ABD'den IŞİD'le İlgili Türkiye İddialarına Cevap

ABD'den IŞİD'le İlgili Türkiye İddialarına Cevap
ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ve ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf ortadoğudaki IŞİD tehdidiyle ilgili yeni açıklama yaptılar.

Hagel, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nde düzenlenen IŞİD konulu oturumda Demokrat Senatör Kirsten Gillibrand'ın, Türkiye'nin IŞİD'e karşı mücadeledeki rolüne ilişkin bir sorusunu da yanıtladı.

Türkiye'nin bu süreçte önemli bir ülke olduğuna değinen Hagel, IŞİD'in şu anda 49 Türk diplomatını rehin tuttuğuna dikkati çekerek geçen hafta Türkiye'yi ziyareti sırasında yaptığı tüm görüşmelerde bu konunun Türk tarafından öncelik listesinin en başında yer aldığını aktardı.

'TÜRKİYE TEHDİDİN FARKINDA'

Hagel, "Türkiye, diğer her ülke gibi, IŞİD ve diğer aşırılık yanlısı grupların oluşturduğu tehdidin farkında. Şu anda bizimle birlikte çalışıyorlar ve çalışmaya devam edecekler" ifadesini kullandı.

'TÜRKİYE NATO'NUN DEĞERLİ BİR ORTAĞI'

Gillibrand'ın, IŞİD'in karaborsa petrol geliri hakkındaki bir sorusu üzerine de Hagel, bu konuyu da Türk yetkililerle görüştüklerini kaydederek "Bunun da farkındalar. Bunun bir tehdit olduğunu, IŞİD'in önemli bir fon kaynağını oluşturduğunu biliyorlar. Bu gibi konuları ele almak için adım atıyorlar. Çıkarlarımız ortak ve net. Türkiye'nin NATO'nun değerli bir ortağı olduğunu bir kez daha belirtmekte fayda var. Orada bir NATO üssümüz bulunuyor" diye konuştu.

HARF: IŞİD, TÜRKİYE'NİN GÜVENLİĞİNE BİR TEHDİT

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf da IŞİD'in Türkiye'nin güvenliğine bir tehdit olduğunu ve Türkiye'nin bu tehdidin dalga etkisini bölgedeki birçok ülkeden daha fazla hissettiğini söyledi.

TÜRKİYE İLE İLGİLİ IŞİD İDDİLARINA CEVAP VERDİ

Bir gazetecinin, Türkiye ile ABD'nin eşbaşkanlığında gelecek hafta New York'ta Terörizmle Mücadele Küresel Forumu'nun düzenleneceğini hatırlatarak, "Türkiye bir yandan bazı ülkelerce IŞİD'e fon sağlamakla suçlanırken, diğer yandan nasıl bu foruma eşbaşkanlık yapacak" sorusunu yanıtlayan Harf, "Herhangi bir ülkenin IŞİD'e fon sağladığı ya da destek verdiği yönünde elimizde bir kanıt yok" ifadesini kullandı.

'BÖLGEDEKİ ÇOĞU ÜLKEDEN DAHA FAZLA HİSSETTİ'

Harf, şunları kaydetti:

"Türkiye ile önemli bir ortaklığı paylaşıyoruz. Bölgede açıkça kilit bir rol oynuyorlar. IŞİD Türkiye'nin güvenliğine bir tehdit ve bunun dalga etkisini, açık olmak gerekirse bölgedeki çoğu ülkeden daha fazla hissettiler. Dolayısıyla onlarla oturup ortak zorluklar hakkında, bu mücadelede hepimizin nasıl katkılar sağlayabileceği konusunda konuşacağız. Örneğin yabancı savaşçılar konusuna gelirsek sadece coğrafi açıdan baktığımızda, Türkiye'nin idare etmeye ve sıkı önlem almaya çalıştığı zorlukların bulunduğu açık. Terörle Mücadele Forumu'nun da insanların ayrı odada oturup, bu zorluklar ve bu zorlukların nasıl üzerine gidilmesi gerektiği üzerinde konuşmaları için verimli bir forum olacağını düşünüyorum."

'TAM KATILIM DİYE BİR ŞEY YOK'

Harf, Türkiye'nin IŞİD'e karşı koalisyona "tam katılım" göstereceğine inanıp inanmadığı yönündeki bir soru üzerine de "Tam katılım diye bir şey yok. Her ülke bu koalisyona nasıl katılmak istediğini kendi seçebilir. Askeri boyut bunun sadece bir parçası. Dolayısıyla bu mücadeleye katkı sağlamak için herhangi bir şey yapmayı seçen her ülke bu çabanın bir parçasıdır. Tam ya da yarım katılım diye bir şey yok, sadece farklı katılım türleri var" diye konuştu.

IŞİD'İN ELİNDE KAÇ ABD'Lİ REHİNE VAR?

Bu arada Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Harf, IŞİD'in elinde kaç tane Amerikalı rehine olduğuna dair bir soruyu da yanıtlarken, bu konuda net bir sayı vermeyerek "az sayıda" demekle yetindi. Harf, IŞİD'in elinde 12 Amerikalı rehinenin olduğu yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, "Daha önce de 'az sayıda Amerikalı' demiştik" diyerek bir sayı vermenin doğru olmayacağını kaydetti.

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.