Hükümetten IŞİD İddiasına Cevap!

Hükümetten IŞİD İddiasına Cevap!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız IŞİD'den petrol alındı iddiasına cevap verdi.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, 'IŞİD’in karaborsa petrol gelirinden yararlanan çok sayıda Türk’ün arasında Hükümet yetkililerinin de olabileceğini' öne sürdü.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu iddiaya yanıt verdi. 

İddiaları yalanyan Yıldız, bu haberlerin kasıtlı çıkarıldığını ve Türkiye'nin IŞİD'i desteklediği imajı verilmeye çalışıldığını söyledi.

Yıldız şöyle konuştu:

''T.C. bir hukuk devleti, tüm alışverişini ona göre yapmak zorunda. Biz 35 milyon tonluk petrol ticaretimizin alım anlamına gelmiyor yalnızca satış da var. Ticaretimizin son litresine varıncaya kadar resmi işlemler yapıyoruz. Yaklaşık 13 ayrı ülkeden petrol alıyoruz, tedarik ile ilgili zorluğa girmiyoruz, arz fazlası her ülke için yeterli. Konu teknik olmaktan çıkıp siyasi. Türkiye Kerkük ham petrol boru hattından Irak petrolünü alıyor, bunun içinde Bağdat da var, Erbil de var.

TÜRKİYE IŞİD'İ DESTEKLİYOR

'Türkiye IŞİD'i destekliyor' intibasının verilmesi isteniyor. Özellikle batıda, ABD ve AB ülkelerinde böyle bir intiba oluşturulmaya çalışılıyor. Türkiye batının doğusuna doğru itilmeye çalışılıyor. Muhattaplarla görüşmede bu konu hiç gündeme gelmedi.

Bir haber tüm editörlerin mutabık kalarak yaptıkları bir şey çiddi bir bilgi kaynağına dayanmalı. İşin tuhafı burada. Türkiye'nin coğrafya olarak, böyle bir yapıya komşu olması bunu yaptığı anlamına gelmiyor. Öyle bir ilgi kurmak istiyorlarsa Türkiye'nin Suriye'ye 910 km sınırı var. Irak'la birlikte 1200 km sınırı var. Bu IŞİD'den petrol alacağı anlamına gelmiyor.''

PETROL KAÇAKÇILIĞINI ÖNLEYEMEDİ

New York Times, dünkü sayısında “ABD’nin NATO müttefiği Türkiye’yi işbirliğine ikna edemediği için IŞİD'in petrol kaçakçılığını önleyemediğini” öne süren bir haber yayımlandı.

Resmi yetkililere ve bazı uzmanlara dayandırılan haberde, Irak Şam islam Devleti Örgütü’nün (IŞİD) ucuz petrol ticaretinde Türkiye’nin güneyini önemli bir pazar haline getirdiği belirtilerek “bu karaborsa ticaretten ‘bazı hükümet yetkilileri’nin de rant sağlıyor olabileceği” iddia edildi.

New York Times Gazetesi, IŞİD’in Irak’ta kontrol ettiği topraklarda günde 25 ile 40 bin varil petrol üretildiği ve bunun karaborsoda 1 milyon 200 bin dolar yaptığına dikkat çekiyor.

HÜKÜMET YETKİLİLERİ RANT SAĞLIYOR

Türk yetkililerin kaçakçılığı önlemede isteksiz olduğunun vurgulandığı haberde, Heritage Foundation araştırma kuruluşundan James Philips, IŞİD’in karaborsa petrolünden yararlanan çok sayıda Türk’ün arasında hükümet yetkililerinin de olabileceğine dikkat çektiğini belirtiyor.

KOALİSYON DENKLEMİNİN BİLİNMEYİNİ

 New York Times’ın haberinde görüşüne yer verdiği dış politika uzmanı Juan Zarate, “Türkiye, bu koalisyon denkleminin bilinmeyeni. Büyük bir hayalkırklığı bu: Önde gelen bir NATO müttefiki söz konusu ama IŞİD’e giden para, militan ve desteği kesmeye niyetleri var mı yok mu belli değil” ifadelerini kullanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum