Hükümetten Soma için ilginç hamle

Hükümetten Soma için ilginç hamle
Hükümet, 2003 yılında özelleştirme kapsamına aldığı Soma A Termik Santralini özelleştirme kapsam ve programından çıkardı.

Başbakan Erdoğan Başkanlığında toplanan Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) , Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) yazısı üzerine, elektrik santralleri ve ruhsatlara ilişkin çok önemli kararlar aldı. 7 Ağustos 2014 tarihli ÖYK kararıyla 2003 yılında özelleştirme kapsam ve programına alınan Soma A Termik santrali ve taşınmazları özelleştirme kapsamından çıkarıldı.

Aynı tarihli kararla Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ)’ye ait Orhaneli Termik Santrali ve taşınmazları ise özelleştirme kapsam ve programına alındı. Kararda, "Soma Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. (SEAŞ)’nin ve SEAŞ tarafından kullanılan taşınmazların, EÜAŞ’a ait Tunçbilek Termik Santralinin ve bu Santral tarafından kullanılan taşınmazların, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ)’na ait Bursa Linyitleri İşletmesi (BLİ)’nin ve BLİ tarafından kullanılan taşınmazların, TKİ adına kayıtlı 79528 No.lu Ruhsatın ve bu Ruhsatın kapsadığı Maden Sahasının ve EÜAŞ adına kayıtlı 73021 No.lu Ruhsatın ve bu Ruhsatın kapsadığı Maden Sahasının özelleştirme kapsam ve programına alınmasına" karar verilmiştir denildi.

NASIL ÖZELLEŞTİRİLECEK?
ÖYK kararında bu santrallar ile varlıklarının özelleştirilmesi için üç yöntem belirlendi. Buna göre SEAŞ’a ait Soma B Termik Santrali, Tunçbilek Termik Santrali, Orhaneli Termik Santrali ile Bursa Linyitleri İşyetmesi (BLİ) tarafından kullanılan taşınırların 'varlık satışı' yapılacak. 
Tunçbilek Termik Santrali ve Bursa Linyitlerine ait maden sahaları ise 'işletme hakkının verilmesi' yöntemiyle özelleştirilecek.  
 
Ancak Soma B Termik Santrali, Tunçbilek Termik Santrali, Orhaneli Termik Santrali ve BLİ tarafından kullanılan taşınmazlar 'varlık satışı' veya 'kullanım izninin devri' veya 'işletme hakkının verilmesi' yöntemlerinden biriyle özelleştirilecek. 
 
2016 SONUNA KADAR ÖZELLEŞECEK
 
ÖYK kararında söz konusu özelleştirmelerin 31 Aralık 2016 tarihine kadar tamamlanması da yer aldı. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.