İDO İle Sahil Güvenlik Arasındaki Ses Kaydı

İDO İle Sahil Güvenlik Arasındaki Ses Kaydı
Denize açıldıktan sonra kaybolan 5 gençle ilgili, deniz otobüsü ile sahil güvenlik arasındaki ses kayıtları ortaya çıktı

Saat 19.40 da Kemal Reis 5 adlı geminin dalgalarla boğuştuğu sırada denizde 2 kişinin görüldüğüne yönelik telsiz konuşması. Konuşmanın bir tarafından Kemal Reis Feribotunun kaptanı var. Toplam 4 dakika 48 saniyelik konuşmanın büyük bölümü Feribot kaptanının Marmara sektöre ulaşmaya çalışmasıyla geçiyor. Bu süre yaklaşık 3 dakika. Bu sırada kaptanın iki kişinin görüldüğü bölgede arama yaptığı, ancak bulamayınca yoluna devam ettiği anlaşılıyor.

İşte kaptanın bir taraftan denizdeki zor şartları, diğer taraftanda denizde 2 kişinin görüldüğünü bildirdiği o konuşma;

telsiz konuşması kaydı

- Kemal Reis 5:
Sektör Marmara.. Sektör Marmara.. kemal reis 5...

-Kemal Reis 5:
sektör marmara.. sektör marmara.. kemal reis 5...

- Sektör Marmara Sektör Marmara..

-Kemal Reis 5:
sektör marmara.. sektör marmara.. kemal reis 5...

-Kemal Reis 5:
sektör marmara.. sektör marmara.. kemal reis 5...

-(Yabancı sesler giriyor araya)

-Kemal Reis 5:
Sektör Marmara, Kemal Reis 5

-Kemal Reis 5:
Sektör Marmara, Kemal Reis 5

-Kemal Reis 5:
Sektör Marmara, Kemal Reis 5 çağırıyor.

-Kemal Reis 5:
Sektör Marmara Kemal Reis 5.. (alt ses: duymuyor ya)

-Kemal Reis 5:
Sektör Kadıköy, Kemal Reis 5

-Kemal Reis 5:
Sektör Kadıköy, Kemal Reis 5

-Kemal Reis 5:
Sektör Marmara, Kemal Reis 5 çağıryor

ARAYA BAŞKA BİR GEMİ GİREREK ANONSU SEKTÖR MARMARA'YA ULAŞTIRMAYA ÇALIŞIYOR

-Sektör Marmara, DGN: 3
-Sektör Marmara, DGN: 3

-DGN 3, Marmara

-DGN 3:
Efendim Kemal Reis 5 sizi devamlı çağırıyor.. Kemal Reis 5 sizi devamlı çağırıyor. Tamam

-Sektör Marmara:
Duyamıyorum ben Kemal Reisi şuan

-Kemal Reis 5, DGN 3

-DGN 3, Kemal Reis 5

-Kemal Reis 5:
DGN 3, Kemal Reis 5, Ben Büyükçekmece açığındayım. Benim 4 mil gerimde bir teknede deniz otobüsü bu. Bir teknenin içinde 2 kişi gözükmüş ben bulamadım zaten zor duruyorum burada. Bunu sektör Marmara'ya bildirmek istiyorum.

- Kemal Reis 5 (anlaşılmıyor)

-Kemal Reis 5:
-Ben duyuyorum siz beni duyabiliyor musunuz?

-Sektör Marmara:
- Anonsunuzu tekrar edin.. Baştan alın.

-Kemal Reis:
Ben Büyükçekmece açığındayım. Beni görebiliyor musunuz?

-Sektör Marmara
(anons anlaşılmıyor)

- Kemal Reis 5- Sektör Marmara

-Kemal Reis 5
Beni görebiliyor musunuz? Büyükçekmece'nin açığında ilerliyorum Yeşilköy'e doğru.

-Sektör Marmara:
Tamam Büyükçekmece açığındasınız.Olay nedir?

-Kemal Reis 5:
Benim 4 mil gerimde yaklaşık 4 mil gerimde bir ufak teknede 2 kişi gözükmüş. Ben göremedim.Daha sonra bana yolcularla geldiler. Dönemedim de . Zor.. Sallanıyorum şu anda. Bilginize. Bir tane ufak teknede 2 kişi

-Sektör Marmara:
Anlaşıldı Kemal Reis 5.. Yaklaşık olarak 4 mil gerinizde tekne içinde 2 tane yolcu var. Doğru mu?

-Kemal Reis 5:
Doğru doğru. El sallamışlar. Bana geç intikal etti. Ben göremedim dürbünle zaten. Deniz otobüsü. Size iletmek istiyorum bu durumu.

-Sektör Marmara:
Rapor eden deniz otobüsü mu?

-Kemal Reis 5:
Evet rapor veren deniz otobüsü.

-Sektör Marmara:
Tamam tamam anlaşıldı. İlgili yerlere bilgi veriyorum.


İDO'DAN KUMBURGAZ AÇIKLAMASI

İDO Basın Müşavirliği'nden Kumburgaz'da 5 gencin denizde kaybolmasıyla ilgili yazılı açıklama yapıldı.

"Geçtiğimiz pazar günü Kumburgaz'da denize açılan 5 gencin kaybolmasıyla ilgili olarak derin üzüntülerimizi bildirmek isteriz" denilen açıklamada şöyle denildi: Bu konu ile ilgili olarak sanki kaptanımız 5 genci görmüş ve hiçbir yardım girişiminde dahi bulunmamış gibi göstermeye çalışan bir anlayışın ileri sürülmekte olduğunu gözlemliyoruz.

Belirtilen tarihte, seyir esnasında değişen ve ağırlaşan hava koşullarında Avşa-Yenikapı seferini yapmakta olan deniz otobüsümüzün kaptanına personelimiz vasıtası ile kendisinin de kaptan olduğunu ifade eden bir yolcumuz tarafından “denizde hareket eden bir motor görüldüğü, içinde iki kişi olabileceği ve yardıma ihtiyacı olabileceğiö şeklinde bir ihbar ulaşmış; ancak kaptanımızın gözle, dürbünle ve radarla yaptığı kontrolde herhangi bir motor görülememiştir. Kaptanımız, yine de donanımlı gemiler tarafından daha detaylı arama yapılabilmesi için ilgili ihbarı dikkate almış, yetkili kuruluş olan Kıyı Emniyeti'ne bağlı Sektör Marmara'ya telsizle kanal 14' ten haber vermiş, koordinatlarını ve ihbarın mevkiini bildirmiştir.

Kaptanımız; kendisinin görmediği, tespit edemediği, mevcudiyeti kendisince belirlenemeyen “denizde görülen bir motor" ile ilgili olarak gerekli her türlü kontrol ve ihbarları yapmış ve 450 yolcusuyla fırtınalı ve ağır hava şartlarında seyrini tamamlayarak yolcularını tahliye etmiştir. Kaptanımızın ihbarından sonra gerekli arama kurtarma çalışmaları ise ilgili kurumlar tarafından yapılmaktadır.

CHP MİLLETVEKİLİ ÇELEBİ'DEN MİLLİ SAVUNMA BAKANI'NA "KUMBURGAZ" TELEFONU

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, Kumburgaz sahilinde deniz bisikletiyle denize açılan ve 4 gündür haber alınamayan 5 gencin ailelerini ziyaret etti. Ailelerle yakından ilgilenen Çelebi, sorunlarını dinledi. Çelebi, daha sonra ailelerin yanında Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile telefonda görüştü. Çelebi, 5 arkadaşın kaybolduğu gün, İDO otobüsüyle yolculuk yapan ve denizde yardım isteyen birilerini gördüğünü iddia eden Recep Çelik adlı bir yolcunun konuyla ilgili olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü'ne sunduğu şikayet dilekçesini bakana aktardı.

"O GÜN YARDIM ÇIĞLIKLARINA KULAK VERİLSEYDİ..."

Konuyla ilgili basın mensuplarına açıklamarda bulunan Çelebi şöyle konuştu: "Bizim elimize esas belge bugün geldi. Recep Çelik adlı vatandaşa, yurttaşlık görevini yaptığı için çok teşekkür ediyorum. Aynı gün İDO vapuru ile seyahat eden görgü tanığı Recep Çelik, yaşadıklarını dilekçe ile bildirmiş. Kendisi, yardım isteyenleri çok net gördüğünü söylüyor ve o geminin kaptanına durumu aktarıyor. O gün o yardım çığlıklarına kulak verilseydi İDO'nun kaptanı yardım etseydi bugün burada ağıt yakan bir noktada olmayacaktık. Bugün belkide çocukların araması ile değil kurtarılmaları ile ilgili sevinç çığlıkları atılıyor olacaktı."

İDO'NUN AÇIKLAMASINA DEĞİNDİ

Çelebi, basın mensuplarının İDO tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamayı hatırlatması üzerine de şu ifadeleri kullandı: "Onlar bildirdik diyorlar. Ancak olaydan sonra kamuoyuna açıkladıkları bir şey var mı? Konuyu bugün öğreniyoruz, dolaylı öğreniyoruz. Bu kadar bilgi kirliliği olabilir mi? Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, olayın kendilerine bildirildikten sonra sahil güvenlik yetkililerine aktardıklarını söylüyor. Peki sahil güvenlik o bildirimden sonra oraya gidip arama yaptı mı? Arama yapıldıysa sonuç ne oldu? İşte bunlarla ilgili an be an hiçbir bilgimiz yok."

ARAMA-KURTARMA EKİPLERİNE TEŞEKKÜR ETTİ

Konuşmasında 'Resmi kurumlar tarafından kriz masası kurulmadığı için bilgi kirliliği var" diyen Çelebi, sivil toplum kuruluşlarına ait arama-kurtarma ekiplerine de teşekkür etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum