Ergenekon'da kim ne ile suçlanıyor?

Ergenekon'da kim ne ile suçlanıyor?
Ergenekon davasının ilk duruşması bugün başlıyor. Peki Ergenekon iddianamesinde kim ne ile suçlanıyordu? İşte ayrıntıları:

Suçlamalar oldukça kabarık

İşte bir ve iki numara (Veli Küçük ve Doğu Perinçek) hakkındaki suçlamalar: 

*Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek

*Askeri itaatsizliğe teşvik

*Korku kaygı veya panik yaratacıak tarzda ateşli silah kullanmak

*Silah taşıma veya bulundurma, hile ile alma, çalma, silah veya mermilerin satın alınması, taşınması

*Silahlı terör örgütlerine silah sağlama

*Örgüt kurma ya da yönetme

*Hükümeti ortadan kaldırmaya teşvik etme

*Önemli miktarda patlayıcı madde satın alma, ülkeye sokma. 

Peki yargılama nasıl yapılacak ve kimler ne ile suçlanıyor?

Bir numara Veli Küçük, iki numara Doğu Perinçek

İddianamede bir numaralı sanık Emekli Tuğgeneral Veli Küçük, sonra İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek geliyor. İkisi de Terör Örgütü kurmak ve yönetmekle suçlanıyorlar. 

Veli Küçük için halkı silahlı isyana teşvik ve darbe teşviki ile suçlanıyor. Küçük ayrıca Danıştay ve Cumhuriyet gazetesine yapılan saldırıyı azmettirmekle suçlanıyor. 

İP Genel Başkanı Doğu Perinçek ise silahlı örgüt yöneticisi olmak, halkı isyana teşvik etmek ve darbe ortamı hazırlamakla suçlanıyor.

Perinçek ve Veli küçük dışındaki sanıklar silahlı terör örgütü üyesi olmak ve halkı isyana teşvik etmek gibi suçlarla yargılanacak.

İlhan Selçuk'a 10 yıl hapis istemi

Cumhuriyet gazetesi Başyazarı İlhan Selçuk, yazıları nedeniyle darbe planları yapmak ve örgüt üyelerini yönlendirmekle suçlanıyor. İddianamede İlhan Selçuk için 10 yıl hapis istendiği de belirtiliyor.

Alemdaroğlu da lider kadrosunda

Gözaltına alındıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan İÜ eski Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun da silahlı örgüt kurmak ve yönetmek suçlamasıyla yargılanacağı edinilen bigliler arasında.

Tolon ve Eruygur iddianameye henüz dahil edilmedi

Son operasyonlarda gözaltına alınan ve ilk sorgulamalarının ardından tutuklanarak Kandıra Cezaevi'ne gönderilen Emekli Orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur henüz iddianameye dahil olmadı.

Terör örgütü iddianamesi

İddianame genel olarak değerlendirildiğinde davanın bir terör örgütü davası olduğu netlik kazanmış oldu.

Sanıklar, darbe ortamı hazırlamak, silahlı eylemler yapmak ya da teşvik etmek, halkı isyana teşvik etmek, hükümeti yıkmaya yönelik faaliyetlerde bulunmak, yasadışı silah almak, bulundurmak, devletin savaş imkanlarını tehlikeye sokmak, adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs, askeri itaatsizliği teşvik etmek, aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etmek ve amacı dışında kullanmak, izinsiz olarak ateşli silahları ülkeye sokmak, öldürme, korku ve kaygı yaratacak tarzda patlayıcı madde kullanmak gibi önemli suçlarla yargılanacak... 

Gizli tanıklar için olağanüstü güvenlik 

Duruşma için dikkat çeken önemli ayrıntılardan biri de gizli tanıklarla ilgili. Duruşma salonunda gizli tanıklar için ayrı yerler yapıldığı belirtiliyor. Gizli tanıkların görüntüsü gösterilmeyecek ve sanıklarla bir araya gelmeyecekler, sesleri bozularak verilecek. 

Önemli sanıklar ve haklarındaki suçamalar: 

OKTAY YILDIRIM: Silahlı terör örgütüne üye olma, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, silahlı terör örgütlerine silah sağlama, mala zarar verme, korku, kaygı ve panik yaratabilecek tarzda patlayıcı madde kullanma suçuna yardım etmekle suçlanıyor. 

MEHMET DEMİRTAŞ: Silahlı terör örgütüne üye olma, Silahlı terör örgütüne silah sağlamakla suçlanıyor.

