Paralelciler Matbu Kararlar Dağıtmış

Paralelciler Matbu Kararlar Dağıtmış
17 Aralık darbe ve komplo girişiminin ardından, görevden alınan veya yeri değiştirilen emniyet personelinin idare mahkemelerine açtığı davalar, ‘şüpheli’ kararlarla Hükümet ve İçişleri Bakanlığı aleyhinde sonuçlandırılıyor.

Kararları şüpheli kılansa, birisi Mardin birisi Tekirdağ’da da olsa ayrı ayrı mahkemelerin verdiği karar metinlerinin birbirinin ‘birebir kopyası’ olması.

17 Aralık darbe ve komplo girişiminin ardından, görevden alınan veya yeri değiştirilen emniyet personelinin idare mahkemelerine açtığı davalar, ‘şüpheli’ kararlarla Hükümet ve İçişleri Bakanlığı aleyhinde sonuçlandırılıyor. Kararları şüpheli kılansa, mahkemelerin verdiği karar metinlerinin birbirinin ‘birebir kopyası’ olması.

KOPYA KARARLAR

Birbirinin kopyası olduğu görülen kararlarla hükümeti ve İçişleri Bakanlığı’nı ‘haksız’ bulan idare mahkemeleri, ‘Paralelci’ olduğu öne sürülen polisleri ise yeniden görevlerine iade ediyor. Bu garip süreçte yapılan başvuruların hangi ilde olduğu da hiç fark etmiyor. Mesela Mardin İdare Mahkemesi ile Tekirdağ İdare Mahkemesi’ne açılan iki ayrı davada, görevden alınan il emniyet müdürleri ‘birbirinin kopyası’ iki ayrı kararla görevlerine iade edildiler.

‘ŞABLON KARAR’ HUKUKİ DEĞİL

Mahkemelerde, her olayın ve kararın kendi özel şartlarına göre gerekçelendirilmesi ve metne dökülmesi gerekirken, ‘Paralelci’ oldukları öne sürülen emniyetçilerin lehinde verilen kararlarda ise isimlerin dışındaki ifadeler harfi harfine birbirinin kopyası. 

Bazı mahkemelerin birbirinin benzeri olaylara ilişkin benzer karar şablonları oluşturdukları biliniyordu. 

Ancak birçok hukukçu, bu uygulamanın ‘gerekçe yokluğu’ndan kaynaklandığını; ve dolayısıyla hukuki olmadığını belirtiyor.

YERLERİNE ATAMA YAPILANLAR GERİ DÖNEMİYOR

İdare mahkemesinin ‘göreve iade’ kararı verdiği polislerle ilgili uygulama, polislerin daha önce bulundukları görevdeki kadroların boş olması durumunda uygulanabiliyor. 

Yani bir il emniyet müdürünün yerine yeni bir atama yapıldı ise, idare mahkemesinden göreve iade kararı alan kişi eski görevine geri dönemiyor, ancak aynı dereceye uygun başka bir kadroya atanabiliyor.

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum