Görmez'den IŞİD ve Boko Haram Çıkışı

Görmez'den IŞİD ve Boko Haram Çıkışı
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Hac İdare Merkezi'nde basın toplantısı yaptı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Mekke'de IŞİD ve diğer terör örgütlerinin faaliyetiyle ilgili konuştu.

Sadece IŞİD, Boko Haram, eş-Şebab veya Husiler değil, bütün bu yapıları ortaya çıkaran sebepleri İslam dünyasının yeniden masaya yatırması gerektiğini söyledi.

Bunun harici ve dahili sebeplerinin olduğuna dikkati çeken Görmez, şöyle devam etti:

BU ÖRGÜTLERİN HARİCİ SEBEPLERİNİ BİLİYORUZ

"Müslümanlar hep hariciye vurgu yapıyorlar, dahili sebepleri mümkün olduğu kadar ifade etmekten dahi kaçınıyorlar. Bunlar normal şartlarda İslam dünyasında ortaya çıkan hareketler değil. Bunlar şiddetin, işgalin sömürgelerin gölgesinde yaralı bilinçlerin ve ölümcül kimliklerin cehaletle buluşarak meydana getirdiği hareketlerdir. Harici sebeplerini hepimiz biliyoruz. Bunların hangi hapishanede ne tür eğitimler aldığını biliyoruz. Bu husus Müslümanlar nezdinde kullanılıyorsa dahili sebepleri var demektir. Bence din ile hayat arasında akıl ile vahiy arasında doğru ilişki kuramamaktır. Bilhassa bu hareketlerin başında ve içinde bulunan insanların hangi eğitimleri aldıklarını, hangi şeriat fakültelerinden mezun olduklarını ve fakültelerde nasıl eğitimden geçtiklerini yeniden İslam dünyasında konuşulması gerektiği, insan yetiştirme düzeneklerimizi yeniden gözden geçirmek zorunluluğumuzu her fırsatta ifade etmeye çalışıyorum."

BU ŞİDDETİ İSLAMİYETE MAL EDEMEYİZ

Görmez, şiddeti kutsayan, vahşeti takdis eden, savaşta da olsa ahlak ve hukuk tanımayan, başka bir inanca karşı soykırım uygulayan, peygamber mezarlarını bombalamayı ibadet telakki eden bir anlayışı, doğrudan İslamiyet'e mal etmenin doğru olmadığını vurguladı.

IŞİD'LE BOKO HARAM'LA İZAH EDİLEMEZ

"Peygamberimiz'i, Kur'an-ı doğru anlamak son derece önem arz etmektedir. Bugün küresel ölçekte İslam'la ilgili artık yaşanan en büyük sorun sanki bir irade şunu istiyor, İslamiyet'in herhangi bir ülkedeki varlığı, bir güvenlik ve bir meşruiyet sorununa dönüşsün. Maalesef bu artık üzülerek belirteyim yeryüzüne eman getiren bir dinin varlığı, bir güvenlik tehdidi olarak görülmeye başlandı. Yeryüzüne barış getiren İslam'ın varlığı yeryüzünde barışı tehdit eder hale getirildi. Bunu sadece IŞİD ile Boko Haram'la izah etmek doğrusu insanların aklıyla alay etmek anlamına gelir. Bunların dahili hem de harici sebepleri üzerinde düşünülmesi gerekir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.