Ergenekon'da Danıştay paniği

Ergenekon'da Danıştay paniği
Danıştay saldırısı, Ergenekoncuları korkutuyor. Ergenekon sanıkları, Danıştay saldırısının davadan ayrılmasını talep ederken; hukukçular, ‘Danıştay saldırısı çetecilerin yumuşak karnı. Mahkeme bu talebi reddetmeli’ görüşünde birleşiyor

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesine başlanan “Ergenekon Terör Örgütü” davasının 2. duruşması yarın yapılacak. Mahkeme, Danıştay saldırısının Ergenekon Terör Örgütü davasından ayrılıp ayrılmayacağına karar verecek. Tutuklu sanıklar ve avukatları, ilk duruşmada, iddianame dahi okunmadan, Danıştay baskını ve Cumhuriyet Gazetesi’nin bombalanması olaylarının Ergenekon Terör Örgütü ile alakasının olmadığını ve söz konusu iki olayın Ergenekon davasından ayrılmasını istemişlerdi. Ayrıca, Danıştay saldırısının Ankara’da gerçekleştiği, yargılamanın İstanbul’da yapılamayacağı öne sürülmüştü. 

Ergenekon sanıklarının, Danıştay saldırısının davadan ayrılmasını istemeleri, “Ergenekon Terör Örgütü, Danıştay saldırısıyla ilişkisinin ortaya çıkmasından korkuyor” yorumlarına sebep oldu. Ergenekon soruşturması çerçevesinde, Danıştay saldırısı ve Ergenekon’u ilişkilendiren 10 ayrı nokta tespit edilmişti.

İŞTE O KORKU İFADELERİ
Ergenekon tutuklularının, Pazartesi günü gerçekleştirilen ilk duruşmada Danıştay ve Ergenekon Terör Örgütü arasındaki ilişkinin ortaya çıkmasından rahatsız olduğu gözlendi. 

ÇETECİLERİN DANIŞTAY KORKUSU
Duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan Kemal Kerinçsiz, iddianamede Danıştay baskını ve Cumhuriyet gazetesinin bombalanması suçlarının bulunduğunu hatırlatarak, “Cumhuriyet gazetesinin bombalanmasına son derece üzgünüm. Onun failleri burada değil. Onlar yargılandılar” demişti.

“DANIŞTAY SALDIRISIYLA İLGİM YOK”
Duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan Muzaffer Tekin de, Danıştay saldırısıyla ilgisi olmadığını söyleyerek, “Ben o davadan hem (muzaffer) hem (tekin) çıktım” dedi. 
Tekin, Cumhuriyet gazetesinin bombalanması olayıyla da ilgisinin bulunmadığını savunarak, “Bizler terör örgütü değiliz. Cinayet de işlemedik” diye konuştu.

SAVCI PEKGÜZEL: DANIŞTAY SALDIRISI,
EYLEMLERDEN SADECE BİRİSİ

Avukatların ve sanıkların talepleri konusundaki görüşü sorulan İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel, Danıştay saldırısının örgütün eylemlerinden sadece birisi olduğunu, ele geçirilen belgelerden örgütün merkezinin İstanbul olduğunun anlaşıldığını, eylemlerin bir kısmının da burada yapıldığını, bu açıdan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yetkisiz olduğu konusundaki taleplerin de reddini istedi. 
Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları Yerleşkesi’ndeki adliyede gerçekleştirilen duruşmada mahkeme heyeti, sanıklar ve avukatlarının, üye hakim ve mahkemenin tamamının reddedilmesiyle ilgili taleplerinin incelenmesini, diğer taleplerin de bu inceleme tamamlandıktan sonra değerlendirilmesini kararlaştırarak, duruşmanın 23 Ekim Perşembe gününe (yarın) ertelenmesine karar vermişti. 

ERGENEKON’A BAĞLAYAN 10 KÖPRÜ
Ergenekon soruşturması çerçevesinde, Danıştay saldırısı ve Ergenekon’u ilişkilendiren 10 ayrı nokta tespit edildi. Bu somut tespitler, Danıştay saldırısı ve Cumhuriyet gazetesi bombalama olaylarının Ergenekon soruşturması içerisine alınmasında etkili oldu. 

BAŞSAVCI, “DANIŞTAY-ERGENEKON BAĞLANTISI ARAŞTIRILSIN” DEMİŞTİ
Danıştay saldırısı-Ergenekon bağlantısının açıklığa kavuşması yönünde önemli adımlar atılmış, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Ergenekon davası iddianamesinde yer alan belgeler ışığında bağlantının araştırılmasını istemişti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Danıştay davasıyla ilgili kararın bozulmasını talep etmişti. Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne gönderilen tebliğnamede, “Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Danıştay’a yapılan silahlı saldırı davasına ilişkin verdiği kararının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince hazırlanan iddianamede Danıştay saldırısıyla dava dosyası arasında ilişki bulunduğu iddiaları, değerlendirilmelidir” denildi. Tebliğname üzerine Yargıtay 9. Ceza Dairesi, bir tetkik hakimini görevlendirerek davayı ivedilikle görüşme kararı aldı. Tetkik hakimine davanın geniş kapsamlı olması sebebiyle başkaca dosya verilmemesi kararlaştırıldı. Danıştay davasının müzakereleri sanık ve müdahil avukatların katılımıyla Yargıtay Başkanlar Kurulu salonunda duruşmalı yapılacak. Daire üyeleri, Ergenekon iddianamesini internetten indirerek incelemeye başladı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan Ergenekon iddianamesi ve eklerinin DVD ortamında istenildiği de ifade edildi.

KENAN KIRAN / MURAT ALAN - SİLİVRİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.