Onlar Petrole Rağmen Yoksul

Onlar Petrole Rağmen Yoksul
Dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkeler arasında bulunan Irak'ta halkın % 25'inden fazlası, yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

20 milyar tonluk kanıtlanmış petrol rezervi ve günlük 3 milyon varil ham petrol üretim kapasitesi ile enerji zengini olan Irak'ta, Amerikan işgali sonrası artan siyasi istikrarsızlık ve yaşanan mezhep çatışmaları, ülkenin ekonomik büyümesini ve gelir dağılımını olumsuz etkiliyor.

Ülke nüfusunun yüzde 25'ten fazlası, günde 2,5 dolardan az gelire sahip ve temel ihtiyaç maddelerine ulaşamıyor. Irak'ta, alt yapı eksikliği ve sağlık hizmetleri yetersizliği nedeniyle çocuk ölüm oranları da yüksek seviyelerde bulunuyor.

Irak, 2003'teki işgalin ardından ülkenin içinde bulunduğu siyasi istikrarsızlığı ve yönetim zaafını aşmaya çalışıyor. Cumhurbaşkanı Fuad Masum, eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'yi görevinden uzaklaştırarak yeni hükümeti kurma görevini Haydar el-İbadi'ye verdi. 10 yılı aşkın süredir içinde bulunduğu kaosu aşmakta zorlanan Irak hükümeti, mezhep kaynaklı aşiret çatışmaları dolayısıyla fakirlikle mücadelede büyük zorluklar yaşıyor.

- IŞİD faktörü

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün, Suriye'den sonra Irak'ın orta ve kuzey bölgelerinde de hakimiyet kurması, ülkedeki yoksulluğu körüklüyor. Sınırlı ABD müdahalesi IŞİD'in ilerleyişini sekteye uğratsa da halkın maruz kaldığı zorlukları aşmasına yardımcı olamadı.

IŞİD, Irak'ta enerji ve su alt yapılarına karşı geliştirdiği stratejileri ile ülkenin ekonomik kaynaklarının merkezi hükümet eliyle paylaştırılmasına imkan vermiyor.

Irak petrolünün en büyük alıcıları yüzde 19'luk ihracat payıyla ABD, yüzde 19'la Hindistan ve yüzde 13'le Çin. İhracatın neredeyse tamamı Irak'ın Basra Körfezi kıyılarında bulunan limanlarından gerçekleşiyor.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.