O Ülkede Bir İlk! Temeli Atıldı

O Ülkede Bir İlk! Temeli Atıldı
Danimarka'nın Arhus kentinde TDV'nin ülkedeki ilk kubbeli ve minareli camisinin temeli törenle atıldı.

Arhus'un Brabrand semtinde bin 500 kişinin namaz kılabileceği ve 1200 metrekarelik alana Danimarka Türkiye Diyanet Vakfı tarafından yaptırılacak Brabrand Camisi'nin temeli atıldı. Kubbeli ve minareli olarak tasarlanan cami, bu ülkede İslam mimarisiyle inşa edilmiş ve kubbeli minareli ilk camisi olacak.

Türkiye'nin Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez,  törende yaptığı konuşmada, bu şehirde böyle bir ibadethanenin yapılacak olmasını "büyük bir başarı" olarak gördüğünü belirterek, katkısı olanları tebrik etti. Bu caminin diğer Müslümanları da bir araya getirecek bir mekan olacağını ifade eden Dönmez, "Bu mekan, Müslüman ve Türk kültürünün tanıtılacağı bir mekan olacaktır, hayırlı olsun" dedi.

1409338861.jpg

Danimarka Türkiye Diyanet Vakfı Başkanı ve Din İşleri Müşaviri Ahmet Onay ise kadınların da ibadet ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde bir cami inşa edeceklerini söyledi. Onay, caminin Müslümanlar ve çevrelerindeki Hristiyanlar için huzur ve güven merkezi olması dileğinde bulundu. 

Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Mazhar Bilgin de vekalet yoluyla kurban kesim organizasyonu kapsamında din görevlileriyle bir araya gelmek için Danimarka'ya geldiklerini belirterek cami temel atımına katılmanın da nasip olduğunu söyledi. 

Bilgin, rızıkları için vatanlarını bırakıp Avrupa'ya yerleşen gurbetçilerin, doğu kültürünün insanları olarak batılılarla birlikte yaşadığını ve birlikte yaşama kültürünü başarıyla sergilediklerini ifade etti.

Camilerin, sevgi, saygı, eşitlik, sosyal adalet, yardımlaşma ve dertleşmenin mekanları olduğunu vurgulayan Bilgin, "Camide işçiniz patronunuzla birlikte mahşer gününde Allah'ın huzurunda gibi oturacaksınız. Her hafta camide vaaz verilecek, eğitim yuvası olacak inşallah. Temelini atacağımız bu caminin cemaati bol olsun" ifadelerini kullandı.

"Bu konuda biraz geç kaldık"

Brabrand'daki Gellerup Kilisesi'nin Papazı Niels Hviid ise "İbadet yapılan bu mekanda beraberliğinizi görmek güzel bir duygu. İlk defa kubbeli ve minareli bir caminizin olacak olması beni sevindirdi. Gellerup Kilisesi olarak şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da Brabrand Camisi konusunda işbirliğimizi sürdüreceğiz. Burada bahsettiğimiz barış, dayanışma ve güven sözleri, en önemli şeylerdir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Cuma namazı kılan katılımcılar, daha sonra cami inşaat alanına geçerek temele harç attı.

Habervaktim.com / Özel

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum