İşte Gazze Savaşı'nın Bilançosu

İşte Gazze Savaşı'nın Bilançosu
İsrail'in Gazze'ye yönelik 51 günlük saldırıları sonucu Filistin tarafı 8, İsrail ise 4,5 milyar dolar maddi zarara uğradı.

Filistin Ulusal Ekonomi Bakanlığı Temsilcisi Teysir Amr, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bakanlık olarak zarar tespiti için yaptıkları araştırmaların ilk sonuçlarına göre,İsrail'in Gazze'ye yönelik 51 günlük saldırılarında bölgenin doğrudan ve dolaylı olarak uğradığı maddi kaybın 7,5 ile 8 milyar dolar arasında olduğunu belirtti.

Amr, zarar tespiti çalışmalarına devam ettiklerini ve önümüzdeki günlerde tafsilatlı sonuçları da kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade etti.

İsrail'in saldırılarında en çok zararı ziraat ve inşaat sektörlerinin gördüğü Gazze'de, Ziraat Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre ilk belirlemelere göre 780 milyon dolar maddi kayıp yaşandı.

Gazze Şeridi'nde yer alan tarım arazilerinin yüzde 70'inin İsrail'e atılan roketlerin bulunduğu ve tünellerin geçtiği alanlar olduğu bahanesiyle saldırılara maruz kalırken tavuk ve küçükbaş hayvan çiftikleri de bu saldırılardan payını aldı ve canlı hayvan stoğunun yarısına yakını telef oldu.

İsrail'in zararı 4,5 milyar dolar

Öte yandan İsrail Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Gazze'ye yönelik saldırılara Filistinli direniş gruplarının karşılık vermesi nedeniyle ve ekonomik olarak savaş durumunda olunması sebebiyle doğrudan veya dolaylı olarak 4,5 milyar dolar kayıp yaşandı.

Bu arada savaş durumu sebebiyle turist sayısında yüzde 30 düşüş yaşanan İsrail'de Filistinli direniş grupları tarafından hedef alınan Başkent Tel Aviv'deki Ben Gurion Havalimanı'nın kapatılması ve birçok havayolu şirketinin buraya uçuşlarını durdurması, ayrıca Aşdod limanının da kapatılması maddi zarara sebep olmuştu.

İsrail hükümeti Gazze sınırına 40 kilometre mesafe içinde bulunan ve maddi zarara uğrayan bütün vatandaşlarının kaybını telafi edeceği sözünü verdi.

Mısır'ın arabuluculuğunda Kahire'de yürütülen ateşkes görüşmelerinde İsrail ile Filistinli gruplar arasında varılan anlaşma çerçevesinde 26 Ağustos saat 19.00'da kalıcı ateşkes kararı alınmıştı. İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün süren saldırılarında, 2 bin 145 Filistinli hayatını kaybetmiş, 10 binden fazla kişi yaralanmıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.