Şeyh Osman Nuri Ölmeztoprak Kimdir?

Şeyh Osman Nuri Ölmeztoprak Kimdir?
Şeyh Osman Nuri Ölmeztoprak Kimdir? İşte biyografisi..

Şeyh Osman Efendi, 1881 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun ve İslam medeniyetinin en önemli irfan kentlerinden olan Bağdat ilinin Süleymaniye kazasının Biyara köyünde dünyaya gelmiştir. Babası Bağdat Posta Telgraf müdürü Muhammet Emin Efendi, annesi Fehime Hanım'dır. Nesep itibarıyla Hz. Hüseyin (RA) ve Hz. Hasan'a (RA) ulaşan soyu dolayısıyla seyyittir.

İlk ve orta tahsilinden (öğreniminden) sonra İstanbul'da girdiği Harbiye mektebini bitirerek, mülazım (teğmen rütbesiyle orduya katılmıştır. Şark (Doğu) cephesi emrinde 1. Cihan Harbi'ne katılan Osman Nuri Efendi'nin savaş meydanlarında gösterdiği cesaret ve kahramanlıkları, yanında askerlik yapanlar tarafından büyük övgüyle nakledilmiştir. Daha sonra, çeşitli kıta hizmetleriyle devam ettirdiği 30 yıla yakın süren askerlik hayatını, kıdemli binbaşı rütbesiyle Elazığ Askerlik Şubesi başkanıyken noktalamıştır.

Tasavvuf hayatındaki mürşidi, meşhur mutasavvıflardan Mevlana Halit'in (KS) büyük halifesi Şeyh Osman Siraceddin (KS) hazretlerinin oğlu Şeyh Ömer Ziyaeddin (KS) hazretleridir. Şeyh Osman Nuri Efendi, Şeyh Ömer Ziyaeddin Efendi hazretlerine büyük biir manevi aşkla bağlanmış; gerek mürşidin yüce himmeti (yardımı), gerekse kendisinin gayretli mücadeleleriyle çok kısa zamanda büyük manevi derecelere erişmiştir. Seyr-i Suluk'u esnasında Şeyh Ömer Ziyaeddin (KS) hazretlerinin vefatıyla hayatının en büyük acısını yaşamıştır. Bu dayanılmaz acı ve ayrılığı ancak efendisinin yerine geçen kamil Şeyh Necmeddin (KS) hazretleri biraz olsun dindirebilmiştir. Bundan sonraki manevi yolculuğa ise onun önderliğinde devam etmiştir.

Şeyh Muhammet Necmeddin Hz. babasının kendisine yaptığı vasiyet gereği olarak, onu yetiştirip , bir insanın gelebileceği manevi olgunluğun en yüksek mertebesine çıkarmıştır. Böylece mürşitlik makamına gelen Osman Nuri Bağdadi Efendi bu defa da kendisi manevi hocalık görevini yüklenmiştir.

Bütün ömrü savaş ve yoklukların yaşandığı bir dönemde askerlik gibi zor bir mesleği yürütmek ve bütün çile ve zorlukları ile tasavvuf hayatını hiç taviz vermeden yaşamak şeklinde geçmiştir. İrşat faaliyetleri esnasında insanların; Allah C.C sevgisini, ibadet lezzetini ve manevi huzurunu yaşayarak öğrenmeleri için büyük çabalar harcamıştır.

1943 yılının Aralık ayında Malatya'dan Yozgat'a gelen bu büyük mürşit, büyük mutasavvıf, zamanın kutbu Şeyh Osman Nuri Bağdadi (KS) 40 gün gibi kısa bir süre içinde kendisini çevresine kabul ettirmiş, sevmiş, sevilmiştir. Vefatına yakın günlerinde "BENİ YOZGAT TOPRAKLARINA DEFNEDİNİZ" demiştir. Yozgat'ın kadir kıymet bilen halkı bu büyük misafirini, 40 günlük hemşerisini 23 Ocak 1944'de Çamlık altı mevkiinde, Sarı toprak mezarlığına defnetmiştir. Bu büyük mürşidin, halen dünyanın dört bir yanından gelip ziyaret edenlere kapısı açıktır. Manevi bir sultandır. Bu büyük insan dünyasını değiştirmesine rağmen kerametlerini hala göstermektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum