Asimo’nun Başarılı Türk Mühendisi

Asimo’nun Başarılı Türk Mühendisi
Dünyaca ünlü robot Asimo’da bir Türk mühendisin de katkısının olduğu ortaya çıktı. 1991 Hollanda doğumlu Fatih Han Çağlayan adlı Elektronik Mühendisi’nin Asimo Robot Projesi’nde görev aldığı öğrenildi.

Honda'nın Araştırma ve Geliştirme Merkezi tarafından Japonya'da üretilen insansı robot Asimo’da bir Türk mühendisin de katkısının olduğu ortaya çıktı. 1991 Hollanda doğumlu Fatih Han Çağlayan adlı Elektronik Mühendisi’nin Asimo Robot Projesi’nde görev aldığı öğrenildi. 

FATİH HAN’IN EĞİTİMİ BAŞARILARLA DOLU

Asimo projesinde görev yapar Türk mühendis Fatih Han Çağlayan’ın eğitimi başarılarla dolu. 1991’de Hollanda’nın Rotterdam şehrinde dünyaya gelen Çağlayan, 8 yıllık ilkokul eğitimi sonrası Hollanda genelinde yapılan CİTO sınavında tam puan aldı. Tam puanla Süper Lise’ye girmeye hak kazanan Çağlayan, bu okulu üstün başarıyla tamamladı. Hollanda üniversitelerinden istediği fakülteye girme hakkı varken, o 2010’da Delft Üniversitesi Elektronik Mühendisliğini tercih etti.

ÜNİVERSİTEDE ŞEREF ONUR PROGRAMINA ALINDI 

Üniversitede daha  ilk yılında başarılardan dolayı Electrical Engineering bölümü direktörü tarafından "Honours Programme"e yani “şeref/onur programı”na katılma teklifi aldı. 

Fatih Han, Honours Programme araştırmasında değişik rahatsızlıklardan dolayı insan beynine takılan “neurostimulator” cihazının nasıl küçülebileceği üzerine çalıştı. Şu anki cihazlar telefon büyüklüğünde olduğu için göğse implant edilmesi gerekiyor. Grup bunu küçültüp  kafatasından hafif kemik sıyırıp yerleştirmek istedi. Araştırmalar sonucu yeni bir teknoloji ile %80 daha az enerji kullanımı başarıldı.

FATİH HAN DÜNYADA SADECE 50 KİŞİNİN KATILABİLDİĞİ FORUMDA 

Fatih Han üniversitede henüz ikinci senesindeyken, dünyada sadece 50 kişinin katılabildiği MIT (Massachussets Institute of Technology) ve Harvard’in organizesinde olan “Science and Technology Leadership Association”in 2012 Forumu’na Delft Üniversitesi’nin temsilcisi olarak katıldı.

ÜNİVERSİTESİ ONU TERCİH ETTİ 

Türk mühendis Fatih Han’ın başarılı çalışmaları dikkat çekiyordu. Üstün başarılarından dolayı üniversitesi tarafından 23 bin örgenci arasından seçilerek ve özel burs tahsis edilerek, Japonya’nın da özel burslu davetiyle bu ülkeye gönderildi.

ASİMO’DA GÖREV YAPIYOR 

Çağlayan şimdi insani robotların en gelişmişi olarak gösterilen Asimo Robot Projesi ekibinde yer alıyor. Genç Türk mühendis Türkçe, İngilizce, Flemenkçe(Hollandaca), Almanca, İspanyolca, Fransızca ve Japonca olmak üzere 7 dil biliyor. 

Habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.