Ürküten 'Kriptolu' Skandalı

Ürküten 'Kriptolu' Skandalı
'Tele Kulak' çetesinin Başbakan ve MİT müsteşarının da kullandığı 164 kriptolu telefondan 80'inin dinlendiği ortaya çıktı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Telekominisaksyon İletişimi Başkanlığı'nda (TİB) TÜBİTAK uzmanlarının yaptığı incelemelerde 164 üst düzey devlet adamından 80'inin IMEİ numarasının, dinlenmek üzere kaydının yapıldığının tespit edildiğini açıkladı.

Türkiye Gazetesi'nin haberine göreTÜBİTAK'ta basın mensuplarına verdiği iftarda açıklamalarda bulunan Işık, söz konusu kriptolu telefon IMEI numaraları arasında, Başbakan Erdoğan, Bakanlar Kurulu üyelerinin neredeyse tamamı, müsteşarlar Genelkurmay Başkanlığı ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın yer aldığını vurguladı.

Sisteme 164 ismin girilmiş olmasının tamamının dinlendiğini de ortaya koyduğunu bildiren Bakan Işık, bu 164 ismin içerisinde Cumhurbaşkanı Abdulah Gül'ün isminin de var olduğunu ifade etti.
Kriptolu telefonların, kriptoyu yazan kişinin dinlemeyi yapanlarla ortak çalışmaması halinde dinlenmesinin mümkün olmadığına da dikkat çeken Işık, TÜBİTAK uzmanlarının yaptığı inceleme, sistemde ciddi güvenlik açıkları ve yazılımda “korsan satırlar” tespit edildiğini söyledi.
Bakan Işık, konunun savcılığa intikal ettiğini de belirterek, “Biz şu anda bunun ucunun nereye gittiğine bakıyoruz. Kriptolu telefonların dinlenmesi faks hattından dataların gönderilmesiyle oluyor. Deşifre edilip sese dönüşmesi için uç verilmesi gerekiyor. Uçların nereye gittiğini ve kime servis yapıldığını savcılık ortaya çıkaracak” diye konuştu.

Işık yeni tasarım ve yazılım ve donanımlı kriptolu telefonların 2015 yılbaşına kadar hayata geçirileceğini de açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum