Al Sana Coni Özgürlüğü

Al Sana Coni Özgürlüğü
Gezi olayları sırasında, Türkiye’ye ‘demokrasi’ ve ‘özgürlük’ dersi vermeye kalkışan ABD, Ferguson’daki olaylarda eylemcileri dövüp, gazetecileri kelepçeledi ve askeri sokağa dökerek gerçek yüzünü gösterdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Missouri eyaletinde polisin silahsız siyahî bir genci öldürmesi üzerine başlayan olaylar, dünyaya özgürlük dersi veren ABD’nin gerçek yüzünü ortaya koydu.  Gezi Parkı vandalizminde Türkiye’yi insan haklarını ihlal etmekle suçlayarak, hükümete ayar vermeye kalkışan ABD, Ferguson’daki eylemcilere karşı Türkiye’nin Gezi’deki tutumundan çok daha totaliter bir tavır sergiledi. Yahudilerin kontrolündeki medya kuruluşlarıyla Türkiye’yi çökertmeye çalışan ABD’de, askerlerin sokağa çıkmasından OHAL ilanına kadar çok sayıda yasakçı uygulama yaşandı. İşte o uygulamalar: 

1- PASAPORT SORULDU, DÜNYA AYAĞA KALKTI

Gezi olaylarının yıldönümü olan 31 Mayıs 2014 tarihinde yasadışı gruplar Taksim’e çıkmak istedi. Gezi Parkı çevresinde toplanan göstericileri süpürme yöntemiyle İstiklal Caddesi’ne doğru uzaklaştıran polis, yabancı uyruklu şahıslar üzerinde de pasaport kontrolü uygulaması yaptı. CNN Televizyonu muhabiri Ivan Watson da pasaport kontrolüne takıldı. Polisin; Ivan Watson’a pasaportunu sorması “basın özgürlüğü”ne darbe olarak sunuldu. CNN, canlı yayınlarla polisi eleştirdi.

AA MUHABİRİ DARP EDİLEREK GÖZALTINA ALINDI 

Ferguson’daki olayları izleyen ve fotoğraf çeken AA muhabiri Bilgin Şaşmaz, ABD polisi tarafından darp edilerek gözaltına altına alındı. Bilgin Şaşmaz’a silah doğruldu ve ölümle tehdit edildi. Bilgin Şaşmaz’ın gözaltına alınmasına dünya medyası suskun kaldı. 

Getty Images fotoğrafçısı Scott Olson, polisin gösterdiği yerde değil de caddenin diğer tarafında bulunduğu için gözaltına alındı. Scott Olson’un gözaltına alınması medya kuruluşları tarafından eleştirilmedi.

2- CNN VE BBC 9 SAAT KESİNTİSİZ CANLI YAYIN YAPTI

Gezi Parkı’ndaki olaylar sırasında CNN International, BBC, Associated Press (AP) ve Reuters, Taksim Meydanından uzun süreli canlı yayın yapmış ve savaş muhabirlerini İstanbul’a göndermişti. CNN’de program sunucusu Christiane Amanpour, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başdanışmanı İbrahim Kalın’a da sansür uygulanmıştı.  Programa katılan Kalın’ın“DHKP-C Amerikan Büyükelçiliği’ne bomba attığında terörist, Taksim Meydanına çıkınca demokratik protestocu mu oluyor?” sorusu karşısında şaşıran Amanpour, Kalın’ı “program bitti” anlamına gelen “The show is over” sözleriyle yayından almıştı.

CNN, AMERİKA’DAKİ OLAYLARI GÖRMEZDEN GELDİ

CNN, ABD’de meydana gelen olayları görmezden geldi ve eylemlerde polisin şiddetini haberleştirmedi. 

3- BAŞBAKANLIK ÇALIŞMA OFİSİ BASILMAK İSTENDİ, OHAL İLÂN EDİLMEDİ

Gezi eylemlerinde 589 araç yakıldı, 409 bina tahrip edildi, yollara barikat kuruldu, Başbakanlık Çalışma Ofisi  basılmak istendi, Dolmabahçe Valide Sultan Camii işgal edildi. Türkiye’nin hiçbir ilinde olağanüstü hal ilan edilmedi.

AMERİKA’DA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

ABD’de Missouri Valisi Jay Nixon, Ferguson’da olağanüstü durum ve sokağa çıkma yasağı ilan etti. Nixon, bir avuç çapulcunun, halkın güvenliğini tehlikeye atmasına izin vermeyeceklerini, adaletin tecelli etmesi için sükûnetin sağlanması gerektiğini söyledi.

4- TÜRKİYE’DE ASKER KIŞLASINDA KALDI

Gezi kalkışması Türkiye’nin çeşitli illerine yayılmasına rağmen asker kışlasından çıkmadı. Başbakan Erdoğan, paralel devlet yapılanmasında yer alan polislerin eylemcilere şiddet uygulayarak olayları körüklemek istemesine rağmen askeri kışlasında tuttu.   

AMERİKA’DA ASKER SOKAĞA İNDİ

ABD’deki olaylarda ordudan yardım istendi. Missouri Valisi Jay Nixon olayların durulmaması üzerine orduya çağrı yaptı ve “düzen ve sükûnetin yeniden sağlanması” amacıyla semte Ulusal Muhafız birliği konuşlandırılması emrini verdiğini açıkladı. Asker, sokağa indi.

İŞTE GEZİ’NİN ÇAPULCULARI İLE FERGUSON’UN EYLEMCİLERİ ARASINDAKİ FARK

2013 yılının Haziran ayında yaşanan Gezi Parkı eylemleri kısa sürede vandalist bir eyleme dönüşürken, ABD hükümetinin eylemleri Türkiye’den çok daha sert bir tutumla bastırması dikkat çekiyor.

Türkiye’deki eylemcilerin büyük kısmını Devrimci Halk Kurtuluş Partisi Cephesi (DHKP-C), Türkiye Komünist Partisi (TKP), İşçi Partisi (İP) ve PKK yandaşı marjinal kesimler oluşturuyordu. Eylemlerde terörist başı Apo’nun posterlerini açan eylemciler, Türkiye’yi kaosa sürüklemeye çalıştı. Yine eylemcilerin bir kısmını da sapık cinsel tercih olarak bilinen LGBTT bireyleri oluşturdu. Uluslararası para spekülatörü kesimlerce finanse edilen Gezi Parkı eylemcilerinin OTPOR ile ilişkileri de gündeme gelmişti.

Gezi Parkı ile alakalı bir diğer hususu da ‘ajanlar’ konusu oluşturdu. Çadırların yakılıp eylemlerin başlamasının hemen ardından Almanya ve İran’dan İsrail ve Amerika’ya kadar onlarca ülkeden istihbarat ajanları Gezi Parkı’na akın ederek eylemcileri provoke etmişti.

Ferguson’daki eylemcileri tıpkı Erdoğan’ın Gezi Parkı’na katılanlar için söylediği ‘Çapulcu’ kelimesi ile tanımlayan ABD’de yukarıda sayılan maddelerin pek çoğu yaşanmadı. Ferguson’da CIA ve FBI dışında bir istihbarat kuruluşunun olayları provoke ettiğine dair bilgi yok. 

ZAMAN’IN FERGUSON’DA POLİS AŞKI

Ferguson’da yaşanan olayları paralel devlet yapılanmasının sözcüsü Zaman gazetesi, “Ferguson’da polis ağır ateş altında” şeklinde verdi.

Zaman, internet sitesinden yayınladığı ilginç haberinde tıpkı Türkiye’de paralel yapılanma mensubu polisleri savunduğu gibi Amerika’da da haklı eylemcileri değil, olayları şiddetle bastıran polislerin safında yer aldı. Zaman’ın Ferguson Emniyeti’ni bu şekilde sahiplenmesi, “Ferguson Polisi de mi paralel?” sorusunu akıllara getirdi.

Taksim’deki provokatif eylemler sırasında ‘insan hakları ve demokrasi’ sakızı çiğneyip, hükümeti hedef alan ABD yönetimi, kendi ülkesindeki olaylarda ise, gazetecileri dövüp kelepçeledi. Gezi’de canlı yayın yapan CNN ve BBC ise Ferguson’da yaşanan olaylara kör. AA muhabiri Bilgin Şaşmaz, ABD polisi tarafından darp edilip, kelepçelendi, dünya suskun kaldı...

Akit

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum