Ruhbancıların Meziyetleri!

Ruhbancıların Meziyetleri!
İçeride ve dışarıda bir takım odaklar İstanbul’daki Ruhban Okulu’nun açılmasını isterken, Yunanistan’ın Batı Trakya Müslümanlarına zulmü görmezden geliniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın KKTC ziyaretinde Rum bir gazetecinin ‘Ruhban Okulu’ ile ilgili sorusuna verdiği “Siz de hiç al yok” cevabı Yunanistan’ın özellikle Batı Trakya’daki Türk-Müslüman topluluğa uyguladığı baskıları gündeme getirdi. Bölgeyi en iyi bilen isimlerden Yeni Batı Trakya Dergisi sahibi gazeteci Süleyman Sefer Cihan, 150 bin Batı Trakyalı Türk’ün maruz kaldığı baskıları anlattı.

“HEM YUNANLILARIN HEM BİZİM MÜFTÜLER VAR”

Yunanistan’ın müftü konusunda keyfi uygulamalarına dikkat çeken Cihan, “Yunanistan, ‘Başmüftü’yü biz atayacağız’ diyor. İskeçe ve Gümülcine’de hem bizim seçtiğimiz hem de Yunanlıların atadığı müftüler var. Bunların atadığı müftülerin Türk kültürü ile alakası yok. Söz konusu müftüler, Arap ülkelerinden getirildi. Bu müftüler Türk kültürünü bilmediği için birçok sorunla karşılaşıyoruz” dedi.

“TÜRK KÜLTÜRÜNÜ SİLİYORLAR”

Yunanlıların Türk kültürünü Batı Trakya’dan silmeye çalıştığının altını çizen Süleyman Cihan, “Türk kültürü orada günden güne eriyor, yok oluyor, kayboluyor. Din adamlarımız yok, öğretmenimiz yok, kitaplarımız yok, okullarımız yok. Sadece bu yıl 16-17 okulumuz kapandı. Yunanistan devleti keyfi uygulamaları nedeniyle, okullar perişan halde, öğretmen atamıyorlar, din adamlarımız baskı altında, vakıflarımız yok onların elinde” ifadelerini kullandı.

“CAMİ YAPTIRMIYORLAR”

Avrupa’da cami olmayan tek başkentin Atina olduğunu hatırlatan gazeteci Cilan, “ Atina’da şuan 250-300 bin Müslüman var. Arap ülkelerinden çeşitli Afrika ülkelerinden ve Müslüman Türklerden oluşan binlerce Müslüman Atina’da çalışıyor. Ama bir Cami yok. Halbuki tadilat gerektiren iki Cami var. Türkiye bu Camileri yapmak istiyor ona da izin vermiyorlar” şeklinde konuştu.

“İMAMLARI KENDİLERİ ATAMAK İSTİYORLAR”

Bunlarla beraber ‘240 İmam Meselesi’ olduğunu kaydeden Cihan, “Buna göre, Yunanlılar kendileri seçtiği, kendilerine hizmet edecek, cahil hiçbir şey bilmeyen Selanik Akademisi’nden yetişmiş insanları İmam yapacak. Bunları Yunanca yetiştiriyor. Biz buna karşı çıktık mitingler yaptık. Yürürlükte olmasına rağmen fiili olarak harekete geçmediler sadece donduruldu. Fırsatını buldular mı bunu da yapacaklar” diye konuştu.

“TÜRK DİLİNDE DERS VERMİYORLAR”

Yunanlıların her kırsal bölgede anaokulu açtığını söyleyen Süleyman Sefer Cihan, “Fakat dersler sadece Yunanca veriliyor. Bunu biz çok karşı çıktık. Türkçe dilinde ders de olmasını istiyoruz. Ama maalesef Yunanlılar dikta rejimi uyguluyorlar. Türkçe’yi resmen buradan silmek için çaba sarf ediyorlar. Neredeyse Türkçe konuşmamızı bile yasaklayacaklar” dedi.

“DENGE VE EŞİTLİK OLSUN”

Ruhban Okulu’nun açılması konusuna da değinen Cihan, “Denge, eşitlik getirsinler ‘Ruhban Okulu’ açılsın. Ancak denge yok, tek taraflı olarak Yunanlıların çıkarları var. Biz eşitlik istiyoruz. Yunanistan’ın Lozan Antlaşması’na uymasını istiyoruz” açıklamalarında bulundu.

“İYİ Kİ AKİT VAR”

Batı Trakya Türkü’nün sıkıntılarını görmeyen Türk basınına da sitem eden Sefer Cihan, “Yeni Akit gazetesi iyi ki var. Siz olmasaydınız vay halimize. Sizin dışınızdaki gazetelere kalsa idik milli ve dini meselelerimiz yetim kalacaktı. Gazetenizin sahibine ve yayın kuruluna, 150 bin Batı Trakya Türk-Müslüman topluluğu ve 300 bin Müslüman adına teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.

RUHBAN OKULU MESELESİ SORULDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC'de yapılan basın açıklamasında Rum gazetecinin "Ruhban okulu meselesi ne durumda" sorusunu yanıtladı.

Ruhban okulu meselesi ne durumda?

Biz gayrimenkullar noktasında Rum vakıfların Türkiye'de ne kadar gayrimenkulleri varsa hepsini ödemeye başladık. Gayrimenkul teslimleri devam ediyor. Ruhban okulu meselesine gelince, biz yetimhaneyi verdik ve heykellerini teslim ettik. Bizim için Ruhban okulunu açmak problem değil ama bunun karşılığında Atina'da yıkılan camilerimizin yapımına müsaade edin. Batı Trakya'da bizim baş müftümüzü hala siz atamayla getirmeye çalışıyorsunuz. Uluslararası camia bu sözlerimin karşısında cevap veremiyorlar ama hala gereğini yerine getiremiyorlar. Ruhban okulunu açarız ama siz önce sözünüzde durun. Siz de hiç al yok!

Rum yönetimi kendi sorunlarını kendimi yönetiyor, Yunanistan ile hiç mi görüşmüyor? Güney Rum yönetimiyle ilgili bizimle konuşan ya Almanya'dır ya ABD'dir. Kuzey Kıbrıs'a uluslararası camianın yetkili diplomatları hiç geliyorlar mı? Gelmiyorlar, bize geliyorlar.

Değerli arkadaşlar uluslararası anlaşmaların gereği şudur. Bu bölgede çıkacak petrolde Kıbrıs halkının hakkı vardır. Bu kuraldır ve gereği neyse yapılır

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum