Bozdağ, AİHM'in Din Dersi Kararını Yorumladı

Bozdağ, AİHM'in Din Dersi Kararını Yorumladı
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AİHM'in Alevi vatandaşların başvurusu üzerine zorunlu din dersleriyle ilgili verdiği kararla ilgili konuştu.

Bozdağ, "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri anayasa gereği zorunlu olarak okutulan dersler. Tabi bu derslerin zorunlu okutulmasını isteyen vatandaşlarımız var. Onun için demokrasi birbiri ile çakışan talepler konusunda da orta yolu bulan ve onu uygulayan herkesin kabul edebileceği bir uygulamayı hayata koyan bir sistemdir. Bu yönü ile son derece önemlidir biz o kararı gördükten sonra karara ilişkin bir değerlendirme ayrıca yaparız" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Şırnak'ta bir dizi ziyaret ve temaslarda bulundu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Alevi vatandaşların din dersleri konusunda başvurusu üzerine verdiği kararla ilgili soru üzerine hükümetlerinin Alevi vatandaşların sorunlarını çözme konusunda ciddi reformlar yaptığını anlattı.

Bozdağ, şunları söyledi: "Bizim ilköğretim kurumlarında okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ders kitaplarında ilk defa Alevilik ile ilgili bölümler konuldu. Ama daha da önemlisi bunun ötesinde Alevilik ile ilgili bölümleri Alevi kardeşlerimizin bilgisine önem verdiği dedeler veya başkaca bilgeç kişiler bizzat yazdılar. Onlar yazdılar bizde sadece redakte edip metne hiç dokunmadan kitaplara koyduk. Bu da Türkiye ilk defa olan bir başka değişiklik oldu. Bildiğiniz gibi Nevşehir Üniversitemizin adı Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi olarak değiştirildi. Alevi Araştırma Merkezleri Türkiye'de kuruldu pek çok adımlar atıldı. Türkiye Cumhuriyeti döneminde alevi vatandaşlarımız ile ilgili atılmış ne kadar olumlu adım varsa bu olumlu adımların yüzde 90'nı AK Parti hükümeti dönemlerinde 58, 59,61 ve 62'inci hükümetleri döneminde atılmıştır. Bundan sonraki süreçte de Alevi vatandaşlarımızın sorunları hükümetimizin de sorunudur.

Hükümetimiz bu konudaki diğer sorunları çözme konusunda gayretlerini sürdürecektir. Bu karar gerekçesi ile beraber görüldükten sonra elbet bir değerlendirme tabii tutulacaktır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri anayasa gereği zorunlu olarak okutulan dersler. Tabi bu derslerin zorunlu okutulmasını isteyen vatandaşlarımız var. Onun için demokrasi birbiri ile çakışan talepler konusunda da orta yolu bulan ve onu uygulayan herkesin kabul edebileceği bir uygulamayı hayata koyan bir sistemdir. Bu yönü ile son derece önemlidir biz o kararı gördükten sonra karara ilişkin bir değerlendirme ayrıca yaparız."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum