Litvanya, Rus Doğalgazına Alternatif Buldu

Litvanya, Rus Doğalgazına Alternatif Buldu
Doğalgaz ihtiyacının tamamını Rusya'dan karşılayan Litvanya, Norveç ile yaklaşık 1 milyar dolarlık doğalgaz (LNG) anlaşması imzaladı

Litvanya'nın doğalgaz şirketi UAB Litgas'ın Genel Müdürü Dominykas Tuckus, Norveç'in Statoil firması ile yaptıkları sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) anlaşmasının önemli olduğunu belirterek, "Norveç'ten alınacak LNG, tükettiği doğalgazın tamamını Rusya'dan alan Litvanya için önemli bir alternatif kaynak olacak" dedi.

Tuckus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğalgaz ihtiyacının tamamını Rusya'dan karşılayan Litvanya'nın, Norveç ile yaklaşık 1 milyar dolarlık LNG anlaşması imzaladığını söyledi.

Statoil firması ile yapılan anlaşmanın önemine işaret eden Tuckus, "Norveç'ten alınacak LNG, tükettiği doğalgazın tamamını Rusya'dan alan Litvanya için önemli bir alternatif kaynak olacak" ifadesini kullandı.

Statoil'den transfer edilecek LNG'nin fiyatlandırmasının, İngiltere doğalgaz fiyatlandırma sistemi üzerinden yapılacağını belirten Tuckus, fiyatın arz-talep dengesine bağlı olarak değişebileceğini kaydetti.

Doğu Avrupa'da doğalgazda oluşan tekelin, fiyatları etkilediğini ve bu tekelin kırılması gerektiğini anlatan Tuckus, "Yaptığımız yeni anlaşma LNG konusunda atılacak yeni adımları teşvik edebilir. Litvanya'da bulunan Klaipeda LNG terminalinden yapılacak başarılı sevkiyatlar, fiyatları düşürüp, piyasayı etkileyebilir" diye konuştu.

Söz konusu anlaşma, Litvanya tarihinde Statoil'le yapılan ilk LNG anlaşması olarak dikkati çekiyor. Litvanya, imzalanan anlaşma ile Norveç'ten yıllık 540 milyon metreküp LNG ithal edecek. Bu rakam, yıllık doğalgaz tüketimi 3 milyar metreküp olan Litvanya'nın toplam ihtiyacının yaklaşık yüzde 18'ini karşılayacak. Litvanya'ya LNG transferi ise 2015 yılında başlayacak.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.