Milletvekilleri Soru Rekoru Kırdı

Milletvekilleri Soru Rekoru Kırdı
Yasama yılını geride bırakan TBMM'de, yaklaşık 60 bin yazılı ve sözlü soru önergesi ile bir rekora imza atıldı.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Meclis 24. Dönem 4. yasama yılında 58 kanun çıkardı. 24. Dönem'de bugüne kadar 320 düzenleme yasalaştı. Çıkan önemli düzenlemeler arasında; çeşitli kanunlarda değişiklik yapan torba kanun, 4. ve 5. yargı paketleri, özel yetkili mahkemelerin tümden kaldırılması, tüketicinin korunması, MİT ve Çözüm süreciyle ilgili düzenlemeler bulunuyor.

TBMM Genel Kurulu, 4. yasama yılında 139 birleşimde 891 oturum gerçekleştirdi ve 794 saat 58 dakika çalıştı. Bu görüşmelere ilişkin 41 bin 168 sayfa tutanak tutuldu. 24. Dönem'de bugüne kadar Genel Kurul 421 birleşimde toplam 2 bin 526 saat 26 dakika görüşme yaptı, bu görüşmelere ilişkin olarak da 130 bin 919 sayfa tutanak yazıldı.

TBMM'deki komisyonlar da 4. yasama yılında bin 73 saat 17 dakika çalışarak 28 bin 809 sayfa tutanak oluşturdu. Komisyonlarda, 24. Dönem'de bugüne kadar 3 bin 712 saat 56 dakika çalışarak 88 bin 956 sayfa tutanak  tutuldu.

Milletvekillerinin bilgi edinmek amacıyla sorduğu sorularda bir rekora imza atıldı. Şimdiden yazılı ve sözlü soru önergelerinin sayısı 60 bine dayandı. Geçmiş dönemlerde 20-25 bin aralığında gerçekleşen soru  önergeleri, 10 Eylül itibarıyla iki katını geçerek 57 bin 490'a ulaştı. Süresi içinde yanıtlanmadığı için işlemden düşen soru önergelerinin sayıca çokluğu da dikkati çekiyor. Soru önergelerinin yaklaşık üçte biri yanıtsız kaldı.

Meclis bir çok ilk'e sahne oldu

Meclis, çok sayıda "ilk"e de sahne oldu.  

AK Parti'li bazı kadın milletvekilleri, başörtüsüyle Genel Kurul'a girdi. Genel Kurul'da bu kadın milletvekillerinin ardından bir kadın stenograf da başörtüsüyle çalışmaya başladı.  

30 Mart'ta yapılan yerel seçimde milletvekilleri içinden en çok belediye başkanı bu dönemde çıktı.

İlk kez halk tarafından seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis'te yemin etmesi de ilkler arasına girdi.  

Tutuklu milletvekilleri, bu yasama yılında Genel Kurul'da yemin ederek yasama faaliyetlerine katıldı.

Milletvekilleriyle ilgili dokunulmazlık dosyalarında da rekor kırıldı. Meclis'e gelen dosya sayısı, ilk kez  bu dönemde bini aştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.