“Birilerini” Hoplatacak Öneri

“Birilerini” Hoplatacak Öneri
Karma eğitimin zararlarına dikkat çeken ÖĞ-DER, “Kızlarımızın daha rahat ortamda eğitim görmeleri için okul içerisinde kız katları, kız bölümleri oluşturulmalıdır” dedi.

Şuurlu Öğretmenler Derneği(Öğ-Der) Erzurum Şube Başkanı Abdullah İkinci, karma eğitimin zararlarına dikkat çekerek, okullarda velilerin isteğine bağlı olarak karma olmayan sınıflar açılabilmesini, kız öğrencilerin rahat ortamda eğitim görmeleri için okul içerisinde kız katları oluşturulmasını istedi.

Yapılan büyük yatırımlara, teknolojik hamlelere ve 800 bin kişilik öğretmen kadrosuna rağmen istenilen sonuçlar alınamıyorsa bu durumun sorgulanması gerektiğini belirten ÖĞ DER Erzurum Şube Başkanı Abdullah İkinci, bu noktada harekete geçerek Erzurum’da Maarif Kongresi planladıklarını bildirdi.

İkinci şunları kaydetti: “ÖĞ-DER olarak sorunu yerelde masaya yatırmak, Erzurum’da ortaya çıkacak çözüm önerilerimizi, genel merkezimize ve bakanlığımıza sunmak adına Ekim 2014’te,  ERZURUM MAARİF KONGRESİ planladık. Üniversitemizden ve Milli Eğitim camiasından katılacak uzmanlarımızla bir çalışma yapacağız. Kurtuluş savaşında yaptığı kongreyle çözümü ortaya koyan şehrimiz, yapacağı Eğitim Kongresi ile çözümünü bir kez daha ortaya koyacaktır. Maarif Kongremiz Erzurum Kongresi gibi toplanış tarzı bölgesel, aldığı kararları ile milli olacaktır. Yapacağımız çalışmaya sayın Bakanımızı ve Erzurumlu olan sayın Müsteşarımızı , Talim ve  Terbiye Kurulu’nu ve bölgedeki tüm Milli Eğitim Müdürlerimizi ERZURUM MAARİF KONGRESİ’ne davet edeceğiz. Faydalı bir çalışma olacağına inanıyoruz.”

ÖĞ DER Şube Başkanı İkinci açıklamasında ayrıca şunları kaydetti: “Bugünkü eğitim sisteminde çocuklarımız, tek tip vatandaş yetiştirmeyi hedefleyen mevcut eğitim sistemine göre yetiştiriliyor. Onların özgüvene sahip, dürüst ve güvenilir, sorgulayıcı ve eleştirel düşünce yetenekleri gelişmiş, inisiyatif alabilen, rekabetçi, girişken, toplum sorunlarına duyarlı, başkalarının görüş ve düşüncelerine değer veren, toplumsal değerlerinin farkına varan ve buna sahip çıkan, doğal varlıklara ve çevreye karşı duyarlı, toplumsal ve kültürel çeşitliliğe saygılı, maneviyat sahibi olmaları maalesef öne çıkarılamıyor.

ÖZEL OKULLARDA DURUM FARKLI DEĞİL

Özel okullarda durum farklı değildir. Yarış atı mantığı ile koşturulmaya çalışılan çocuklarımız A ve E şıkları arasında sıkışmış bir beyinle mezun oluyor. Özel okulların bir kısmında çağdaş eğitim adı altında maneviyatsız, ruhsuz, milli ve manevi değerleri önemsemeyen Amerikan vatandaşı tipi gençler yetiştiriliyor.

Kaliteli bir okulda; üretkenlik dıştan gelen ölçütlerle, test sınavlarıyla değerlendirilmemelidir. Lise 1’e başlayan öğrenciye bir yılda 17 farklı ders yüklemek, çocukları günde 8 saat derse tabi tutmak doğru değildir. Ders saati artırılarak kalite artırılamaz. 6. saatten sonra verim düşmektedir. Okulda öğrencinin bulunduğu saat kısaltılmalıdır.

Özlük hakları en düşük gelir seviyesine düşürülen, düşük statülü olduğunu düşünen, moral ve motivasyonu düşük  bir yapıyla mükemmel bir eğitim yapılamaz olduğunu eğitimcilerin büyük çoğunluğu ifade ediyor. Bakanlığımız gönderdiği mesaj ve tebriklerle gönül alıyor ancak eğitimcilerin motivasyonu artıramıyor. Eğitimciler savcı ve hakimlere uygulanan pozitif ayrımcılığın kendilerine de uygulanmasını istiyorlar. Eğitimde başarı için mesleğini seven, sevgi ve merhamet dolu, idealist ve fedakar öğretmenlerin sayısının artırılması gerekir. Buda Üniversitelerdeki eğitimin masaya yatırılıp dönüşümün sağlanması ile olur. Üniversitelerden kaliteli öğretmen yetişmiyor. En düşük puanlı öğrenciler artık “ en azından üniversiteli olurum belki iş bulurum” mantığı ile öğretmenliği tercih ediyor. Öğretmenlik mesleği cazibesini kaybetmiştir. Açılan yüzlerce bölüm diplomalı işsiz üretmektedir. Ya iş bulunmalı ya da iş imkanı olmayan bölümler kapatılmalıdır.

KIZ KATLARI, KIZ BÖLÜMLERİ OLUŞTURULMALI

İmam Hatiplerin bir kısmı ve az sayıda kız liseleri hariç karma eğitim devam etmektedir. Okullarımızda karma olmayan sınıflar velilerin isteğine bağlı olarak açılmalıdır. Hatta kızlarımızın daha rahat ortamda eğitim görmeleri için okul içerisinde kız katları, kız bölümleri oluşturulmalıdır. Mesleki teknik eğitimde sorunlar çok büyük.

TEOG sınavı sonucunda yaşananlar tam anlamıyla öğrenci, veli ve okullar yöneticilerine zulüm haline dönüşmüştür. Binlerce veli okul kapılarında okul arayışındadır.  Bu yüzden birçok veli çocuğunu örgün eğitimden alarak açık liseye yazdırmıştır. Okullarımızda kalite artırılarak herkesin çocuğunu mahallesinde okutacak hale getirmelidir. Sınav eziyeti son bulmalıdır.

Yeni eğitim döneminin milletimizin ruh köklerine dönüşü sağlayacak bir maarif sisteminin inşası için her yönde çalışmaların yapılacağı bir çalışma dönemi olmasını temenni ederiz.”

 Habervaktim.com / ÖZEL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum