Erdoğan'ın Yeni Uçağı Air Force One İstanbul'a Geldi

Erdoğan'ın Yeni Uçağı Air Force One İstanbul'a Geldi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için 2,5 yıl önce sipariş edilen ve ABD'deki modifikasyon işlemleri tamamlanan uçak İstanbul'a geldi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni uçağı TC-TUR tescilli Airbus A330-200 Prestige, Erdoğan’ın Çankaya’da devir teslim törenine katıldığı dakikalarda Türkiye’ye gelmek üzere ABD’nin San Antonio Havalimanı'ndan havalandı.

2.5 YIL ÖNCE SİPARİŞ EDİLDİ

TC-ANA uçağının menzilinin okyanus aşırı uçuşlarda yetersiz kalması ve ihtiyaca cevap verememesi üzerine Erdoğan için 2,5 yıl önce sipariş edilen geniş gövdeli, uzun menzilli Airbus 330-200 tipi, TC-TUR tescilli uçak, saat 06.40'ta İstanbul Sabiha Gökçek Havalimanı'na iniş yaptı.

ucak_1750.jpg

ERDOĞAN'IN HİZMETİNDE OLACAK

Kabin modifikasyonu ABD'nin San Antonio şehrindeki Gore Design şirketince yapılan THY6901 çağrı koduna sahip uçak, THY HABOM tesislerinde boyanacak. TC-TUR uçağı, gümrük işlemlerinin ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hizmetine sunulacak.

BAŞKANLARIN KULLANDIĞI UÇAK

Air Force One ABD başkanlarını taşıyan başkanlık uçağıdır. Mavi-beyaz renkli Boeing 747 modelidir. Air Force One ABD Başkanı'nın içinde bulunduğu, hava kuvvetlerine ait hava aracının kodudur. Air Force One'ın kuyruk numarası 28000 ve 29000 olan iki jet uçaktan başkanın bindiğine verilen isimdir. ABD'de, devlet başkanı, tüm silahlı kuvvetlerin başkomutanıdır. Bu sebepten başkanın adımını attığı her askeri araç call sign (çağrı işareti) değiştirir ve bağlı olduğu kuvvetin isminin ardına one eklenerek başkomutanın araçta olduğu vurgulanır.

e_51.jpg

UÇAKTA FÜZESAVARI SİSTEMİ

Airbus A330'ların VIP Presidential tipleri en çok 50 koltuklu olarak yapılıyor. Ancak Erdoğan için alınan bu uçak kalabalık heyetler düşünülerek 90 kişilik olarak tasarlandı. Kablosuz internet ağı bulunan uçak aynı zamanda kendi savunma sistemine sahip. Herhangi bir saldırıya karşı uçağa füzesavar monte edildi. Liste satış fiyatı 200 milyon dolar olan bu uçaklar, VIP dizaynı ile birlikte 300 milyon dolara kadar çıkıyor. THY'nin Airbus ile olan özel anlaşmaları sayesinde ve vergi muafiyeti ile bu maliyetin Türkiye için 120 milyon dolar olacağı söyleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum