5 Dev Ülke Liderinden Gazze İçin Acil Çağrı

5 Dev Ülke Liderinden Gazze İçin Acil Çağrı
ABD, Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya liderleri, Gazze'de "derhal ve koşulsuz" bir insani ateşkesin gerekli olduğunu bildirdi.

Almanya Hükümet Sözcü Vekili Christiane Wirtz, Başbakan Angela Merkel'in bugünABD Başkanı Barack Obama, FransaCumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere Başbakanı David Cameron veİtalya Başbakanı Matteo Renzi ile telekonferansta görüştüğünü açıkladı.

Liderlerin Gazze'de ateşkesin sağlamasına dönük adımlar, Irak ve Libya'daki gelişmeler ile Ukrayna krizini ele aldıklarını belirten Wirtz, şunları kaydetti:

"Gazze'deki durum konusunda liderler, İsrail'in kendini savunma hakkı olduğu konusunda hemfikirdir. Liderler, derhal ve koşulsuz bir insani ateşkesin gerekli olduğunda anlaşmıştır. Ayrıca liderler krizin daha fazla tırmanması riski ve daha fazla masum insanın kaybedilmesi konusunda ortak kaygılarını ifade etmişlerdir."

Liderlerin telekonferans görüşmede Ukrayna'daki krizi de ele aldıklarını işaret eden Wirtz, Ukrayna'da düşen Malezya Havayolları'na ait uçağın enkazına uluslararası uzmanların erişimi konusunda Batılı ülkelerin Rusya'ya ve Rus ayrılıkçılara olan çağrısını yineledi.

Wirtz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi.

"Liderler, Rusya'dan Ukrayna'nın doğusuna silah ve teçhizat aktarımının devam etmesi, savaşçılarının geçişinin sürmesi nedeniyle, Rusya'ya karşı koordineli yaptırımların önemi konusunda anlaşmaya varmıştır. Bu yaptırımların amacının, Rusya üzerinde baskı kurarak, Ukrayna'yı istikrarsızlaştırmak yerine, krizin çözümü için diplomatik bir yolu tercih etmesini sağlamak olduğu konusunda anlaşılmıştır."

Görüşmede liderlerin Irak'taki gelişmeleri ele alırken yakın gelecekte siyasi bir süreç konusunda umutlarını ifade ettiklerini belirten Wirtz, Libya'daki son gelişmeler hakkında da liderlerin Trablus'taki milis gruplar arasında acil bir ateşkesin gerekli olduğunu düşündüklerini kaydetti.

Wirtz, sivilleri hedef alan her türlü şiddetin kınandığını vurgularken, "Liderler, Libya krizinde BM'nin daha güçlü rol alması çağrısında bulunmuştur" ifadelerini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum