Beyaz Saray'dan O İddialara Cevap!

Beyaz Saray'dan O İddialara Cevap!
Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama'nın Irak ve Suriye'de muharip rol üstlenmek üzere Amerikan kara birliklerinin konuşlandırılmayacağı yönündeki politikasında bir değişiklik olmadığını bildirdi.

ABD Başkanlık uçağı Air Force One'da gazetecilere brifing veren Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest'a, ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'nin, "Eğer IŞİD terör örgütüyle mücadelede strateji başarısız olursa, Başkan'a ABD kara kuvvetlerinin kullanılmasını içeren tavsiyede bulunabilirim” şeklindeki sözleri soruldu.

Dempsey'nin, kara askerlerinin kullanımı konusunda gelecekte Başkan Obama'ya taktiksel tavsiyede bulunabileceği bir durumun ortaya çıkması ihtimaline dayanan varsayımsal bir senaryoya atıf yaptığını kaydeden Earnest, "Başkan'ın askeri danışmanlarının sorumluluğu, geniş yelpazede acil durum planları konusunda planlama ve değerlendirmeler yapmaktır. Başkomutanın sorumululuğu da net bir politika belirlemektir ve Başkan da bu politikanın ne olduğu konusunda net oldu. Farklı vesilelerle de tekrarladığı gibi, Başkan (Obama), Irak ve Suriye'de muharip rol üstlenmek üzere Amerikan kara birliklerinin konuşlandırılmasının ulusal güvenliğin çıkarına olduğuna inanmıyor. Bu politika değişmedi" diye konuştu.

Earnest, Obama'nın Irak'ta rehberlik ve yardım, ortak operasyon merkezlerine personel yerleştirilmesi, Bağdat'taki ABD büyükelçiliği ve Erbil'deki konsolosluğun korunması gibi amaçlarla, sınırlı sayıda Amerikan askerini konuşlandırdığına, bunun yanında hava muharip operasyonlarına katılan askerlerin bulunduğuna dikkati çekerek, "Ancak Başkan'ın çok spesifik ve net olduğu nokta, Irak ve Suriye'de muharip rolde kara askeri konuşlandırmayacağı yönünde" dedi.

ABD Genelkurmay Başkanı Dempsey, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi'nde düzenlenen IŞİD stratejisi konulu oturumda, terör örgütü IŞİD ile mücadelede genişletilmiş hava saldırısı stratejisinin başarısızlığa uğraması halinde ABD’nin Irak’ta kara birliklerini konuşlandırmasını Başkan Obama’ya önerebileceğini söylemişti.

 

Kaynak:AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.