‘Kurt kapıya dayandı’

‘Kurt kapıya dayandı’
ABD Başkanı Obama, Musul Barajı’nın IŞİD’in elinden geri alınmasını değerlendirdi: Şimdi Iraklılar için birlik olma zamanı; çünkü kurt kapıya dayandı. IŞİD ise “Amerikalılar hedefimizdir” diye meydan okudu.

ABD Başkanı Barack Obama Musul Barajı’nın Kürtler tarafından IŞİD’in elinden geri alınmasını takdir ettiğini belirtirken Bağdat’ı uyardı. “Kurt kapıya dayandı” diyen Obama, Irak’taki tüm unsurları kapsayan yeni bir hükümet kurulması konusunda hızlıca hareket edilmesi için Bağdat’a çağrıda bulundu. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon da son 72 saatte Musul Baraj’ı çevresinde IŞİD’e ait 90 hedefin vurulduğunu açıkladı.

90 hedef vuruldu

Pentagon, Amerikan ordusunun son 72 saatte Musul Barajı ve etrafındaki Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütü hedeflerine 35 hava saldırısı düzenlediği ve toplamda 90’ı aşkın hedefi yok ettiğini açıkladı. Pentagon Sözcüsü John Kirby, yaptığı açıklamada, “Son 72 saat içinde, Irak hükümetinin talebi üzerine, ABD ordusu, savaş uçakları ve insansız hava araçlarını kullanarak Musul Barajı ve etrafındaki IŞİD mevzilerini bertaraf eden 35 saldırı yürüttü. Toplamda, araçlar, teçhizat ve muharebe mevzileri gibi 90’ı aşkın hedefi yok ettik” ifadesini kullandı.Irak güçlerinin barajı militanlardan temizlediğini ve kontrol ettikleri alanı daha da genişletmek için çalıştığını belirten Kirby, ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’ın bu operasyonları düzenleyen askerlerden olağanüstü gurur duyduğunu bildirdi. Kirby, Hagel’ın, Amerikan askerlerinin gerek duyulduğu ölçüde bu tür misyonları devam ettirmeye hazır olduğunu bildiğini de kaydetti. Bakan Hagel’ın, Irak güçlerinin bu operasyonda birlikte çalışma şeklini de takdir ettiğini ifade eden Kirby, bunun, Iraklıların IŞİD’e karşı savaşmada artan kararlılığını yansıttığını belirtti.

‘ABD artık hedefimizdir’

ABD’den gelen bu açıklamalara IŞİD örgürü İngilizce olarak yayınlanan bir video mesajıyla yanıt verdi. ‘Bundan sonra dünyanın her yerindeki Amerikalılar hedefimizdir’ diyen IŞİD, ‘Amerikalıları kendi kanlarında boğacağız’ diye tehdit etti. Bu arada Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye’de IŞİD’in liderlerinden Ebu Abdullah el-Iraki’nin Hizbullah tarafından öldürüldüğünü açıkladı. Suriye’nin Kalamun bölgesinde gerçekleştiği belirtilen olay, Lübnan basınında yer aldı. Hizbullah’ın Al Manar kanalında ise Iraki’nin ölümü doğrulanırken, olayın Suriye ordusu tarafından gerçekleştirildiği belirtildi.

Ezidiler silahlanıp geri dönüyor

IŞİD’in, Musul’dan sonra ele geçirip katliamlar yaptığı Şengal (Sincar) ilçesinden kaçtıktan sonra ailelerini Kuzey Irak’ta Kürt bölgesine ve Rojava’da bırakan yaklaşık bin 400 Ezidi, silahlanıp IŞİD’e karşı savaşmaya başladı. PKK ve YPG’lilerin silah eğitimi verdiği Ezidiler Şengal Dağı’nda ağırlıklı olarak kendi bölgelerini korumakla görevlendiriliyor. Ezidilerden Abdo Hamo, “Ailelerimizi güvenli bölgelere bıraktıktan sonra kendi topraklarımız, namusumuz için IŞİD’e karşı savaşmak için geri döndük. Bizden yüzlerce insanı katlettiler. Şengal Dağı bizim için kutsal, birçok ibadethanemiz var burada” dedi. Ezidiler arasında tüfekli 70- 80 yaşlarındaki erkekler dikkat çekti. IŞİD’in bulunduğu noktaları gözetleyen 1940 model mavzer silahı taşıyan 75 yaşındaki Rustem Sino, “Seri değil ama iyi kullanıyorum. Biz kendi toprağımızda barış içinde yaşarken onlar bize saldırdı” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.