Hayvan Besicilerine Verilen Destek Kuşa Döndü

Hayvan Besicilerine Verilen Destek Kuşa Döndü
Hükümet, büyükbaş hayvan besicilerine verilen destekte tasarrufa gitti. Kesim başı 300 TL olan destek miktarı 200 TL’ye düşürüldü. 200 TL’nin 60 TL’si de değişik kalemler için kesiliyor. Besicilerin eline 140 TL geçecek.

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl başında Bakanlar Kurulu’nda alınan karar gereğince, Kırmızı Et Kayıt Sistemi’ne kayıtlı kesim yaptıran erkek besi sığırı üreticilerine hayvan başına 300 lira destekleme ödemesi yapılacağı bildirilmişti.

Resmi Gazete’de de yayımlanan kararda “Türkvet kayıt sistemine kayıtlı, besi süresini tamamlamış erkek sığırlarını (manda dahil), 17/12/2011 tarihli ve 28145 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik hükümlerine göre faaliyet gösteren kesimhanelerde kestiren yetiştiricilere, yerli ve ithal besilik erkek sığır başına farklı olmak üzere, ödeme birim miktarları 600 başa kadar tam olarak, 601 baş ve üzeri için ise %50’sine karşılık gelen tutarın aşağıda belirtilen miktarlarda ödenmesi suretiyle uygulanır” denilerek, yerli besilim erkek sığır başına 300 TL destek ödemesi yapılacağı bildirilmişti.

BESİCİLERE ŞOK

Besiciler bu desteği Kırmızı Et Üreticileri Birliği üzerinden alıyorlardı. Yılbaşından bu yana 300 TL destek alacakları düşüncesiyle hayvanlarını kestiren besiciler, Kırmızı Et Üreticileri Birliği’nin “Destek 300’den 200’e düşürüldü. Ödemeler 200 TL üzerinden yapılacak” demesiyle şok oldu.

Besiciler bu bilgiye inanmak istemedi, bu konuda bir bilgi verilmemişti kendilerine ve basında da haber yer almamıştı.

Bakanlığa koşan besiciler, bunun doğru olup olmadığını sordu.

Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı desteğin 300 TL’den 200 TL’ye düşürüldüğünü doğruladı.

KESİM PLANLAMAMIZI 300 ÜZERİNDEN YAPMIŞTIK

Besiciler “Yem, saman çok pahalı olduğundan besicilikten bir kazancımız olmuyor. Elimizde birtek devletin verdiği destek kalıyordu. Kesim planlamamızı da buna göre yapmıştık. Ocak ayından bu yana destekten gelecek 300 TL’yi hesaba katarak kesim yaptırıyorduk. Ama şimdi öğreniyoruz ki, destek miktarı düşürülmüş. Şoktayız” diye tepki gösteriyor.

200’ÜN DE 60 TL’Sİ KESİLECEK

Besiciler ayrıca, geçtiğimiz yıl desteği açıklandığı gibi 300 TL olarak da alamadıklarını, yaklaşık 60 TL kesildikten sonra kendilerine 240 TL ödeme yapıldığını, bu yıl son kararın ardından bu miktarın 140 TL’ye düşmüş olduğunu söylediler.

Habervaktim.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum