Hisarcık’ta Doğal Üzüm Pekmezi İmalatına Başlandı

Hisarcık’ta Doğal Üzüm Pekmezi İmalatına Başlandı
Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde üzüm üreticileri doğal pekmez imalatına başladılar.

Mahalle aralarında ateşin üzerine koydukları büyük kazanlarda her derde deva enerji kaynağı doğal beyaz ve siyah üzüm pekmezi imalatına başlayan üzüm üreticileri, saatlerce kazanların başından ayrılmıyor.

Üzüm pekmezi üretiminin emek isteyen ve uzun uğraş gerektiren çok zahmetli bir iş olduğuna dikkat çeken pekmez üreticisi Ahmet Tuncay , " Kış aylarında yaygın olarak tüketilen katkısız ve doğal üzüm pekmezi elde edebilmek için bir gün öncesinden ezilerek çıkarılan üzümlerin şırasının içine ekşilik-asitlik giderici pekmez toprağı katılır. Bundan sonra şıra ocağa konur ve bir taşım kaynatılır. Buna şıranın kestirilmesi denir. Şıranın kestirilmesinin çeşitli faydaları vardır. Şıranın bir taşım kaynatılmasıyla şıranın içindeki mayalar ölür ve şaraplaşma önlenmiş olur. Bir gün sonra kaynatma kazanına alınan şıra ateşe konur ve pekmezin kıvama geldiği anlaşılıncaya kadar yaklaşık 12 saat ateşte kaynatılır. Arzu edilen kıvama gelince ateşten alınan kazanların içindeki pekmezin yanmaması için kazanların altlarına su koyup savuruyoruz. " dedi.

Bir kilo pekmez elde edebilmek için yaklaşık 11 kilo üzüm kaynattıklarını söyleyen Tuncay, "Kazana attığımız üzümleri kızgın ateşte 12 saat boyunca kaynattığımız için kaynatma esnasında sürekli kazanı karıştırmak zorundasınız. Yani ateşin başından bir an olsun ayrılamıyorsunuz. Bu arada kazanların altında kilolarca odun yakıyoruz. Elde ettiğimiz katkısız, doğal beyaz üzüm pekmezinin kilosunu 20 TL'den, siyah üzüm pekmezinin kilosunu ise 25 TL’den satıyorum. Bu yıl ilçede üzüm rekoltesi hayli yüksek. Bu nedenle pekmez üretiminin üreticilerimizin üzümlerini en iyi değerlendirme yöntemi olduğunu düşünüyorum. " diye konuştu.

Hisarcık’ta Doğal Üzüm Pekmezi İmalatına Başlandı

Hisarcık’ta Doğal Üzüm Pekmezi İmalatına Başlandı

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.