Takas İddiasını Yalanlamadı

Takas İddiasını Yalanlamadı
IŞİD'in serbest bıraktığı konsolosluk çalışanlarının takasla mı kurtarıldığı sorusuna Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Velev ki takas oldu" diyerek o iddiayı yalanlamadı...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan BM’nin Genel kurul görüşmelerine katılmak üzere New York’a hareketinden önce basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan "Türk rehinelerin kurtarılması için takas yapıldı mı" sorusuna, "Velev ki olsa dahi böyle bir takas olmuş olsa bile ben şuna bakarım: Benim 49 vatandaşımızın karşılığı hiçbir şeyle değişmez, hamdolsun ailelerine kavuştu diye düşünürüm" cevabını verdi.

TAKAS VAR MI?

Operasyonel anlamda rehinelerin kurtarılması ile ilgili 3 IŞİD militanı ile takas iddiaları sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Burada takas oldu mu olmadı gibi şeyler, herkes bir şey yazacak. Biz burada şuna bakacağız. Takas oldu ya da olmadı. Netice bizim 49 tane vatandaşımız Türkiye’ye geldi. Bizim bu 49 vatandaşımızı hiçbir şeyle değiştirmemiz mümkün değil. Bunun üzerinde durmamız lazım. Velev ki böyle bir takas dahi olmuş olsa ben şuna bakarım bir cumhurbaşkanı olarak. Benim 49 tane vatandaşımın karşılığı hiçbir şeyle değişilmez. Onlar artık ülkeme geldi. Bundan sonraki süreç bizler için çok daha farklı olacaktır. Karar alma mekanizmalarımız çok daha rahat karar verecektir" dedi.

"TAMPON BÖLGE KONUSU ÖNEMLİ"

Tampon bölge konusu ile ilgili gelinen nokta sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim silahlı kuvvetlerimizin başta Amerika olmak üzere diğer silahlı kuvvetlerle bölgede bir çalışması var. Tampon bölge konusu önemli. Bu da Suriye tarafında bizim sınırımıza yönelik bir tampon bölge oluşturulması benim NATO Zirvesi’nde zaten işlediğim bir konuydu. İkili görüşmemizde Obama’ya bu konuyu aynı şekilde ifade etmiştim. Bu konuda müşterek ne gibi adımlar atabiliriz, buradaki sınırlarımız ne olabilir, hangi çerçevede bu adımlar atabiliriz bunları kendileriyle konuştuk" diye yanıt verdi.

"ULUSAL GÜVENLİK STRATEJİSİNİ TEKRAR GÖDEN GEÇİRECEĞİZ"

Türkiye bundan sonra muhalif olarak koalisyona katkı vermeye sıcak mı bakıyor, sorusu için Erdoğan, "Koalisyon ve bu koalisyon güçleriyle bundan sonraki yol haritası bütün bunların geniş istişaresi aramızda yapılması gerekir. Geniş istişareden sonra da kararı ona göre alırız. Bunlar ayaküstü hemen bizim cevaplayacağımız konular değil. 1 milyon 300 bin insan artık ülkemize gelmiştir. Arkadaşlarımız hükümet olarak bu çalışmayı aralarında görüşecekler. Döndükten sonra biz kendileriyle ulusal güvenlik stratejisini tekrar gözden geçireceğiz" ifadelerini kullandı.

"PAZARLIK SÖZ KONUSU"

Türk personellerin kurtarıldığı operasyon ile ilgili pazarlık yapıldı iddiaları sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu iddiaları ileri sürenler neye dayanarak bunu ileri sürüyorlar, bilemem. Pazarlıktan neyi kastediyorlar bunu da bilemem. Burada eğer maddi bir pazarlıktan bahsediyorlarsa böyle bir şey katiyen söz konusu değil. Ama siyasi noktada diplomatik bir pazarlıktan bahsediyorlarsa tabi ki siyasi, diplomatik bir pazarlık kesinlikle söz konusu. Zaten bir diplomasi zaferidir bu. Bu siyasi bir pazarlığın neticesidir. Başkonsolosumuz Öztürk Bey, an be an bu konuda ayrı bir örnek teşkil etmiştir. Sürecin iyi yönetilmesinde onun da ciddi katkıları olmuştur. Çok açık net şunu söylüyorum. Olayın pazarlık boyutunu alışılmış bir maddi pazarlık diyorsanız böyle bir şey asla mümkün değildir. Olmamıştır. Şu an tabi elinde kalemi olan yazacak, ağzı olan konuşacak. Gölge düşürme gayreti içinde olanlar olabilir" diye konuştu.

"1 AY TÜM PERSONELİMİZ İZİNLİ OLACAK"

Kurtarılan konsolosluk personelleri ve ailelerini Köşk’te ağırladığını ve onlara 1 aylık izin verildiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bizim için gerçekten tarihi bir anı yaşadığımız ve 102 gün süren Musul Başkonsolosluğumuzdaki başkonsolos ve tüm görevliler ile ilgili sürecin gerçekten başbakanlığım döneminden itibaren sağ salim biz görevlilerimizi ülkemize döndürmenin gayreti içerisindeyiz. Hep bunu ifade etmiştim. Hamdolsun sağ salim 49 görevlimizin ülkemize dönmesi ailelerine kavuşması bizim ayrı bir mutluluk vesilemiz oldu. Bu sabah ben kendileriyle tüm aileleriyle Çankaya’da bir araya geldim. Kendileriyle konuşmamızda 1 ay izin kendilerine verme noktasındaki başbakana da bunu ileterek, dedi ki kendilerini bir ay izinli kılalım. 1 ay süre ile bu kardeşlerimiz ayrılığı gitmez ama giderilmiş olsun dedik. 1 ay tüm personelimiz izinli olacak" dedi.

Ajanslar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum