Türk Doktor Dünyada Bir İlki Başardı!

Türk Doktor Dünyada Bir İlki Başardı!
Doç. Dr. Yusuf Kalko tarafından dünyada bir ilki başararak lokal anesteziyle şah damarında bulunan tümörleri temizledi.

Baş ve sırt ağrısı şikâyeti ile hastaneye başvuran Trabzonlu Hacer Küçük, her iki şah damarında da tümör olduğunu öğrendi. 53 yaşındaki 4 çocuk annesi hastaya "ameliyat yapılamaz" denildi.

Bunun üzerine yaptığı araştırma sonucunda Doç. Dr. Yusuf Kalko'ya ulaşan Küçük, iki ay arayla iki ameliyat geçirdi. Küçük'e geçen hafta yapılan ikinci ameliyat ise dünyada ilk defa uygulandı ve lokal anestezi ile bir saatlik bir operasyonla tümör sıyrılarak alındı.

'MÜDAHALE KAÇINILMAZ'

Mucize doktorNadir görülen şah damarı tümörlerinin genellikle iyi huylu olduğu ancak bulundukları bölge itibarıyla mutlaka çıkarılması gerektiği vurgulandı. Kalko, "Burası dile, ses teline, nefes borusuna yakın olduğu için hassas bir bölge. Şah damarının ve beyne giden toplardamarların bulunduğu bölge. Buradaki tümör tam bir bomba gibi; yaptığı basılarla ses kısıklığı, nefes darlığı, yutma güçlüğü yapabiliyor. Ayrıca boyunda şişlik ve ağırlık hissi, ele gelen kitle de olabiliyor belirtilerinde. Bazen ise hiç anlaşılmıyor. Bazen 10 -15 santim kadar büyüyebiliyor, bazen 3-4 santim olarak da ortaya çıkıyor. Ama büyüklüğü ne olursa olsun bu tümörlerin kesinlikle çıkarılması gerekir" diye konuştu.

DÜNYADA BİR İLK

Ameliyat süreci ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Yusuf Kalko, "Dünyada ilk olarak lokal anestezi ile şah damarından bir saatte tümör aldık. Burada kazara bir sinir hasarı yapsak hastanın hayatına mal olurdu. O yüzden lokal çıkarılabileceğini düşündüğümüz için lokal yaptık. Normalde şah damarı tümörlerinde genel anestezi altında tansiyonla ilgili çok ciddi sıkıntılar yaşanabiliyor. Lokal anestezide böyle bir sıkıntı ile karşılaşmadık. Literatürde lokal anestezi ile yapılan herhangi bir ameliyat yok, bu bir ilk" dedi. Dört çocuk annesi Küçük ise Sabah'a "Doktorlar, şah damarımda tümör olduğu teşhisini koydu. Ancak ameliyatı yapamayacaklarını ifade etti. Uzun araştırmalarımız sonucu Yusuf beye ulaştık" diye konuştu.

'AĞRILARIMDAN KURTULDUM'

Doç. Dr. Yusuf Kalko sayesinde sağlığına kavuştuğunu dile getiren Hacer Küçük, "Şiddetli baş ağrısı ve dayanılmaz sırt ağrılarımdan kurtuldum" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.