Türkçe'nin Kara Sevdalıları

Türkçe'nin Kara Sevdalıları
Türkiye Diyanet Vakfı Türkiye sevdalısı olarak adlandırılan ve aralarında Uganda, Somali ve Kenya'nın bulunduğu 70 ülkeden binlerce öğrenciye hem Türkçe'yi hem de İslam dinini öğretiyor.

Yeni eğitim-öğretim döneminde, Türkiye'de okumak için 70 ülkeden 2 bin 88 öğrenci, vakfa başvuruda bulundu. Mülakatlardan geçen 365 öğrenci, Türkiye'de eğitim hakkı kazandı.

Eğitim süresince burs verilen ve her türlü maddi, manevi ihtiyaçları karşılanacak olan öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı'nca parasız yatılı statüsüne alındı.

Bu kapsamda, daha önce mülakatlardan geçen bin 45 öğrenci, Kayseri'de Mustafa Germirli Anadolu İmam Hatip Lisesi, İstanbul'da Uluslararası Fatih Sultan Mehmet Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Konya'da Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde eğitimlerini sürdürüyor.

Öğrenciler, devletin eğitim imkânlarından yararlanırken, vakfın danışmanlığında, Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğü'nün de desteğiyle ilahiyat fakülteleri ve öğrenim görmek istedikleri diğer fakülteleri kazanmak için de önemli bir fırsat yakalıyor. Vakıf, bugüne kadar 562 imam hatip lisesi ve 712 ilahiyat fakültesi olmak üzere yurt dışından gelen bin 274 öğrenciyi mezun etti.

TDV Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Mazhar Bilgin, yaptığı açıklamada, vakıf olarak yurt içinde ve yurt dışında özellikle eğitim ve kültür alanında önemli hizmetlerinin olduğunu söyledi.

Yurt dışından Türkiye'ye getirip, imam hatip ve ilahiyat seviyesinde eğitim verdikleri 2 bin 600 dolayında öğrencinin olduğunu belirten Bilgin, yurt dışında 9 lise seviyesinde, 5 de ilahiyat fakültesi seviyesindeki okulların tüm ihtiyaçlarını TDV olarak karşıladıklarını kaydetti.

Bilgin, buralarda da yaklaşık 2 bin 500 öğrencinin eğitim aldığını ifade ederek, "Tabii bu yurt dışında okuttuğumuz öğrencilerimiz, Türkiye'den gönderdiğimiz öğretmenlerden ders alıyorlar. Türkiye'ye getirdiğimiz öğrencilerimiz de hem Anadolu kültürünü alıyorlar hem Türkiye'de 14 asırlık Ehli-Sünnet İslami tecrübesini alıyorlar ve sonra ülkelerine dönüyorlar" diye konuştu.

Ülkelerine dönen öğrencilerin iki ülke arasında gönül köprüsü kurduğunu, sevgi bağı oluşturduğunu vurgulayan Bilgin, sözlerini şöyle tamamladı:

"Türkçe sevdalısı, Türkiye gönüllüsü dediğimiz öğrencilerimize, Türkçe'nin kara sevdalılarına kapımızı açtık, onlar geliyorlar. Türkiye'de bir yıl TÖMER'de Türkçe öğreniyorlar. Sonra bizim lise ve ilahiyat fakültesi seviyesindeki okullarımızda da yine İslam dinini ana kaynaklarından öğreniyorlar. Bu da hem Türkçe'nin hem de Anadolu Müslümanlığı kültürünün kendi ülkelerine gitmelerine vesile oluyorlar."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum