CHP’li Kocaoğlu’ndan Fatura Kazığı

CHP’li Kocaoğlu’ndan Fatura Kazığı
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Dünya gelsin belediyeciliği İzmir’den öğrensin” sözleriyle örnek gösterdiği İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin vatandaşa gönderdiği 115 TL’lik su faturasının 41 lirasını uyduruk kanunsuz kalemler oluşturuyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı şebeke suyu dağıtım şirketi İZSU’nun İzmirli bir vatandaşa gönderdiği ‘su faturası’ şaşkınlıkla karşılandı.

Yasalara aykırı düzenlendiği görülen 115 TL’lik faturada 41 TL’lik ‘diğer toplamlar’ kaleminin ne anlama geldiği anlaşılamadı.

‘ATIK SU BEDELİ’ KANUNA AYKIRI!

Faturada ayrıca 2004 yılında kaldırılmasına rağmen kanuna aykırı olarak atık su bedeli talep edilmesi dikkat çekerken, yine bu bedelin ne kadar olduğunun net olmaması da kanuna bir başka aykırılık olarak göze çarpıyor. Zira belediyelerin vatandaştan talep ettiği ‘vergi’ ve ‘bedeller’ ile karşılığında verilen ‘hizmet’lerin faturada açık şekilde belirtilmesi gerekiyor. Oysa İzmir Belediyesi’nin gönderdiği faturada, ‘su’ ve ‘atık su’ bedeli aynı kalem içerisinde gösteriliyor.

BELEDİYE’DEN ÜÇÜ BİRARADA YASADIŞI VERGİ!

Faturada dikkat çeken bir başka ayrıntı da, yine yasalara aykırı olarak hem ‘katı atık toplama bedeli’ hem ‘katı atık bertaraf bedeli’ ve hem de ‘çevre temizlik vergisi’ talep edilmesi oldu. Oysa Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik’te de,  verilen aynı hizmet için birden fazla bedel alınamayacağı kaydedilerek, mükerrer hesaplara olmaması için ‘Çevre Temizlik Vergisi’nin sistemden çıkarılması hüküm altına alınmış durumda idi.

SÖZLEŞME İMZALANMAYARAK DA KANUN ÇİĞNENİYOR

Ayrıca İzmir Belediyesi gibi birçok belediyenin de, Gelirler Kanunu’nun ‘Hizmet Sözleşmesi’ başlıklı maddesine aykırı olarak vatandaşla bu bedellere ilişkin sözleşme imzalamadıkları; dolayısıyla tahsil edilen bedellerin kanuni olmadığı; keyfi olduğu öne sürülüyor.

Yeni Akit

faturaaaa.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum