AİHM’in Ki Gavurluk

AİHM’in Ki Gavurluk
Türkiye’deki zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin kaldırılmasını isteyen AİHM, Avrupa’daki sözde gelişmiş ve özgür devletlerin, ülkemizden daha da katı olan uygulamalarını görmezden geliyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin kaldırılması kararı tartışılırken Avrupa’daki sözde gelişmiş ve özgür ülkelerde söz konusu dersin daha katı kurallarla zorunlu olarak verildiği ortaya çıktı. Avrupa ülkelerinin bazılarında din veya ahlak bilgisi dersleri zorunlu iken bazılarında sadece din dersleri zorunlu halde veriliyor. Bazılarında ise bu dersler seçmeli olarak öğretiliyor.

AİHM: DİN DERSİNDEN VAZGEÇİN

Eğitimdeki zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin kaldırılmasını isteyerek 2011 yılında Türkiye’den davacı olan 14 Türk vatandaşının AİHM’e açtığı dava önce ki gün sonuçlanmıştı. Mahkeme söz konusu kararında, Türk Hükümeti’nden ‘zaman geçirmeden öğrencilerin zorunlu din ve ahlak kültürü derslerinden muaf tutulmalarını da sağlayacak yeni bir sisteme geçmesini’ istemişti.

DİN VEYA AHLAK DERSİ ZORUNLU

AİHM’in söz konusu kararı Türkiye’de tartışmalara yol açarken, birçok Avrupa ülkesinde din dersinin zorunlu olduğu öğrenildi. İşte din veya ahlak dersinin zorunlu olduğu Avrupa ülkeleri:

- Almanya: Anayasa'ya göre, din veya ahlak dersi, kamu okullarında düzenli okutuluyor.

- Belçika: Resmî okullarda, ilk ve orta öğretim boyunca öğrenci haftada en az 2 saat Din ya da Ahlâk derslerinden birini seçmek zorunda.

- Finlandiya: Din veya ahlâk derslerinden birisi seçilmek zorunda.

SADECE DİN DERSİ DE ZORUNLU OLAN ÜLKELER VAR

- Danimarka: Din dersi ilköğretim ve liselerde zorunlu olarak okutuluyor.

- İsveç: Devlet okullarında, zorunlu ders olarak okutuluyor. İlköğretim öğrencileri, 1-9 sınıf arası toplam 885 saat din dersi almak zorunda. Üç büyük din derslerde öğretilir.
- Norveç: İlk ve orta dereceli devlet okullarında tüm öğrencilere zorunlu hâle getirildi.
- İspanya: İlk ve orta dereceli devlet okulları, öğrenciye din dersi vermek zorunda. Din dersleri programlarını ilgili dinin temsilcileri yapıyor.

- Avusturya: Din dersi ilkokul, ortaokul, eğitim, ziraat ve orman fakültelerinde zorunlu, özel okullarda seçmelidir.

DİN DERSİNİ SEÇMELİ OLARAK VERENLER DE VAR

- İngiltere: Din dersleri, resmî okullarda ders çizelgesinde yer alır. Bütün okullarda güne toplu dua ile başlama yasa emridir. Dinî gruplar ve cemaatler özel okul açabiliyor.

- Hollanda: Din dersleri, haftada 3 saati geçmemek üzere bir yılda en fazla 120 saat veriliyor. Derslerin programları ve öğretmenlerini ilgili dinin temsilcileri belirliyor.

- İtalya: Anaokulları ve ilkokullarda haftada 2 saat, ortaokul ve liselerde 1 saat seçmeli din dersi var. Kilise derslerin programlarını hazırlıyor öğretmenleri atıyor.

- Portekiz: İlk ve orta dereceli devlet okullarında, din dersleri seçmelidir. Dersin programını ve içeriği de Katolik Kilisesi tarafından hazırlanıyor.

- Polonya: İlk ve orta dereceli özel ve devlet okullarında seçmeli din dersi var. Eğitimin içeriğini Kilise ile bağlantılı olarak Eğitim bakanlığı yapıyor.

- Yunanistan: Din eğitimi anaokullarından başlıyor. Haftada 2 saat veriliyor. Müslüman azınlık da bundan faydalanabiliyor.

Akit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum