Yeni Cumhurbaşkanı Yemin Etti

Yeni Cumhurbaşkanı Yemin Etti
Afganistan’da cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci turunun galibi olan Eşraf Gani Ahmedzay bugün yemin ederek görevi Hamid Karzai’den devraldı.

Bugün Kabil’de gerçekleştirilen devir teslim törenine 200’ü yabancı olmak üzere 1,400 davetli katıldı. Törene Türkiye’den Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç katıldı. Ülkede alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Afganistan Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve çevresindeki yollar araç ve yaya trafiğine kapatıldı. Kabil Havalimanı yakınlarında bir bölgeye yaya olarak gelen bir intihar saldırganı üzerindeki bombayı patlattı. İlk belirlemelere göre 4 kişi öldü. Paktiya Vilayetindeki bir bombalı saldırıda ise 8 kişi hayatını kaybederken 11 kişi de yaralandı.

Devir teslim töreninde konuşan Hamid Karzai, Afganistan’ın tekrar eski günlerine dönmeyeceğini söyledi. Karzai görevini barışçı yollarla seçilmiş bir cumhurbaşkanına devrettiği için çok mutlu olduğunu söyledi. Karzai, Afganistan’a henüz barışın gelmediğini ancak yeni hükümetin bunu başaracağına inandığını söyledi. Karzai son olarak Afgan halkına yeni hükümetlerinin yanında olmasını ve onlara destek olmasını istedi.

Cumhurbaşkanlığı Köşkü’nde yemini sırasında konuşan Eşraf Gani Ahmedzay, politik konuların çözümlenmesi gerektiğini söyleyerek Taliban’a bu sürece katılmaları çağrısında bulundu. Afganistan Hükümetinin inançlı, barışı destekleyen ve kararlı olduğunu da sözlerine ekleyen Ahmedzay, "Hükümet, Afganistan halkını ve çocuklarını öldürenlere karşı tüm meşru araçları kullanacaktır" dedi. Afganistan’ın güvenlik konusuna da değinen yeni Cumhurbaşkanı Eşraf Gani Ahmedzay, Afganistan’ın sahip olduğu farklı bağlantı ve ısrarlarla, ilk aşamada ülkeye barış getirecek komşu ülkelerle anlaşmalar yapacağını da vurguladı. Dr. Eşraf Gani Ahmedzay, Afgan ruhunun diğer milletler karşısında kullanılmayacağını söyleyerek yemin etti.

Eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah ise, Karzai’ye hizmetleri için ve Taliban’ın seçimi engelleme girişimlerine rağmen güven oyu kullananlara teşekkür etti. Milli Birlik Hükümet’ine bağlı olduklarını söyleyen Abdullah, "Bizim bağlılığımız, birleştirilen bir takım olarak birlikte ulusal birliği oluşturmak olacaktır" açıklamalarını yaptı.

Eşraf Gani Ahmedzay resmen devlet başkanı olurken eski Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah başbakanlık yetkilerine sahip olan bir CEO atayacak. Kurulacak Milli birlik hükümeti CEO, iki yardımcısı ve bakanlardan oluşacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.