Draghi: Ne gerekiyorsa yapmaya hazırız

Draghi: Ne gerekiyorsa yapmaya hazırız
ECB Başkanı Mario Draghi, iyileşmeyi hızlandırmak ve işsizliği azaltmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Draghi, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Jackson Hole kasabasında düzenlenen yıllık ekonomi konferansında 'Avro bölgesinde işsizlik' konulu bir konuşma yaptı. Avro bölgesindeki işsizlik sorunun karmaşık bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Draghi, ECB'nin bu sorunu çözmek için daha fazlasını yapmaya hazır olduğunu ancak bunun tek başına yeterli olmayacağını savundu.

Draghi, yüksek işsizliğin tüm üye ülkelerin işbirliğiyle çözülebileceğini belirtirken, Avrupa Birliği'nin başarısının bu sorunun çözümüne bağlı olduğunu ileri sürdü. Toplumdaki tüm bireylerin yüksek işsizlikten etkilendiğini vurgulayan Draghi, ''istihdamı artırmak tüm üye ülkelerin hedefi olmalı'' şeklinde konuştu.

Draghi, yüksek işsizliğin, makroekonomik dinamiklerin merkezinde olduğunu ve enflasyonu kısa ve orta vadede yönlendirdiğini dile getirdi. Avro bölgesindeki, işsizlik sorunun birden çok nedeni olduğunu söyleyen Draghi, bunların en önemlilerinin, uzun süreli ekonomik durgunluk, konjonktürel ve yapısal faktörler ve borç sürdürülebilirliğini amaçlayan sıkı mali politikalar olduğunu anlattı.

Draghi, Avro bölgesindeki ekonomik durumun, işsizliğin artmasında önemli payı olduğunu, iyileşmenin çok yavaş ilerlediğini, ancak bazı ülkelerde işsizliğin büyük bölümünün yapısal faktörlerden kaynaklandığını ifade etti. Ekonomideki iyileşmeye ilişkin belirsizliğin yatırımları ve işe alımları yavaşlattığını kaydeden Draghi, özerklik baskılarının, Avro bölgesinde homojen bir para politikası uygulanmasını zorlaştığına ve sermaye maliyetinin, çok düşük faiz oranlarına rağmen yükseldiğine dikkati çekti.

ECB, haziranda ekonomiyi canlandırmak için radikal kararlar almış ve politika faizini 10 baz puan düşürerek 0,15 puana, marjinal faiz oranını yüzde 0,75'ten yüzde 0,4'e ve mevduat faizini sıfırdan yüzde -0,1'e indirmişti.

Bankaların ECB'de tutacakları para için faiz almak yerine ödeme yapmaları gerektiği anlamına gelen negatif mevduat faizi uygulamasıyla kredilerin teşviki hedeflenmişti.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.