Şabaklar Kimdir?

Şabaklar Kimdir?
IŞİD terör örgütünün saldırıları sebebiyle yurtlarını terketmek zorunda kalan Şabaklar hakkında bilmeniz gereken herşey....

Musul çevresinde yaklaşık 70 köyde yaşayan Şabakların nüfusunun 300 ile 500 bin arasında değiştiği tahmin ediliyor. Şabakların çoğunluğunu oluşturan Şiiler iki nesil önce Alevi-Bektaşiydi.

Şabaklar, Şabaki adını verdikleri bir dil konuşuyorlar. Farklı kültürlerle çevrili oldukları için dillerinde Arapça, Kürtçe, Türkçe hatta Farsça kelimeler var.

Şabaklar, 1980’li yıllara kadar Türkiye ile olan ilişkilerini sürdürmüşler. Ne var ki Saddam Hüseyin’in baskıcı politikalarının başlamasının ardından Türkiye ile ilişkileri zayıflamış ve tamamen kopmuş.

Bağların kopmasıyla Türkçe konuşanlar azalsa da bütün gülbanglar (tekrarlanan Türkçe dua), deyişler hâlâ Türkçe söyleniyor, Cem’ler Türkçe yapılıyor.

Şabakların Buyruk ya da Kitab-ı El Menakıp adı verilen kutsal kitabı iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde (111 sayfa) Safevi Şeyhi Safi’nin yaşamı, oğlu Sadreddin ile arasında soru-cevap şeklinde geçen sufi diyalogu var. İkinci bölümde ise (50 sayfa) On iki İmamı öven Türkçe şiirler bulunuyor. Burası, İmam Ali ve Cafer-i Sadık ile bağlantılı çeşitli ders ve talimatları içeriyor.

Şabakların kökeni konusuna gelince Kürt, Türkmen ya da Fars oldukları yönünde değişik görüşler mevcut. Şabak Bektaşilerin liderlerinden Abbas Beyatli ise ne Türk, ne Kürt, ne de Arap olduklarını belirterek, farklı bir halk olduklarını söylüyor. Bölgeye, İran merkezli Safeviler (16-18. yüzyıl) zamanında mı yoksa Osmanlı zamanında mı yerleştikleri tartışmasında ise Safeviler görüşü ağırlık taşıyor. Tapu kayıtları, Osmanlılardan önce de bölgede Alevi-Bektaşilerin yaşadığını gösteriyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.