ALİ YİĞİT: Suçu bildirmemekle suçlanıyor

MUZAFFER TEKİN: Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak, zorla hükümeti ıskata teşebbüs, TC Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri bulundurma, (Tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma, mala zarar verme, kasten öldürmeye azmettirme, korku ve panik yaratacak şekilde patlayıcı madde atma suçlarına azmettirmekle suçlanıyor.

MAHMUT ÖZTÜRK: Silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor.

GAZİ GÜDER: Silahlı terör örgütüne üye olmak, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmekle suçlanıyor.

AYŞE ASUMAN ÖZDEMİR: Silahlı terör örgütüne üye olma, hukuka aykırı kişisel verileri kaydetmek, adil yargılamayı etkilemeye çalışma suçlarıyla yargılanıyor.

HALİL BEHİC GÜRCİHAN: Silahlı terör örgütüne üye olma, yasaklanan bilgileri temin etme, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs açıklanması yasaklanan gizli belgeleri temin etmekle suçlanıyor.

İSMAİL YILDIZ: Silahlı terör örgütüne üye olma, yasaklanan bilgileri temin etme, askeri itaatsizliğe teşvik, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek, tahsis edildiği amacın dışında kullanmak, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmekle suçlanıyor.

KEMAL ŞAHİN: Silahlı terör örgütüne üye olma, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, 6136 sayılı kanuna muhalefet etmekle suçlanıyor.

MEHMET MURAT YÜCEL: Silahlı terör örgütüne üye olma, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, 6136 sayılı kanuna muhalefet etmekle suçlanıyor.

FERUDUN REFİK NUHOĞLU: Silahlı terör örgütüne üye olma, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmekle suçlanıyor.

HAYRULLAH MAHMUT ÖZGÜR: silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor.

ERGÜN POYRAZ: Silahlı terör örgütüne üye olma, açıklanması yasak belgeleri temin etme, açıklama, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri çalma, bulundurma, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, 6136 sayılı kanuna muhalefetle suçlanıyor. 

BEKİR ÖZTÜRK: Silahlı terör örgütüne üye olma, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, askerleri itaatsizliğe teşvik etmekle suçlanıyor. 

FUAT ERMİŞ: Silahlı terör örgütüne üye olma, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, askerleri itaatsizliğe teşvik etmekle suçlanıyor. 

TUĞRUL DERME: Silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor. 

METE YALAZANGİL: Silahlı terör örgütüne üye olma, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, tahsis edildiği amacın dışında kullanmakla suçlanıyor.

AYDIN YÜKSEK: Silahlı terör örgütüne üye olma, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, tahsis edildiği amacın dışında kullanma, sahtecilik, 6136 sayılı kanuna muhalefet 2863 sayılı kanuna muhalefet etmekle suçlanıyor.

MUZAFFER ŞENOCAK: Silahlı terör örgütüne üye olma, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri çalma, bulundurma, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmakla suçlanıyor.

FİKRET EMEK: Silahlı terör örgütüne üye olma, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri çalma, bulundurma, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma, silahlı terör örgütüne silah sağlama, mala zarar verme, açıklanması yasaklanan gizli belgeleri temin etmekle suçlanıyor.

MEHMET ZEKERİYA ÖZTÜRK: Silahlı terör örgütüne üye olma, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, örgüte bilerek isteyerek yardım etmekle suçlanıyor.

RAFET ARSLAN: Silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor.

ZEKİ YURDAKUL ÇAĞMAN: Silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor.

TUNCAY HACIBEKTAŞOĞLU: Silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor.

SAİPİR DEBZLELVİDZE: Silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor.

İSMAİL EKSİK: Silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor.

VELİ KÜÇÜK: Silahlı terör örgütü kurma, yönetme, TC Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, zorla hükümeti ıskata teşebbüs, kasden öldürmeye azmettirme, korku ve panik yaratacak şekilde patlayıcı madde atmaya azmettirmek, mala zarar vermeye ve ruhsatsız patlayıcı bulundurmaya azmettirmekle suçlanıyor.

SEVGİ ERENEROL: Silahlı terör örgütü kurma, yönetme, TC Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmekle suçlanıyor.

MUAMMER KARABULUT: Silahlı terör örgütüne üye olma, TC Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etmekle suçlanıyor.

VEDAT YENERER: Silahlı terör örgütüne üye olma, 6136 sayılı kanuna muhalefet etmekle suçlanıyor.

GÜLER KÖMÜRCÜ: silahlı terör örgütüne üye olmasuçlanıyor.

EMİN CANER YİĞİT: Silahlı terör örgütüne üye olma, 6136 sayılı kanuna muhalefet etmekle suçlanıyor.

