Ukrayna'da 700'e Yakın Asker Rehin

Ukrayna'da 700'e Yakın Asker Rehin
Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçıların elinde halen 700'e yakın askerin rehine olarak tutulduğu bildirildi.

Ukrayna Güvenlik Servisi yetkilisi Vasiliy Vovk yaptığı açıklamada, ülkenin doğusundaki ayrılıkçıların elinde 700 civarında Ukraynalı askerin rehine olarak bulunduğunu, 1700 kişiden ise haber alınamadığını dile getirdi.

Vovk, "Yapılan hesaplara ve kayıtlara göre, halen 700 civarında Ukrayna askeri ayrılıkçıların elinde esir olarak tutuluyor. Rehineler arasında silahlı kuvvetler, ulusal muhafız birliği ve diğer kolluk kuvvetlerinin mensupları var" ifadesini kullandı.

Vovk, yakın dönemde taraflar arasındaki rehinelerin değişimi sürecinin sistemli olarak yapılacağına ve rehinelerin en kısa zamanda kurtarılacağına inandığını ifade etti.

Daha önce Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu'ndan yapılan açıklamada, ayrılıkçıların elinde tutuklu bulunan 1200'e yakın asker ve sivilin kurtarıldığı kaydedilmişti.

Öte yandan, terörle mücadele operasyonlarının gerçekleştirildiği doğu bölgelerine yakın illerdeki morglarda, binden fazla cenazenin bulunduğu ifade edildi.

Dnipropetrovsk Vali Yardımcısı Svyatoslav Oleynik, doğudaki olaylarda zarar görenlerle ilgili koordinasyon merkezinin toplantısında, terörle mücadele operasyonlarının sürdürüldüğü hudutların yakınında bulunan kentlerin morglarında binden fazla cenazenin bulunduğunu kaydederek, bu cenazelerin 552'sinin kimliğinin henüz tespit edilemediğini belirtti.

Oleynik, ülkenin doğusundaki olaylarda yaşamını yitiren veya haber alınamayanların kimliklerinin tespit edilerek, cenazelerinin yakınlarına teslim edilmesine ilişkin sürecin hızlandırılması için ellerinden gelen her türlü yardımı yaptıklarını ifade etti.
Halktan 12 milyon dolarlık yardım

Öte yandan, Ukraynalıların, ülkenin doğusundaki Rus yanlısı ayrılıkçılarla mücadele eden silahlı kuvvetlere 149 milyon grivna (12 milyon dolar) tutarında yardım yaptığı bildirildi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı Basın Bürosundan yapılan açıklamada, ülkenin doğusunda terörle mücadele operasyonlarının sürdürülmesinden dolayı ülke genelinde gerçekleştirilen "Ukrayna ordusunu destekle" kampanyası çerçevesinde, vatandaşların 149 milyon grivna miktarında yardım yaptığı kaydedildi. Açıklamada, tutarın 137,8 milyon grivnasının para ve malzeme, kalan kısmının ise tıbbi malzeme yardımı olduğu belirtildi.

Açıklamada, bunun yanı sıra Savunma Bakanlığı banka hesaplarına 154,5 bin ABD Doları, 77 bin Avro, 5,3 bin Çek Cumhuriyeti Kronu, 450 Kanada Doları, 140 İsviçre Frankı ve 500 Polonya Zlotisi olmak üzere 3 milyon 78 bin grivna miktarında döviz cinsinden para yardımlarının gönderildiği kaydedildi.

"Ukrayna ordusunu destekle" kampanyası çerçevesinde silahlı kuvvetleri destekleyen vatandaşlara bakanlıkça teşekkür edilen açıklamada, bu yardımların silahlı kuvvetlerin askeri hazırlığını daha da arttıracağı ve ülkenin savunma gücünü geliştireceği belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.