Kutsallara Bile Haram Bulaştırılıyor

Kutsallara Bile Haram Bulaştırılıyor
Krediler ve Kredi Kartlarıyla Vatandaşın İliğini Kemiğini Sömüren Bankalar, Her Bayram Öncesi Olduğu Gibi Bu Yıl da “Bayram Kredisi” Adı Altında Vatandaşı Kendilerine Borçlandırıyor

Ele güne muhtaç hale getirilen vatandaşın zordaki durumundan faydalanmak isteyen bankalar, bayramı bile faize alet edebiliyor. Verdikleri kredilere “Ramazan”, “Bayram” gibi kutsal isimleri vermekten çekinmeyen ve böylelikle haram kılınmış faizi kutsallara bile bulaştıran bankaların rezaleti, bu sene de “gelenekselleştiği” üzere sürüyor.

Kutsallara Bile Haram Bulaştırıyorlar

Durgunluktaki ekonominin “tek kazananı” olan bankalar, kazanç sağlama uğruna Müslümanlar için kutsal olan “Bayram” kavramını bile istismardan kaçınmıyorlar. İstisnasız tüm bankalar Ramazan ayında başlattığı dini değerleri kullanma yarışına bayramda da devam ediyor. Mübarek Ramazan ayında verdikleri kredileri Ramazan’la birlikte anabilen bankalar, kapitalist iştahlarını “Bayram Kredileri” ile doyurmaya çalışıyor. Dinen haram olan faiz kazancı için  yırtınan bankalar, haramı meşru göstermek için kutsalları bile istismardan kaçınmıyorlar.

Vatandaş Borç Batağına Çekiliyor

Ekonomide çizilen pembe tablolara rağmen, vatandaşın mali durumu bırakın düzelmeyi, her geçen gün daha kötüye gidiyor. Bankaların krize girmemesini örnek gösterip, “ekonomide işler tıkırında” mesajı veren siyasi iktidar, vatandaşın hal-i pür melalini görmezden geliyor. Kredi ve kredi kartları vasıtasıyla bankalara borçlanan ve bu borçlanma olmasa çarkı çeviremeyen vatandaş, “denize düşen yılana sarılır” misali bankaların ağına terk ediliyor. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, 2014’ün ilk 5 ayında bireysel kredi ve kredi kartı borç ve taksitlerini ödeyemeyenler 600 bin kişiyi aşarken, bu rakamın 2011 yılı toplamından fazla olması durumun vahametini gösteriyor.

Ramazan Bayramı’nın yaklaşmasıyla vatandaşın kanını emen bankaları bir telaş aldı. Her Ramazan ayı ve bayramını fırsat bilen bankalar başlattıkları sözde “Geleneksel Bayram Kredileri” ile zaten darboğazda olan vatandaşı borç batağına sürüklüyor. Ekonominin çıkmazda olduğu şu günlerde bankaların kucağına itilen vatandaşlar, daha ne olduğunu anlayamadan kendini bankanın kapısında buluyor. Bankalar için borcunu geciktiren müşteri en makbul müşteri olurken, “bayram kredileri” ile “banka kurbanlarına” yenileri ekleniyor.

Bayramı da Harama Buluyorlar

Türkiye’nin en çok kâr elde eden sektörlerinin başını çeken bankacılık sektörü, ‘gelenekselleştirdiği’ Bayram kredileri için rekabete girişti. Faiz oranı, dosya masrafı ve taksitlendirme seçeneklerinde harama ulaşmak adına çeşitli avantajlar sunan faizci kurumlar, bayram sofralarına haram karıştırıyor. Vatandaşları kapitalist düzenin bir parçası haline getirerek, kasalarını ağzına kadar dolduran bankalar, doyumsuz bir şekilde kendilerine yeni kurbanlar arıyorlar.

Haramı Kolaylaştırarak Bataklığa Çekiyorlar

Bankaların Ramazan Bayramı için sunduğu faiz oranlarıyla, 3 bin liradan 50 bin liraya kadar çıkan krediler, vatandaşlara cazip gösterilerek haram kolaylaştırılıyor. Zaten ekonomik sıkıntılar ile boğuşan vatandaş, işin içine manevi eksiklikler de girince faizci bankaların yolunu tutuluyor. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, 2014’ün ilk 5 ayında bireysel kredi ve kredi kartı borç ve taksitlerini ödeyemeyenler 600 bin kişiyi aşarken, bu rakamın 2011 yılı toplamından fazla olması durumun vahametini gösteriyor. Vatandaş gün geçtikçe daha da hızla borç batağına çekiliyor.

Reklamlar Haram Kokmaya Başladı

TV, gazete ve billboard gibi reklam alanlarında tanıtımları dönen sözde “Geleneksel Bayram Kredileri” medya eliyle vatandaşın gözüne sokuluyor. Kendini muhafazakâr olarak tanımlayan gazete ve TV’lerde dahi boy boy dönem reklamlar, para kazanma hırsıyla Müslümanları haram ile kol kola sokuyor. Yine kendini muhafazakâr olarak tanımlayan belediyelerin sınırları içerisinde yer alan otobüs, metro, metrobüs, tramvay durakları da bu faiz tuzağına hizmet ediyor. Çileli İstanbul trafiğinde vatandaşların en çok vakit geçirdiği yerlerden birisi olan duraklardaki billboardlar, bayram için hazırlık yapan bankların reklamları için en uygun alanlar olması hasebiyle neredeyse her durakta Bayram kredisi sunan bankaların reklamlarıyla karşılamak mümkün oluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum