Laik Sözcü Kendi Ayağına Sıktı

Laik Sözcü Kendi Ayağına Sıktı
Laik kesimin gazetesi olarak ve hükümet karşıtı yayınları ile gündeme gelen Sözcü gazetesi çok fena yakalandı.

"İçki Yasağı"nı sert bir şekilde eleştiren gazete CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesine sitesinde yer vererek, "AKP Türkiye'yi Alkolik Yaptı" başlığını attı.

Sözcü'de yer alan haber aynen şöyle, "Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 2004-2012 yılları arasında tüm tedavi merkezlerindeki (kamu, üniversite ve özel hastaneler) ayaktan ve yatan hasta istatistikleri hakkında bilgi verdi.

AYAKTA HASTA SAYISI 218 BİN

Sağlık Bakanı’nın verdiği bilgiye göre; 2004’te tüm tedavi merkezlerine başvuran ayaktan hasta sayısı 11 bin 239, yatan hasta sayısı bin 517, 2012’de ayaktan hasta sayısı 218 bin 515, yatan hasta sayısı ise 8 bin 783 oldu.

alkolik-manseti.jpg

ALKOLDEN 20 BİNDEN FAZLA, ESRARDAN 90 BİN HASTA BAŞVURDU

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, alkol ve madde bağımlısı hastaların 2012 yılında bakanlığına bağlı tedavi merkezlerine yaptıkları başvuru sayısı hakkında da bilgi verdi. Buna göre 2012’de poliklinik sayısı 206 bin 697, yatan hasta sayısı ise 6 bin 417 oldu. Alkol bağımlılığı nedeniyle başvuran poliklinik sayısı 19 bin 539, yatan hasta sayısı ise 2 bin 241. Esrar nedeniyle tedavi merkezlerine başvuran poliklinik sayısı 90 bin 208, yatan hasta sayısı 327 oldu. Tütün nedeniyle tedavi merkezlerine 6 bin 720 kişi müracaat etti."

Aynı gazete "İçki Yasağı"nda ortalağı ayağa kaldırarak tepki çeken bir manşete imza atmıştı. Atatürkçü Düşünce Derneği’nin (ADD) kuruluşunun 24′ncü yıldönümü nedeniyle Manisa’da düzenenen yemekte, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) onaylanan alkol satışını yasaklayan kısıtlama, kadehler havaya kaldırılıp, Başbakana atıfta bulunarak, ‘Şerefine Tayyip’ ve ‘Tayyip, keyfimin kahyası mısın?’ sloganları atılarak, protesto edilmişti. Sözcü Gazetesi bu haberi birinci sayfasından aynı başlıkla duyurmuştu.

 

sozcu-002.jpg

Meclis'teki içki yasağına da karşı çıkan gazete Meclis'te askerlerin boşalttığı sosyal tesislerde yer alan askeri gazinonun lokantaya çevrilmesinin ardından daha önce buraya alınmayan sakallı ve başörtülere yasağın kaldırılması ve  askeri gazinoda içkinin yasaklanması Sözcü'yü krize sokmuştu. Bu gelişmeyi ''Meclis'te içki gitti sakal-türban geldi" başlığı ile vermişti.

meclis2.jpg

İşte Sözcü'yü Çıldırtan Yasa

*Alkollü içkiler 22:00 ila 06:00 saatleri arasında perakende olarak satılamayacak.

*Bu kanun kapsamına giren ürünlerin perakende veya açık olarak satışının yapıldığı yerler ile örgün eğitim kurumları ve dershaneler, öğrenci yurtları ve

ibadethaneler arasında kapıdan kapıya en az yüz metre mesafenin bulunması zorunludur. Bu fıkradaki mesafe şartı turizm belgeli işletmeler için uygulanmaz.

*Alkollü içkilerin her ne surette olursa olsun, reklamı ve tüketicilere yönelik tanıtımı yasaklanıyor. Bunları özendiren, teşvik eden kampanya, promosyon ve etkinlik yapılamayacağı hükme bağlanıyor.

*Televizyonlarda yayınlanan dizi, film ve müzik kliplerinde alkollü içkileri özendirici görüntülere yer verilemeyecek.

*18 yaşın altındakilere içki satışı yapılamayacak. On sekiz yaşını doldurmamış kişiler, alkollü içkilerin üretiminde, pazarlanmasında ve satışında çalışamayacak.

*Alkollü içkiler, sunum izni verilen yerlerde açık olarak tüketilebilmekle birlikte, tesis sınırları dışında tüketilmek üzere satışı yapılamayacak. (Piknikte, parkta, kır ve köy düğününde içki tüketiminin bu hükümle yasaklanacağı  yorumu yapılıyor.)

*Alkollü içkiler işletme dışından görülecek şekilde perakende olarak satılamayacak.

*Tıpkı sigara gibi, alkollü içkilerin ambalajı üzerine zararlarını belirten Türkçe yazılı uyarılar veya mesajlar konulacak.

*Meskun mahaller ve konaklama yerleri hariç olmak üzere, otoyollarda ve devlet karayollarındaki yapı ve tesislerde alkollü içki satışına ve tüketimine izin verilmeyecek.

*Öğrenci yurtları, sağlık hizmeti verilen yerler, spor müsabakası yapılan stadyum ve kapalı spor salonları, her türlü eğitim ve öğretim kurumları, kahvehane, kıraathane, pastane, bezik ve briç salonları ile akaryakıt istasyonlarının mağaza ve lokantalarında alkollü içkilerin satışı yapılamayacak.

CHP'de Anayasa Mahkemesi'ne Götürdü

CHP'li 124 vekil de gizli olarak yasanın bazı maddelerinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvuruda bulunmuş ancak yasa iptal edilmemişti.

Habervaktim.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum