Asrın davasında geri sayım başladı!

Asrın davasında geri sayım başladı!
Türkiye'nin gündeminden uzun süredir düşmeyen ve "Asrın davası" olarak nitelendirilen Ergenekon davasında geri sayım başladı. Pazartesi günü Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde görülecek davada 46'sı tutuklu, 40'ı tutuksuz toplam 86 sanık yargı

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek davada; Veli Küçük, Kemal Alemdaroğlu, Doğu Perinçek, İlhan Selçuk, Muzaffer Tekin, Sami Hoştan, Güler Kömürcü ve Sedat Peker'in de aralarında bulunduğu sanıklar hakim karşısına çıkacak. Dava öncesi Silivri Cezaevi'nde hazırlıklar tamamlanma aşamasına geldi. Duruşmalara 30 basın mensubu alınacak.

Ümraniye'de 12 Haziran 2007'de bir gecekonduda ele geçirilen el bombaları ve düzeneklerle ilgili başlatılan soruşturma derinleştirilmiş ve Ergenekon yapılanmasına ulaşılmıştı. İstanbul Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın'ın yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alınan ve kamuoyunun yakından tanıdığı birçok isim hakim karşısına çıkacak. Emekli Orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur'un da aralarında bulunduğu birçok isim ise, ilerleyen günlerde ayrı bir iddianame hazırlanarak yargılanacak.

SANIKLARA İSNAT EDİLEN SUÇLAR

441 klasör ekleri bulunan ve 2 bin 455 sayfadan oluşan iddianame ile açılan davaya İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi bakacak. İlk duruşma, 46'sı tutuklu, 40'ı tutuksuz 86 sanığın sorguları tamamlanıncaya kadar sürecek. İddianamede sanıklara yöneltilen suçlamalardan bazıları ise şöyle; "Silahlı terör örgütüne üyelik, Silahlı terör örgütüne yardım, Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmak veya görev yapmasını engellemeye teşebbüs, Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı halkı silahlı isyana tahrik, Patlayıcı madde bulundurmak, atmak ve bu suçları azmettirmek, Danıştay saldırısına ve Cumhuriyet Gazetesi'ne patlayıcı madde atmak suçlarına azmettirmek, Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etmek ve kişisel verileri kaydetmek, Askeri itaatsizliğe teşvik, Halkı kin ve düşmanlığa tahrik.

İddianamede, kamuoyunun yakından tanığı ve örgütün yöneticileri arasında gösterilen sanıklardan Veli Küçük; "Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek", Kemal Alemdaroğlu; "Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek", Doğu Perinçek; "Hükümete karşı silahlı isyana teşvik", Kemal Kerinçsiz; "Silahlı terör örgütüne üyelik ve hükümete karşı isyana teşvik", İlhan Selçuk; "Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek", Muzaffer Tekin; "Terör örgütü yöneticisi olmak ve hükümete karşı isyana teşvik", Sami Hoştan; "Terör örgütü üyesi olmak", Güler Kömürcü; "Terör örgütü üyesi olmak", Sedat Peker; "Terör örgütü üyesi olmak", Ali Yasak; "Terör örgütü üyesi olmak"

İddianamede ayrıca; yasal dayanağı olmayan, esasen hukuk devletinde bulunması da mümkün olmayan bu örgütlü yapının Anayasal kurumların yetki ve sorumluluklarını hiçe sayarak sözde devlet adına, devlet ve millet yararına hareket ediyormuş görüntüsü vermeye çalıştığı anlatılmıştı. Örgütün, bu yöntemle kamu kurumlarını baskı altına alıp devlet ve yönetiminde etkili olmayı, sivil toplum kuruluşlarını da örgüt amaçları doğrultusunda yönlendirmeyi amaçladığı belirtilmişti. 

DURUŞMAYA 30 BASIN MENSUBU ALINACAK

Ergenekon davasını basın yayın kuruluşlarının nasıl izleyeceği de belirlendi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan alınan bilgiye göre, Silivri Cezaevi'nde görülecek ve 20 Ekim 2008 günü saat 10.00'da başlayacak duruşmayı Cihan Haber Ajansı, Anadolu Ajansı, Doğan Haber Ajansı, Anka Haber Ajansı, İhlas haber Ajansı ve Dicle Haber Ajansı'ndan birer muhabir tam gün duruşma bitene kadar salonda yer alacak. Özel yetkiye sahip Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde muhabirleri bulunan Zaman, Sabah, Hürriyet, Milliyet, Star, Taraf, Aydınlık, Cumhuriyet, Radikal, Akşam, Vatan ve Yeni Şafak gazetelerinden birer temsilci altışarlı grup halinde yarım gün değişimli olarak duruşmayı izleyecek. Bu kuruluşların dışında kalan medya kuruluşları ise, 18'erli gruplar halinde 3 günde bir salona girecek. 

Bu arada, sanıkların çokluğu ve salonun geniş olması nedeniyle bir mübaşirin yetmeyeceği belirtildi. Bu nedenle gardiyanlardan 3 ya da 4 kişinin de mübaşir olarak görev alacağı öğrenildi. Dava öncesi Silivri Cezaevi'nde hazırlıklar tamamlanma aşamasına geldi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.