ÜMİT OĞUZTAN: Silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor.

SAMİ HOŞTAN: Silahlı terör örgütüne üye olma, 6136 sayılı kanuna muhalefet etmekle suçlanıyor.

SEDAT PEKER: Silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor.

SEMİH TUFAN GÜLALTAY: Silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor.

ALİ YASAK: Silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor.

VATAN BÖLÜKBAŞOĞLU: Silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor.

ORHAN TUNÇ: Silahlı terör örgütüne üye olma, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etmekle suçlanıyor.

HABİP ÜMİT SAYIN: Silahlı terör örgütüne üye olma, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etmekle suçlanıyor.

EMİN GÜRSES: Silahlı terör örgütüne üye olma, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etmekle suçlanıyor.

KEMAL YALÇIN ALEMDAROĞLU: Silahlı terör örgütü kurma, yönetme, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etmekle suçlanıyor.

SERHAN BOLLUK: Silahlı terör örgütüne üye olma, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etmekle suçlanıyor.

DOĞU PERİNÇEK: Silahlı terör örgütü kurma, yönetme, TC Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, zorla hükümeti ıskata teşebbüs, açıklanması yasak belgeleri temin etmekle suçlanıyor.

FERİD İLSEVER: Silahlı terör örgütüne üye olma, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etmekle suçlanıyor.

MEHMET ADNAN AKFIRAT: Silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor.

HİKMET ÇİÇEK: Silahlı terör örgütüne üye olma, açıklanması yasaklanan bilgileri temin etme, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmekle suçlanıyor.

HAYATİ ÖZCAN: Silahlı terör örgütüne üye olma, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri çalma veya tahsis edildiği yerden başka yerde kullanma, açıklanması yasak belgeleri temin etmekle suçlanıyor.

İBRAHİM BENLİ: Silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor.

MAHİR ÇAYAN GÖNGÜR: Silahlı terör örgütüne üye olma, 6136 sayılı kanuna muhalefet etmekle suçlanıyor.

YUSUF TUNCER: Silahlı terör örgütüne üye olma, 6136 sayılı kanuna muhalefet etmekle suçlanıyor.

AYDIN GERGİN: Silahlı terör örgütüne üye olma, 6136 sayılı kanuna muhalefet etmekle suçlanıyor.

YUSUF BEŞİRİK: Silahlı terör örgütüne üye olma, örgüte bilerek isteyerek yardım etmekle suçlanıyor.

İLHAN SELÇUK: Silahlı terör örgütü kurma, yönetme, TC Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, zorla hükümeti ıskata teşebbüs etmekle suçlanıyor.

KEMAL KERİNÇSİZ: Silahlı terör örgütüne üye olma, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri bulundurma, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etme, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmekle suçlanıyor.

FUAT TURGUT: Silahlı terör örgütüne üye olma, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etmekle suçlanıyor.

HAYRETTİN ERTEKİN: Silahlı terör örgütüne üye olma, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik, tutuklu hükümlü veya suçu bildirmeme, açıklanması yasak bilgileri temin, suç üstlenmeye azmettirme, 2813 sayılı kanuna muhallefet, 6136 sayılı kanuna muhalefet etmekle suçlanıyor.

NUSRET SENEM: Silahlı terör örgütüne üye olma, açıklanması yasak belgeleri temin etme, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmekle suçlanıyor.

ABDULMUTTALİP TONCER: Silahlı terör örgütüne üye olma, suç üstlenmekle suçlanıyor.

MURAT ÖZKAN: Silahlı terör örgütüne üye olma, örgüte bilerek isteyerek yardım etmekle suçlanıyor.

SATILMIŞ BALKAŞ: Silahlı terör örgütüne üye olma, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik etmekle suçlanıyor.

ASİM DEMİR: Silahlı terör örgütüne üye olma, 6136 sayılı kanuna muhalefet etmekle suçlanıyor.

ATİLLA AKSU: Silahlı terör örgütüne üye olma, görevi kötüye kullanma, örgüte bilerek isteyerek yardım etmekle suçlanıyor.

MEHMET FİKRİ KARADAĞ: Silahlı terör örgütü kurma, yönetme, TC Hükümetine karşı silahlı isyana tahrik, zorla hükümeti ıskata teşebbüs, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetme, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme veya aşağılama, tutuklu hükümlünün yerini bildiği halde yetkili merciye bildirmememekle suçlanıyor.

HÜSEYİN GÖRÜM: Silahlı Terör örgüitün üye olma, Askerleri itatsizliğe teşvik etmekle suçlanıyor.

ERKUT ERSOY: Silahlı terör örgütüne üye olma, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmekle suçlanıyor.

KAHRAMAN ŞAHİN: Silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor.

EROL ÖLMEZ: Silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor.

ABDULLAH ARAPOĞULLARI: Silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor.

ERDAL İRTEN: Silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor.

ARİF GÖRÜM: Silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor.

YUSUF GÖRÜM: Silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor.

OĞUZ ALPASLAN ABDULKADİR: Silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor.

RECEP GÖKHAM SİPAHİOĞLU: Silahlı terör örgütüne üye olma, 6136 sayılı kanuna muhalefet etmekle suçlanıyor.

MUHAMMET YÜCE: Silahlı terör örgütüne üye olma, tutuklu, hükümlü veya suç delillerini bildirmemekle suçlanıyor.

SELİM AKKURT: Silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor.

COŞKUN ÇALIK: Silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor. (Etkin pişmanlık)

AYHAN ÇELİK: Silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor.

HÜSEYİN GAZİ OĞUZ: Silahlı terör örgütüne üye olma, 6136 sayılı kanuna muhalefet etmekle suçlanıyor.

TANJU OKAN: Silahlı terör örgütüne üye olma, 6136 sayılı kanuna muhalefet etmekle suçlanıyor.

YAŞAR ASLANKÖYLÜ: Silahlı terör örgütüne üye olma, 6136 sayılı kanuna muhalefet etmekle suçlanıyor.

İHSAN GÖKTAŞ: Silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor.

RASİH GÖRÜM: Silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor.

ALİ KUTLU: Silahlı terör örgütüne üye olmakla suçlanıyor.

MURAT ÇAĞLAR: Silahlı terör örgütüne üye olma, 6136 sayılı kanuna muhalefet etme, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmekle suçlanıyor.

İddianamede ayrıca sanıklardan Osman Yıldırım ve Muzaffer Tekin'in Danıştay saldırısı nedeniyle ikişer kez müebbet hapis cezası ile cezalandırılmaları istendi. 

TÜM ERGENEKON HABERLERİ

ERGENEKON KIBRIS'A DA EL ATMIŞ

'ERGENEKON'DA KÖKE İNİLMELİ'

İŞTE PKK-ERGENEKON İLİŞKİSİ

ERGENEKON BURADA BİTER Mİ?

217 AVUKAT DAVAYA MÜDAHİL OLACAK

ERGENEKON TARAF'A DA SIZMIŞ

ERGENEKON SİSTEMİN İSTİSNASI DEĞİL ASLI

ERGENEKON'DA ŞOK GELİŞME

DEMİREL'İN ADI ERGENEKON İDDİANAMESİNDE

ERGENEKON SANIĞI HİDAYETE Mİ ERDİ?

CHP'Yİ ERGENEKON'LA VURDU

KONSOLOSLUK SALDIRISINDA ERGENEKON İZİ

PKK'YI ERGENEKON KURDU

ERGENEKON'DA İKİ TAHLİYE

ERGENEKON DURUŞMASINA YOĞUN İLGİ

İŞTE ERGENEKON'UN FİNANS KAYNAĞI

ERGENEKON NEREYE GİDER?

BİNBİR SURAT ERGENEKON

ERGENEKON'UN İNANILMAZ YÜZÜ

CİNAYETLER ERGENEKON İŞİ Mİ?

ERGENEKON İNCİLİN PEŞİNDE

ERGENEKON KORKUSU

SOL'DA ERGENEKON KAVGASI

ORDUEVLERİ ERGENEKON ÜSSÜ 

ERGENEKON SAVCISINA ŞOK İNCELEME

ERGENEKON'UN ŞOK GÖRÜNTÜLERİ

ERGENEKON YETMEZ DARBECİLER DE YARGILANMALI

ERGENEKON SORUŞTURMASINDA SÜRPRİZ GELİŞME

ERGENEKON'UN SIRADIŞI ÖYKÜSÜ

ERGENEKON'LA İLGİLİ DİĞER HABERLERİN TÜMÜ

GENELKURMAY'DA ERGENEKON OPERASYONU

ERGENEKON VE DOĞAN'IN AVUKATI YİNE KONUŞTU

ERGENEKON'DA 6 TUTUKLAMA DAHA

ERGENEKON DOSYASINDAKİ GENELKURMAY PAKETİ

İZMİR'DE ERGENEKON ÇANTASI

habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.