Nevşehir'de 7 Bin Yıllık Şehir

Nevşehir'de 7 Bin Yıllık Şehir
Nevşehir'de yapılan kazılarda, 7 bin yıl öncesine ait bulgulara ulaşıldı.

Gazi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt, Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Ovaören köyünde Yassıhöyük kazı alanında yapılan çalışmalarda 7 bin yıl öncesine ait bulgulara ulaşıldığını söyledi.

Şenyurt, Vali Mehmet Ceylan'ı makamında ziyaret ederek, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülen Yassıhöyük kazı alanında gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Vali Mehmet Ceylan, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bölge, tarihi değerler açısından çok zengin bir bölge. Bu zenginliklerin yer altında kalmasını ülke olarak arzu etmiyoruz. Bu tür çalışmaların, bölge tarihine yeni eserler kazandıracağını düşünüyorum" diye konuştu.

Ziyaretin ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Şenyurt, son yıllarda yapılan kazı çalışmalarında Demir çağına ait bulgulara rastladıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Demir çağı dediğimiz, günümüzden 3 bin yıl öncesine ait toplumların yaşadığı dönemi kazıyoruz. Orada 13 hektarlık bir kent kurulmuş. Etrafı 7 metre yüksekliğinde surlarla çevrili. Kentin, genişliği 5 metre olan ana kapısını bulduk. Bunun iki kanatlı devasa bir kapı olduğunu düşünüyoruz. Kapı, eski savaş arabalarının kente girişine izin verecek büyüklükte."

Şenyurt, Ovaören Yassıhöyük'ün etrafında su kaynağı bulunduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Ovaören Yassıhöyük'de yapılan kazı çalışmalarında 7 bin yıl öncesine ait bulgulara rastladık. Burada, 5 kilometrelik yarı çap içinde 7, 8 yeraltı merkezi var. Burası Bizans döneminde özellikle kullanılmış. İsa'nın doğumundan 5 bin yıl daha öncesinde su kenarında yaşam avcılıkla, balıkçılıkla başlamış ve daha sonra tarım keşfedilerek köyler kurulmuş. Taş temel üzerine kerpiçle yükselmiş surların 7 metrelik kısmını bulduk, ama belki zamanında bunlar 10-12 metreyi buluyordu. Bundan sonraki çalışmalarımız da kimler nereye yerleşmiş, nasıl yaşamış onu öğreneceğiz. Sonrasında ise restorasyon ve konservasyon aşamasına geçeceğiz. Bulduğumuz surların tahripli kısımlarını yenileyerek turizme katkı sağlayacağız."

Şenyurt, Ovaören Yassıhöyük'de yapılan kazı çalışmalarının 15 Eylül'de sona ereceğini sözlerine ekledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.