Korkutan Uyarı! 3 Katına Çıkacak!

Korkutan Uyarı! 3 Katına Çıkacak!
Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü Kanser Şube Doktoru Ayşe Akan, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2030 yılında kanser vakalarının 3 katına çıkacağını söyledi.

Dr. Akan, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü personeline kanser konusunda sunum yaptı. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2030’a kadar kanser vakalarının 3 katına kadar çıkacağını öngörüsünü paylaşan Akan, erken teşhisin önemine dikkat çekti.

Kanserin, erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir hastalık olarak değerlendirildiğinin altını çizen Akan, düzenli sağlık kontrollerinin ihmal edilmemesi uyarısını yaptı.

“TÜRKİYE’DE 175 BİN, BURSA’DA 6 BİN KİŞİYE KANSER TEŞHİSİ KONUYOR”

Türkiye'de her yıl yaklaşık 175 bin kişiye, Bursa’da ise 6 bin – 6 bin 500 kişiye kanser teşhisi konulduğunu dile getiren Akan,şu bilgileri verdi: “Kadınlarda en çok meme, rahim yumurtalık, mide bağırsak ve akciğer kanseri görülüyor. Erkeklerde en çok akciğer, prostat, mide bağırsak ve deri kanserleri görülüyor. Açıklanamayan kilo kaybı, ateş, halsizlik, ağrı, memede veya vücutta hissedilen kitleler, cilt değişiklikleri, kanama, dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik, öksürük ve horlama ile ben ve siğillerdeki değişiklik gibi belirtiler görüldüğünde tetkiklerin yapılması için derhal doktora başvurulmalı.”

ERKEN TEŞHİS İÇİN

Dr. Akan, kolon, rahim ve meme kanserlerinde erken teşhis için şunları tavsiye etti: “20 yaşından sonra her kadın her ayın aynı günü kendi kendine meme muayenesi yapmalı. 40 yaşından itibaren tüm kadınlar, herhangi bir şikâyeti, risk faktörü veya ailede meme kanseri olmasa bile 2 yılda 1 mamografi çektirmeli. Kolon kanseri için, 50 - 70 yaş arası kadın ve erkeklere 2 yılda 1 kez dışkıda gizli kan testi yapılmalı, aile hekimlerinden de bu konuda faydalanabiliyor. 10 yılda bir ise kolonoskopi yaptırılmalı. Rahim ağzı kanseri erken teşhisi için ise 30 - 65 yaş aralığındaki kadınların 5 yılda 1 yaptırılan testler rahim ağzı kanserinden korunması mümkün.”

“KANSERE KARŞI GÜZEL DÜŞÜNÜN, DOSTLUKLAR KURUN”

Akan, ‘Kanser olmamak için neler yapmalıyız?” sorusun üzerine şu tavsiyede bulundu: “Düzenli beslenin, fast-food ve katkı maddelerinden uzak durun, spor ve düzenli yürüyüş yapın, bol su için, her gün 15 dakika güneşe çıkın, güzel düşünün, iyi dostluklar kurun, son olarak kanser taramalarınızı yaptırın.”

Ajanslar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.