ABD Sonunda İtiraf Etti!

ABD Sonunda İtiraf Etti!
Amerikan Özel Kuvetleri’nin, Amerikalı rehineleri IŞİD'in elinden kurtarmak için Suriye’ye sızarak operasyon düzenlediği ortaya çıktı.

Pentagon Sözcüsü John Kirby, yaptığı açıklamada, "ABD yakın bir zaman önce Suriye'de IŞİD'in elinde tuttuğu bir diziAmerikalı rehineyi kurtarmak için operasyon düzenledi. Bu operasyona hava ve kara unsurları dahil oldu ve IŞİD içindeki belirli bir kaçırma şebekesini hedef aldı. Maalesef, misyon başarılı olmadı çünkü rehineler hedeflenen noktada değildi" ifadelerini kullandı.

''HÜKÜMET HİÇBİR ÇABADAN KAÇINMAYACAKTIR''

ABD hükümetinin, rehin tutulanlar başta olmak üzere, vatandaşlarının emniyeti ve refahına yakından bağlı olduğunu vurgulayan Kirby, bu operasyonda da Amerikalıların kurtarılması için ABD ordusunun en iyi imkanlarının kullanıldığını belirtti. 

Kirby, "ABD hükümeti, yapabildiği her durumda insanları evlerine geri getirebilmek için askeri, istihbarat ve diplomatik kapasitelerini en geniş biçimde kullanmaktadır. ABD, insanlarımızın kaçırılmasına hoşgörü göstermeyecek ve onların emniyetini sağlama almak ve kaçıranlardan hesap sormak için hiçbir çabadan kaçınmayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

OBAMA TALİMATI BU YAZ VERMİŞ

ABD Başkanı Barack Obama'nın İç Güvenlik ve Terörle Mücadele Danışmanı Lisa Monaco da Obama'nın, bu yaz, Suriye'de IŞİD tarafından kaçırılan ve rehin tutulan Amerikalıların kurtarılması girişiminde bulunmak üzere operasyon yetkisi verdiğini açıkladı.

Monaco, yazılı açıklamasında, Obama'nın bu zamanda böyle bir yetki vermesinin nedeninin, ulusal güvenlik ekibinin, bu rehinelerin IŞİD'in elinde her geçen gün daha fazla tehlike altında kaldığı yönündeki değerlendirmesi olduğunu kaydetti.

REHİNELER DÜŞÜNÜLEN YERDE BULUNAMADI

ABD hükümetinin, yeterli gördükleri istihbarata sahip olduğunu ve fırsat belirdiğinde, Başkan Obama'nın Savunma Bakanlığı'na Amerikalıları kurtarmak için agresif biçimde harekete geçme yetkisi verdiğini belirten Monaco, misyonun, rehinelerin düşünülen yerde olmaması nedeniyle başarıya ulaşamadığını yineledi.

Monaco, ordunun operasyonel kabiliyetlerini koruma ihtiyacını gözönüne alarak, bu operasyonların detaylarını açıklamayacaklarını ancak Obama'nın, operasyonu yürüten askerler ve bu çabalara destek veren istihbarat ve diplomasi çalışanlarından gurur duyduğunu bildirdi.

Kurtarma misyonunun ifşası, Amerikan askeri personelinin Suriye'deki iç savaşın patlak vermesinden bu yana bu ülkede ilk kez karaya ayak bastığı anlamına geliyor.

BİR GRUP IŞİD MİLİTANI ÖLDÜRÜLDÜ

Amerikan medyasında yer alan bazı haberlerde de uçaktan Suriye'de karaya indirilen Amerikan özel operasyon birliklerinin, rehineleri düşündükleri yerde bulamadıktan sonra, bölgeden ayrılmadan önce IŞİD militanlarıyla çatışmaya girdiği belirtildi. İsmi açıklanmayan yetkililere dayandırılan haberlerde, Suriye'deki çatışmada bir grup militanın öldürüldüğü ancak Amerikalılar arasında herhangi bir can kaybının yaşanmadığı kaydedildi.

Operasyona ilişkin açıklama, Suriye'de yaklaşık 2 yıldır haber alınamayan Amerikalı gazeteci James Foley'nin IŞİD tarafından infaz edildiği görüntülerin yayınlanmasının bir gün sonrasına denk geldi. Amerikan medyası, operasyonun kurtarmayı hedeflediği rehineler arasında James Foley'nin de olduğunu yazıyor ancak hem Pentagon hem de Beyaz Saray açıklamalarında gerek Foley'nin gerekse de videoda görünen ikinci gazeteci Steve Sotloff'un isimlerine atıf bulunmuyor.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.