Türkiye’yi Dinlemeyen Kalmamış

Türkiye’yi Dinlemeyen Kalmamış
Der Spiegel dergisi, NSA eski çalışanı Edward Snowden’ın belgelerine göre ABDve İngiliz istihbaratının Türkiye’de hükümeti, orduyu, enerji şirketlerini dinlediğini, internetine girdiğini yazdı.

Alman Der Spiegel dergisi, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) eski çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı gizli belgelerin Türkiye ile ilgili bazı bölümlerini yayımladı. ‘İkili oyun’ başlıklı haberde, NSA’nın bir yandanNATO çerçevesinde ve PKK ile mücadelede Türkiye ile işbirliği yaptığı, diğer yandan Türkiye’de  hükümeti, orduyu,  istihbaratçıları, bakanlıkları ve enerji şirketlerini  dinlediği öne sürüldü. 

Yoğun izlenen ülke
 
NSA’nın gizli belgelerinde, Türkiye’den hem partner hem hedef ülke olarak söz edildiği belirtildi.  NSA’nın resmi irtibat ofisi olan SUSLAT’ın  Ankara’da faaliyet gösterdiği,  bunun dışında NSA’nın gizli dinleme birimlerinin  de bulunduğu kaydedildi. Snowden’ın sızdırdığı belgelerde Türkiye’nin, NSA tarafından en yoğun izlenen ülkeler arasında bulunduğu vurgulandı. Amerikan yönetiminin, NSA’ya, Türkiye’deki ‘siyasi liderlerin amaçlarının’ öğrenilmesi ve 18 konuda istihbarat toplanması için izleme ve  dinleme talimatı verdiği iddia edildi. 
 
Bilgisayarlara girildi
 

NSA’ya yönetim tarafından verilen ‘Ulusal İstihbarat Öncelikleri  Çerçevesi’nde Türkiye’nin öncelikli izlenen ülkeler arasında yer aldığı, grubun içinde, Küba ve Venezuela’nın da bulunduğu belirtildi. NSA belgelerinde,  ‘Türk hükümetinin amaçlarının öğrenilmesi’ ikinci  en yüksek öncelikler arasında sıralandığı, NSA ayrıca TSK hakkında bilgi  topladığı, Türkiye’nin dış politika hedefleri ve enerji güvenliğinin ise üçüncü  yüksek öncelik olarak nitelendirildiği bildirildi. 2006’da NSA’nın hazırladığı raporda şu ifade yer alıyor: “Türkiye’nin lider kadrosunun bilgisayarlarına sızmayı başardık.” Raporda, Türkiye’nin Washington’daki büyükelçiliği ve BM’deki temsilciliğinin dinlendiği, bilgisayar sistemlerinin takibe alındığı belirtiliyor.
 
İngiltere’yle birlikte
 
Amerikan istihbaratının faaliyetlerini İngiliz istihbarat birimi GCHQ  ile yakın işbirliği içinde yürüttüğü kaydedildi. GCHQ’nun özellikle  Türk siyaseti ve enerji sektörü hakkında istihbarat toplamaya çalıştığı  vurgulandı. İngilizlerin özellikle kendilerine hedef olarak dönemin Enerji Bakanı Hilmi Güler’i seçtiği de 2008 tarihli İngiliz istihbarat örgütünün raporunda yer alıyor.  NSA’nın Türkiye üzerinden Rusya, Ukrayna, Gürcistan ve son  dönemde Suriye’ye yönelik dinleme faaliyetleri de yürüttüğü belirtildi. PKK ile mücadele kapsamında da Türkiye ile yoğun bir işbirliği  yapıldığı kaydedildi. Haberde, PKK liderlerinin telefon görüşmeleri ve konum bilgileri de NSA tarafından bazen 6 saatlik aralıklarla Türklere iletildi. Askeri operasyonlar sırasında saat başı askeri istihbarat paylaşımı yapıldı. Bu paylaşımların birçok PKK liderinin öldürülmesi ya da ele geçirilmesine yardım ettiği ifade edildi.
 
İngiliz istihbaratı: Dinlenecek hedef Ali Babacan... 
 
İNGİLİZ istihbaratının 2009 yılında Londra’da düzenlenen G-20 zirvesinde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve ekibini dinlediği iddiasına ilişkin ilk kez bir belge ve liste yayımlandı. Alman Der Spiegel dergisinde yayımlanan belgeye göre, dinlenebilecek ‘olası hedefler’ arasında Başbakan YardımcısıAli Babacan’ın ve dönemin Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz’ın da adı geçiyor.
 
Babacan ‘en olası’ isim
 
Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) eski çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı belgede, ‘hedef‘ olarak gösterilen Mehmet Şimşek’e ait iki cep telefonu ve bir e-posta açıkça veriliyor. Ardından ‘olası hedefler‘e geçiliyor. İşte bu listenin en tepesinde de ‘Ali Babacan’ın adı yer alıyor.
 
