Metrosuz Dünya Başkenti Olur Mu?

Metrosuz Dünya Başkenti Olur Mu?
Başkent’te trafik sorunu günden güne büyürken, ilk akla gelen çözüm yolu “metro”da da sınıfta kalmış durumdayız. Birileri “Avrupa standartlarında bir Başkentimiz var” diye övünedursun, gerçek rakamlar geri kalmışlığımızı yüzümüze vuruyor.
 Habervaktim gazetesinin haberine göre, Türkiye’deki raylı ulaşıma kıyasla dünya almış başını gidiyor. Standartlarına ulaşılmakla övünülen Avrupa’da bu işler çok farklı yürüyor. 1863 yılında işletmeye açılan Londra metrosu bugün günde yaklaşık 8 milyon yolcu taşıyor. Londra metrosunun uzunluğu 408 km ve istasyon sayısı 270.
 
PARİS METROSU: 214 KM. 5 MİLYON YOLCU
 
1900 yılında açılan Paris metrosu ise, bir günde 5 milyondan fazla yolcu taşıyor. Paris metrosunun uzunluğu 214 km ve istasyon sayısı 380.
 
VE ANKARA METROSU: 52 KM
 
Ülkemizde ise hala 2004 yılında %3 olan yolcu taşımacılığı oranının 2023 yılında %10 dolayına çıkarılması planlanıyor. Başkent Ankara’daki metro ağının toplam uzunluğunun şu an 52,1 kilometre, istasyon sayısının da 50’nin bile altında olduğu hesaba katıldığında Ankara'nın nasıl bir Avrupa başkenti olduğu daha net anlaşılıyor. 
 
ZENGİN MUHİTİ ÇAYYOLU İLK SIRAYA KONULUNCA 
 
Öte yandan, yaklaşık 5 milyon nüfusu olan Ankara’daki toplam 52.1 kilometrelik “metro ağı”nın 16.6 kilometresini oluşturan yeni Çayyolu Metrosu, gelir seviyesi hayli yüksek mahallelilerce tercih edilmediği için boş gidip geliyor. Adına “Sincan Metrosu” denilen fakat Sincan merkezden geçmeyen yeni “Sincan Metrosu” ise, aşırı yoğunluktan Batıkent’e kadarki işleyen hattı olumsuz etkiliyor. 
 
Konuya ilişkin görüşlerine başvurduğumuz Ankara Kulübü Derneği Genel Başkanı ve Şehir Plancısı Dr. Metin Özaslan mevcut yönetimin metroyu ve toplu taşımacılığı bir öncelik olarak görmediğini, Ankara’nın metro hedeflerinin mevcut yönetim tarafından 20 yıl boyunca dondurulduğunu, Melih Gökçek döneminde palyatif ulaşım projeleriyle ulaşım sorunlarının çözülmeye çalışıldığını belirterek şöyle konuştu: “Ankara bırakın başkentliği, bir kent olma niteliğinden dahi uzaklaştı. Ankara’da genelde ulaşım, özelde de metroya ilişkin sorunlar ve talepler ayyuka çıkınca, Ankara’nın ve Ankaralıların tarihine, geçmişine, sorunlarına, taleplerine duyarsız mevcut yerel yönetim metro konusunda sınıfta kalınca merkezi hükümet devreye girdi ve metro konusuna el koydu. Fakat sürecin tümü en başından bugüne yanlışlarla ilerliyor. Başkent Ankara’nın sahipsizliği Ankara’nın genel sorunu olarak varlığını tüm alanlarda hissettiriyor.”
 
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YAPIM, FİNANSMAN VE
İŞLETME AŞAMASINDA SINIFTA KALDI
 
TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim ise raylı sistemlerin yöneticilerin omzuna yapım, finansman ve işletme aşamasında ağır sorumluluklar yükleyen çok ciddi işler olduğunu fakat bu açılardan Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin sınıfta kaldığını ifade ederek şunları söyledi: “Ankara Büyükşehir Belediyesi finansman açısından sınıfta kaldı. Çünkü 3 metro inşaatı başladı, kredi bulamıyoruz dendi ve 2-3 sene atıl vaziyette kaldı. 3 metro inşaatına birlikte başlamasaydı belki de birinden biri bitecekti ve peyderpey diğerleri de yapılacaktı. Çünkü metro şu anda Ankara Büyükşehir Belediyesi için inanılmaz bir gelir kapısıdır. Geçen sene Ankaray ve Metronun kârlılığı % 60-70’lerde seyrediyordu. Yani Ankara Büyükşehir Belediyesi metroyu kötü işletmesine rağmen kâr ediyor. Diğer taraftan metronun getirdiği toprak rantları doğru aktarılabilseydi bu iş gayet rahat yapılabilecekti.”
 
MERKEZİ İKTİDARIN YAPMASI GEREKEN HESAP SORMAKTIR
 
Yapım aşamasında da Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin sınıfta kaldığını ve işi bakanlığa devrettiğini belirten Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim şu tespitlerde bulundu: “Yine ODTÜ yolunu da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ben yaparım dedi. Aslında burada merkezi iktidar ile yerel iktidar arasında da sıkıntılı bir diyalog var. Sonuçta merkezi iktidar her ne kadar kendi fikrinden de olsa Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne belirli bir bütçe veriyor ve bu bütçeyle yapılacak işler yasayla tanımlanmış. Ama sen bu işi yapamayıp, eline yüzüne bulaştırıp, halkı mağdur ediyorsun sonra merkezi iktidar gelip belediyeyi kurtarıyor. Burada merkezi iktidarın yapması gereken hesap sormaktır. Fakat işler böyle yürümüyor.
 
VATANDAŞIN PARASI BOŞA HARCANDI
 
Ayrıca yapım aşamasında metro istasyonları 2 defa çürüdü 3 defa yapıldı ve kamu kaynakları yani vatandaşın parası boşa harcandı. Eğer inşaat süresi 3 yıl olsaydı 7 senedir kâr eden bir metromuz olacaktı. Bu arada kamu kaynaklarıyla bir tarafta köprülü kavşaklar, şerit genişletme çalışmaları yapıldı. Fakat bir çözüm üretilemedi. Ankara’nın Çayyolu-Sincan metrosu 10 seneye yakın bir zaman bekledi. Bu kadar zamandan sonra açılan Çayyolu metrosu gidin bakın boş gidip geliyor. Çünkü insanlar özel araç sahibi oldular. Hatta adam kendisine de, eşine de, çocuğuna da araba aldı ve dedi ki; ‘nasıl olsa Eskişehir yolunda hiçbir ışıkta durmadan basıp gidiyorum.’ İşte konfora alıştıktan sonra insanları oradan kurtarmak çok zor.” 
 
METRONUN YOĞUNLUK HESABI 10 YIL ÖNCESİNE GÖRE YAPILMIŞTI
 
Metronun işletme aşamasında da sıkıntılar oluştuğunu belirten Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim; “Metronun en önemli özelliği hızdır. Fakat Sincan metrosu Sincan otobüslerinden daha yavaş gidiyor. Sincan metrosu aşırı yoğun ve işleyen Batıkent metrosunu da olumsuz etkiledi. Çayyolu metrosu tam tersi boş gidip geliyor. Ayrıca metronun yoğunluk hesabı 10 yıl öncesine göre yapılmıştı. Bugün nüfus arttı ve metro artan nüfusa hizmette zorlanır hale geldi. Başka bir örnek olarak Batıkent metrosunu sel basması işletme zaafını gözler önüne seren bir durumdur.” şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum