Hahn: Türkiye En Önemli Ortağımız

Hahn: Türkiye En Önemli Ortağımız
AB'nin genişlemeden sorumlu yeni Komiseri Hahn Türkiye'nin en önemli ortakları olduğunu söyledi.

Jean-Claude Juncker başkanlığındaki yeni AB Komisyonu'nda genişleme müzakerelerinden ve komşuluk politikasından sorumlu üye olarak görev almaya hazırlanan Johannes Hahn, AB'nin, "en önemli ortağı" Türkiye ile katılım müzakerelerini sürdürmek zorunda olduğunu söyledi.

Yeni göreviyle ilgili Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu'nda mülakata alınan Hahn, Türkiye karşıtı parlamenterlerin katılım müzakerelerinin durdurulmasına yönelik taleplerini reddetti.

Hahn, "Dinleyin, ben pragmatik biriyim. Türkiye açık arayla en önemli ortak. AB ve Türkiye arasındaki ticaret hacmi 100 milyar avro. Türkiye'de doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının dörtte üçü Avrupa'dan gidiyor" dedi.AB'yle geleceğe odaklı, makul ve istikrarlı ilişkiler içinde bulunmasının Türkiye'nin menfaatine olduğunu belirten Hahn, yeni görevinde katılım müzakerelerinin ucunun açıklığı prensibine saygı gösterdiğini ancak Türkiye'nin üyelik müzakerelerini sürdürmek zorunda olduğunu vurguladı.
"BOZKIR YENİ BİR STRATEJİ SUNDU"

Hahn, yakın geçmişte görüştüğü AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır'ın katılım müzakerelerini canlandırmak için kendisine yeni bir strateji sunduğunu ve bunu değerlendireceğini söyledi.

AB sürecinin Türkiye'de reformların çıpası ve sürükleyicisi olarak kalması gerektiğini belirten Hahn, Türkiye'nin üyelik yolunda ilerleyebilmesi için reformları sürdürmesi ve evrensel haklara bağlılığını muhafaza etmesinin önem taşıdığını dile getirdi.

Johannes Hahn, Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği'nin "hizmetler, kamu alımları ve tarım ürünlerini kapsayacak şekilde genişletilerek modernizasyonundan" yana olduğunu ifade etti.

Bazı parlamenterlerin Türkiye'nin tutuklu gazeteci sayısı en yüksek ülkeler arasında bulunduğu seklindeki eleştirilerini cevaplandıran Hahn, kimsenin düşünce suçu kapsamında hapiste tutulmasının kabul edilemeyeceğini, bu tür ihlaller olduğunda meseleleri muhataplarıyla görüşeceklerini ve sonuç alamazlarsa buna nasıl tepki vereceklerini değerlendireceklerini söyledi.

Avusturyalı Komiser Hahn, katılım müzakerelerinde "tamam ya da devam" anlamına gelen üç faktörü hukukun üstünlüğü ve temel haklar, düzgün işleyen demokrasi ve ekonomi olarak sıraladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.