Osmanlı'nın İlk Kalesinde Önemli Bulgular

Osmanlı'nın İlk Kalesinde Önemli Bulgular
Osmanlı Beyliği'nin kurulduğu Karacahisar Kalesi'nin yaklaşık 200 yıl stratejik amaçla kullanıldığı belirlendi.

Ertuğrul Gazi'nin oğlu Osman Gazi tarafından 1288'de Bizanslılar'dan fethedilen, 1299'da ilk hutbenin okutularak Osmanlı Beyliği'nin kurulduğu Karacahisar Kalesi'ndeki kazılarda ortaya çıkan sikkeler, kalenin Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar stratejik amaçla kullanıldığını kanıtladı.

KAZI ÇALIŞMALARINDA SONA GELİNDİ

Kazı Başkanı ve Anadolu Üniversitesi (AÜ) Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erol Altınsapan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl AÜ öğretim görevlilerinin yanı sıra 16 öğrenci ve 10 işçiyle 7 Temmuz'da başlanan kazı çalışmalarında sona geldiklerini kaydetti.

200 YIL STRATEJİK ÖNEMİNİ KORUDU

Yaklaşık 700 metrekare alanda yapılan kazıda 8 ayrı mekan ortaya çıkarttıklarını ifade eden Altınsapan, şöyle konuştu:

"Bizans döneminden günümüze kadar süre gelen bir zaman dilimi içinde kullanıldığını düşünüyoruz. Kalenin, Osman Gazi'nin fethinden sonra Fatih Sultan Mehmet dönemine kadar kesintisiz kullanıldığını tespit ettik. Yaklaşık 30 civarından sikke bulduk. Bu sikkelerin biri Bizans dönemine, diğerleri 1. Murat, Yıldırım Beyazıt, Çelebi Mehmet, 2. Murat ve Fatih Sultan Mehmet dönemine ait. Buluntular düşünceyi doğruluyor. Osmanlı'nın kaleyi fethinden sonra burası yaklaşık 200 yıl stratejik önemini korumuştur. Daha sonra farklı amaçlarla da kullanılmış. Osmanlı'dan önce de Bizanslılar, kaleyi Türklerin akınlarına karşı güvenlik amacıyla kurmuş. Kale konum itibariyle, Eskişehir Ovası'na hakim bir yerde bulunuyor."

Altınsapan, günlük yaşama ait kap, çömlek gibi unsurları bulduklarını belirterek, az miktarda ok ucu, ahşap mobilya aksamları, çivi, kiremit, tuğla gibi malzemeleri de ortaya çıkarttıklarını bildirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum