Kuzey Irak Petrolü İki Katına Çıkıyor

Kuzey Irak Petrolü İki Katına Çıkıyor
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Kuzey Irak’ta üretilen petrolü Türkiye’ye taşıyan petrol boru hattının kapasitesini 2 katına çıkarıyor

Sektör ve IKBY’ye kaynakları hattın kapasitesinin artması ile birlikte Kuzey Irak yönetimininpetrol gelirlerinin de artacağını belirtti.

Boru hattının kapasitesini arttıracak çalışmaların Ağustos ayının sonunda tamamlanması bekleniyor.

Reuters’a konuşan Ankara’dan Bakanlık kaynakları hattın kapasitesini arttırıcı çalışmaların tamamlanması ile birlikte hattan pompalanan petrol miktarının günlük 220 bin varile çıkacağını ifade etti.

Merkezi Irak hükümetinin itirazlarına rağmen, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi yılın başından itibaren Kerkük-Ceyhan hattı üzerinden petrol ihracatına başladı. Bugüne kadar Kuzey Irak'tan Ceyhan'a 7.8 milyon varil petrol gönderilirken, bunun 6.5 milyon varili yedi ayrı tankerle ihraç edildi. Kuzey Irak dünya pazarlarına petrol ihracatı yapsa da, Bağdat'ın itirazları nedeniyle bupetrolün satışı planlandığı gibi gerçekleştirilemiyor.

Ceyhan'a gelen petrolü satın almayan Türkiye sadece kendi terminallerini kullandırıyor ve operatörlük yapıyor.

Bir BOTAŞ yetkilisi ise petrolün kime satıldığı konusunun Türkiye ile ilgisinin bulunmadığını belirterek, "Bu kapasite artışı olunca daha fazla petrol zamanla gelecek, ama yine müşteri bulma işini Kuzey Irak gerçekleştirecek" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.