Ağaoğlu: Altında 6 Taksit Uygun Olur

Ağaoğlu: Altında 6 Taksit Uygun Olur
Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, kuyum sektörü için 6 taksitin uygun olacağını söyledi.

Tüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik Taslağı'nda kuyum sektörüne 4 veya 6 taksit imkanı getirilmesinin yerinde olacağını belirterek, "Böylelikle 'POS tefecileri' daha uzun süre taksit yapamadıkları için kredi kartı borcu olanları yanlarına çekemeyecek" dedi.

Ağaoğlu, AA muhabirine, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) 1 Şubat'ta yürürlüğe giren taksit sınırlamasının temelinde "POS tefecileri" olarak bilinen firmaların önünü kesmek amacı olduğuna dikkati çekti.

Sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcilerinin görüşü alınmadan yapılan düzenlemeyle POS tefecilerinin önünün kesildiğini ancak piyasada bazı olumsuz etkilerin ortaya çıktığını vurgulayan Ağaoğlu, "Nitekim POS tefecileri kredi kartı borcu olan kişileri davet ederek borçlarını ödüyor. Tekrar 12 ay taksitle altın ya da cep telefonu konuşma dakikası satmış gibi fatura düzenliyordu. Bu nedenle taksit yasağı makul çözüm olmadı" ifadesini kullandı.

Ağaoğlu, Türk halkının kültüründe doğum, sünnet, nişan, nikah gibi törenlerde altın takma geleneği bulunduğuna işaret ederek, kredi kartı ve altın satışına taksit yasağı getirilmesinin insanları zor durumda bıraktığını kaydetti.

Gerek bankaların gerekse kuyum esnafının kendince çözüm üreterek tüketicilerin talebini karşılamaya yöneldiğine dikkati çeken Ağaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşte tam bu noktada tüketicilerin daha önce 300 liraya aldığı yarım altının 330 liraya mal olduğunu ama alabildiğini görebiliyorduk. Şimdi yeni taslakta kuyum sektörüne 4 veya 6 taksit imkanı getirilmesi yerinde olacaktır. Böylelikle 'POS tefecileri' daha uzun süre taksit yapamadıkları için kredi kartı borcu olanları yanlarına çekemeyecek. Diğer taraftan gelenek ve töre gereği yakınına altın almak isteyen kişiler bunları kredi kartıyla küçük taksitlere bölmek suretiyle 4 ve ya 6 taksitle satın alabilecekler."

Ağaoğlu, BDDK'nın bankacılık lobisinin baskılarıyla kuyum sektörü, cep telefonu ve kontör satışı yapan ciddi firmaların görüş ve yorumunu almadan hazırladığı yönetmeliğin "yapboz tahtası"na döndüğünü ve düzeltilmeye çalışıldığını ileri sürerek, taslağı olumlu karşıladıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.