Hazine mercek altında
 
Der Spiegel’in isimleri gizlediği listede yer alan diğer kişiler ise şöyle: Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği’ndeki Hazine temsilcisi, Merkez Bankası’ndan bir üst düzey uzman, Merkez Bankası Başkan Yardımcısı, Hazine’den bir kişi, Merkez Bankası Başkanı (Durmuş Yılmaz) ve yaklaşık sekiz hazine yetkilisi. Belgede, dinlemelerin amacı olarak da ‘Türkiye’nin G-20 zirvesinin hedeflerine ve G-20 ülkeleriyle işbirliğine yönelik tavrını tespit etmek’ olarak sıralandı.
 
Maliye Bakanı Şimşek hedef olarak seçilmiş
 
Der Spiegel’in haberinin en çarpıcı bölümlerinden birisi İngiliz istihbaratının Enerji Bakanlığı’na olan ilgisi ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i ‘hedef’ olarak seçmesi...
 
İngiltere’nin istihbarat örgütü, Devlet İletişim Merkezi’nin (GCHQ) Ekim 2008 tarihli bir gizli belgesiyle ajanlara ‘Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na, BOTAŞ’a, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Çalık Enerji’ye erişimi iyileştirme’ görevi verildi. Görev tanımı, aralarında dönemin Enerji Bakanı Hilmi Güler‘in aralarında olduğu 13 ismi ‘hedef’ olarak belirledi.
 
2008’de bakanlık ve şirketlerin çatılarındaki iletişim sistemleri dinlenme yöntemlerinin kararlaştırılması için uydudan çekilen fotoğraflarla incelendi. Der Spiegel’in ulaştığı belgelerde bu misyonunu sonucu varıp varmadığı bilgisi yer almadı.
 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İngiltere-Türkiye çifte vatandaşlığı taşımasına rağmen GCHQ tarafından gözetleme emrinde açıkça ‘hedef’ olarak tanımlandı. Şimşek’in iki telefon numarasından görüşmeleri dinlendi, kişisel yazışmaları için kullandığı Gmail elektronik postasına girildi.
 
İngiltere’de yayımlanan The Guardian gazetesi geçen sene Şimşek’in İngiltere tarafından dinlendiği iddiasını ortaya atmıştı. 
 
Belgeleri sızdırdı Rusya’ya sığındı
 
Eski bir CIA ve NSA çalışanı olan Edward Joseph Snowden, gizli NSA belgelerini medyaya ifşa ederek NSA tarafından yürütülen küresel izleme aletlerinin işletme detaylarını ve birçok ticari ve uluslararası ortağı ortaya çıkaran NSA sızıntılarını 2013 yılında başlattı. 5 Haziran 2013’te başalyan bir süreç PRISM, XKeyscore ve Tempora gibi Internet izleme programlarının yanında ABD ve Avrupa’nın telefon metadatalarının alıkoyulmasını ortaya çıkardı. Raporlar, Snowden’in NSA çalışanı Booz Allen Hamilton için çalışırken The Guardian ve The Washington Post’a sızdırdığı belgelere dayanıyordu. İfşa edilen belgeler toplu gözetleme, hükümet gizliliği ve ulusal gizlilikle bilgi mahremiyeti arasındaki denge hakkındaki tartışmaları alevlendirdi. NSA ifşalarının başlmasından yedi ay sonra Snowden görevinin tamamlandığını belirtti. ABD’de ‘vatan haini’ olarak yargılanması söz konusuyken Rusya’ya kaçan ve sığınma hakkı elde eden Edward Snowden WikiLeaks’ten sonra ABD’ye en büyük zararı veren ifşaattan sorumlu tutuluyor. 
 
 İlk kez yayımlanıyor
 
Der Spiegel dergisindeki haberde, NSA belgelerinin Amerikan ve Türk  istihbarat birimleri arasındaki işbirliğinin çok eskiye dayandığını gösterdiğini  ancak NSA’nın ikili oynadığını ifade etti. Snowden’ın sızdırdığı belgelerin Türkiye ile ilgili bölümlerinin ilk  kez yayımlandığı haberde “Türkiye’deki hükümetin amaçlarını öğrenmek isteyen  yalnızca Alman istihbaratı değil” yorumunun yapılması dikkati çekti. Der Spiegel 16 Ağustos’ta yayımladığı haberde AlmanyaFederal  İstihbarat Teşkilatı BND’nin 2009 yılından bu yana Türkiye’yi dinlediğini iddia  etmiş, Alman hükümeti tarafından  yalanlanmayan haber, iki ülke arasında  gerginliğe yol açmıştı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum