80 Kişiden Borç Aldı Dünya Zengini Oldu

80 Kişiden Borç Aldı Dünya Zengini Oldu
Çinli e-ticaret devi Alibaba, New York Borsası'nda halka arz edildi. 'Baba' simgesiyle işlem gören şirketin hissesi 68 dolara satılan şirketin piyasa değeri 168 milyar dolara ulaştı.


New York borsası, tarihinin en büyük halka arzını gerçekleştirdi. Çin'in internet alışverişi devi "Alibaba" , 21,8 milyar dolarlık bir halka arzla New York borsasında işlem görmeye başladı.
 
"Baba" koduyla satışa çıkan hisselere ilgi büyük oldu. Hissesi 68 dolara satılan şirketin piyasa değeri 168 milyar dolara ulaştı.
 
Şirketin hisseleri kadar hikayesi de büyük ilgi görüyor. Alibaba, kurucusu Jack  Ma'yı 15 yılda Çin'in en zengin işadamı yaptı.
 
Üniversite sınavını güçlükle kazanarak ingilizce öğretmenliği eğitimi alan Ma, gençlik yıllarında yaptığı birçok iş başvurusundan red cevabı almış.
 
Alibaba şirketini kurana dek, günde 15 dolar kazandıran işlerde çalışmış.
 
Bugün dünya devleri arasında yer alan şirketini de 80 kişiden toplam 60 bin dolar borç alarak açmış.
 
Şirkete "Alibaba" ismini koymasının da bir nedeni var.
 
Ali Baba ve Kırk Haramiler'in hikayesinin dünyanın dört köşesinde bilinmesinden yola çıkarak şirkete bu ismi verdiğini söylüyor.
 
Konfüçyus'un felsefesine olan ilgisiyle bilinen Ma, şirket partilerinde peruk takıp şarkı söylemesiyle de sıradışı bir ceo portresi çiziyor.
 
E-bay ve Amazon'u geride bırakan "Alibaba"nın yıllık cirosu  300 milyar doları aşıyor.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.