Üretim Yok İşsiz Çok

Üretim Yok İşsiz Çok
Ekonominin kronik hastalığı işsizlik, resmi rakamlara göre 2.6 milyon kişiyi kıskacına alırken, gerçek rakamın 5 milyona yakın olduğu belirtiliyor.

2001 krizinden önce yüzde 6.6 olan işsizliğin, “tek parti” iktidarı döneminde bir türlü yüzde 9-10’un altına inmemesi yanlış ekonomi politikalarının varlığını kanıtlıyor. Türkiye’nin 2014 yılı işsizlik verileriyle ilgili gazetemize konuşan ekonomist Prof. Dr. Osman Altuğ, üretim yapmayan bir ülkede işsizliğin düşmesinin beklenmesinin yanlış olduğuna dikkat çekerek, TÜİK’in işsizlik alanındaki verilerinin de yanlış olduğunu söyledi.

Üretim yapmayan ülkede işsizlik mi düşer?

TÜİK’in işsizlik verileriyle ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Ekonomist Prof. Dr. Osman Altuğ, siyasi iktidarın üretimi bırakıp, parasal hesaplar peşinden koştuğunu ve üretim yapmayan bir ülkede işsizliğin düşmesinin beklenemeyeceğini söyledi. TÜİK’in işsizlik rakamlarının da gerçekçi olmadığını belirten Altuğ, “İşsizlik rakamları açıklandığı gibi yüzde 9.1’ler değil. Kendi nüfusunu bile sayamayan bir ülke, işsizleri tam manasıyla nasıl bilebilir. Sadece üniversite mezunu olanların yüzde 56’sı işsiz bir şekilde dolaşıyor. Bu küçücük örnek bile Türkiye’deki işsizliğin hangi safhalarda olduğunun göstergesidir. AKP’nin pili 10-12 yıl sürdü ama bu ekonomi sisteminin bundan sonra devam edebilmesi mümkün değildir” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2014 Haziran ayı işsizlik oranları, Türkiye’nin kronikleşen işsizlik sorununun vahametini bir kez daha ortaya koydu. Her fırsatta genç nüfusuyla övünen Türkiye, kronik işsizliğe çare bulamıyor ve milyonlarca gence iş imkanı sağlayamıyor. Gençlerle birlikte toplumun diğer kesimleri de işsizlikten yakınırken, resmi rakamlara göre 2.6 milyon kişi işsiz kabul ediliyor. Gerçekte ise bu rakamın 5 milyona yakın olduğu belirtiliyor.

12 yılı aşkın süredir devam eden “tek parti” iktidarı da işsizliğe çare üretemedi. Siyasi iktidar sağlıklı büyümenin anahtarı olan üretime gerekli önemi vermeyip ekonomiyi para piyasalarından ibaret saymaya devam etti. Sıcak para ve borçlanamaya dayalı büyüme modeli, kısa vadede bir büyüme sağlasa da bu büyüme sıhhatli ve sürdürülebilir olamadı. Dolayısıyla gerekli istihdam imkanlarını da sağlayamadı.

İktidar partisinin henüz göreve gelmediği 2001 yılı Aralık ayında resmi rakamlara göre işsizlik oranı yüzde 6.6 iken, “tek parti” iktidarı döneminde bu oran en düşük yüzde 9.8 (Aralık 2011) oldu. Ekonomik istikrarı sağladığı iddia edilen “Tek parti” iktidarı, 2001 krizi öncesinde koalisyon hükümeti zamanındaki yüzde 6.6 işsizlik oranının yakınından bile geçemiyor. 

Gerçek İşsizlik Yüzde 20’lerde

Resmi rakamlara göre 2014 Haziran ayı işsizlik oranları yüzde 9.1’i bulan ve 2.6 milyon olarak açıklanan işsizlik, durgunluğa doğru giden ekonominin en büyük handikaplarından birisini oluşturuyor. 15-24 yaş arası genç nüfusun yüzde 20’ye yakınının işsiz olduğu Türkiye’de, gerçek işsiz rakamının iş aramaktan umudunu kesenlerin de dâhil edilmesiyle 4.7 milyon civarında olduğu belirtiliyor. Ekonomide istikrarı sağladığı ve “dörtnala koştuğu” iddia edilen Türkiye, vatandaşına gerekli ş imkanlarını sağlayamamaya devam ediyor.

Üretimi Bırakıp Parasal Hesaplar Peşinde Koştular

TÜİK’in işsizlik verileriyle ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulunan Ekonomist Prof. Dr. Osman Altuğ, bir ülkenin ekonomik olarak büyüyebilmesini iki nedene bağladı. Bu nedenleri üretim ve parasal kaynak olarak açıklayan Altuğ, AKP hükümetinin, üretimi bırakıp, parasal hesaplar peşinden koştuğunu belirtti. AKP’nin üçkâğıtlar yaparak, seçmeni, işsizleri ve milleti kandırdığını belirten Altuğ, üretim yapmayan bir ülkeden işsizliğin düşmesinin beklenmesinin yanlışlığına dikkat çekti. TÜİK tarafından açıklanan işsizlik rakamların da gerçekçi olmadığını bildiren Altuğ, “İşsizlik rakamları açıklandığı gibi yüzde 9.1’ler değil. Kendi nüfusunu bile sayamayan bir ülke, işsizleri tam manasıyla nasıl bilebilir. Sadece üniversite mezunu olanların yüzde 56’sı işsiz bir şekilde dolaşıyor. Bu küçücük örnek bile Türkiye’deki işsizliğin hangi safhalarda olduğunun göstergesidir. AKP’nin pili 10-12 yıl sürdü ama bu ekonomi sisteminin bundan sonra devam edebilmesi mümkün değildir” diyerek AKP hükümetinin ekonomi politikasının baştan sona yanlışlığına dikkat çekti.

Yıllara göre işsizlik oranları

Yıllar    İşsizlik Oranı (%)

Aralık 2000     6.5

Aralık 2001     6.6

Aralık 2002     10.3

Aralık 2003     10.5

Aralık 2004     10.8

Aralık 2005     10.6

Aralık 2006     10.2

Aralık 2007     10.3

Aralık 2008     11.0

Aralık 2009     14.3

Aralık 2010     11.9

Aralık 2011     9.8

Aralık 2012     10.1

Milli Gazete

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
14 Yorum