ABD'den Rusya'ya Suçlama

ABD'den Rusya'ya Suçlama
ABD Rusya'yı Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması'nı ihlal eden testler yürütmekle suçladı.

New York Times gazetesi, ABD'nin, Rusya'nın INF Anlaşması altında yasaklı bir karadan fırlatılan güdümlü nükleer füzeyi test ederek, anlaşmayı ihlal ettiğini saptadığına dair bir haber yayımladı.

Gazetenin haberiyle ilgili olarak AA muhabirinin sorusunu yanıtlayan Amerikan yönetiminden bir yetkili, "ABD, Rusya Federasyonu'nun INF Anlaşması altındaki yükümlülüklerini ihlal ettiğini saptadı. Daha spesifik olmak gerekirse, 2014 Uyum Raporu (2014 Compliance Report), Rusya Federasyonu'nun, 500 ila 5 bin kilometre menzilli karadan fırlatılan güdüm füzesine sahip olmama, üretmeme ya da testini yapmama veya bu tür füzelerin fırlatıcılarına sahip olmama ve üretmemeye yönelik INF Anlaşması altındaki yükümlülüklerini ihlal ettiğine dair bir tespiti içeriyor" dedi.

-"Bu çok ciddi bir mesele"-

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, "Bu bir süredir Rusya ile ele almaya teşebbüs ettiğimiz çok ciddi bir mesele" ifadesini kullandı.

ABD'nin INF Anlaşması'nın sürdürülebilirliğine bağlılık gösterdiğini vurgulayan yetkili, Rusya'yı da anlaşma altındaki yükümlüklerine tekrar uyum göstermeye ve teyit edilebilir bir şekilde her türlü yasaklı unsuru ortadan kaldırmaya çağırdıklarını belirtti.

Yetkili, konuyla alakalı olarak Kongre'yi ve müttefikleri bilgilendirdiklerini de kaydetti.

INF Anlaşması'nın sadece ABD ve Rusya'nın değil, eski Sovyetler Birliği'nden ayrılan ve anlaşmanın tarafı olan 11 devleti de içine alacak şekilde tarafların karşılıklı güvenlik çıkarlarına hizmet ettiğini dile getiren yetkili, bunun da ötesinde, anlaşmanın, müttefiklerin güvenliğine ve Avrupa ile Uzak Doğu'daki bölgesel güvenliğe katkıda bulunduğunu vurguladı.

-Obama'dan Putin'e mektup

Yetkili, ihlal saptamasıyla ilgili olarak Rusya'ya da bildirimde bulunduklarını belirterek, bu hususu iki ülke arasında üst düzeyli ikili diyalog üzerinden derhal görüşmeye hazır olduklarını belirtti. Amerikan medyası da konunun ABD Başkanı Barack Obama tarafından dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e mektupla iletildiğini bildirdi.

Amerikalı yetkili, "ABD, Rusya'nın (anlaşmaya) uyum göstermeye tekrar başlamaması halinde Rusya'nın müşterek güvenliğimize yönelik bu ihlalinin etkisini hesaplamak üzere konuyu müttefiklerle elbette istişare edecektir" ifadesini kullandı.

-Rusya'ya yönelik en ciddi suçlama-

Obama yönetimi, INF Anlaşması'nın olası ihlalleriyle ilgili daha önce kaygı ifade etmişti ancak bu son saptamasıyla Rusya'yı ilk kez anlaşmayı resmen ihlal etmekle suçlamış oldu. Bu gelişme aynı zamanda, Obama yönetiminin bir silah kontrol anlaşmasının ihlaline dair Rusya'ya yönelttiği en ciddi suçlamayı oluşturuyor ve Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçılara verdiği destek ve Edward Snowden'a sığınma hakkı tanıması yüzünden zaten gergin olan ABD-Rusya ilişkilerini daha da zora sokma potansiyelini barındırıyor.

INF Anlaşması, 1987 yılında eski ABD Başkanı Ronald Reagan ve dönemin Sovyet lideri Mihail Gorbaçov tarafından imzalanmıştı ve soğuk savaşın sona ermesine katkı sağlaması ve iki ülke arasında silahların kontrolü çabalarında önemli bir köşetaşı olarak görülmesiyle biliniyordu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.